27.10.2021 |
Territoris.cat

Torregrossa commemora una dècada de la Festa del Pou Bo

Festa derl Pou Bo 10 anys - Mollerussa TV
Festa derl Pou Bo 10 anys - Mollerussa TV
Torregrossa commemora una dècada de la Festa del Pou Bo

Torregrossa va commemorar aquest cap de setmana la primera dècada de la Festa del Pou Bo, una iniciativa que sota la tutela dels Amics del Pou Bo, va voler recuperar aquest espai del municipi, i incorporar l'esdeveniment al calendari de la cultura popular. La festa també es va impulsar amb la voluntat de vincular el teixit associatiu i social del municipi del Pla d'Urgell.

Al llarg dels deu anys la Festa del Pou Bo ha evolucionat, transformant la primera representació de la companyia Tour-Mix Teatre, capitanejada per Carme Macià, en un repte per a les noves generacions, que d'aquesta manera també participen en la divulgació de la memòria històrica de Torregrossa

Festa derl Pou Bo 10 anys - Mollerussa TV 1Com en edicions anteriors la festa arrencava dissabte amb la Fira d'Artesania, una mostra d'una seixantena de parades que s'instal·len al carrer Sant Roc, Jacint Verdaguer i la plaça de Canalejas, per oferir una àmplia varietat de productes i serveis locals, així com altres productes de proximitat. La companyia Cremallera Teatre, va ser l'encarregada de dirigir el pregó inaugural, i tot seguit la cercavila visual amb David l'Ogre., per finalitzar la primera jornada amb el sopar popular.

Festa derl Pou Bo 10 anys - Mollerussa TV 6El diumenge la Festa del Pou Bo obria portes amb una nova jornada de la Fira d'Artesania, i a partir de migdia, els gegants Roc i la Vicenta, acompanyat dels grallers Els Descordats, iniciaven la cercavila fins al Pou Bo. En l'escenari natural els alumnes de cinquè i sisè de l'escola La Bassa van ser els protagonistes de representar la llegenda del pouer i la pouerea torregrossins.

L'acte commemoratiu també va dedicar un emocionant homenatge a tots els personatges que al llarg dels 10 anys han participat en la representació i les persones que han estat nomenats pouers i poueres

Lo Pou Bo es troba a Torregrossa, al camí de Vencilló, i probablement el seu origen es remunta als temps dels sarraïns. Es tracta d'un element arquitectònic que abastí d'aigua al municipi al llarg de les dècades, i que ha passat molts anys, desapercebut per veïns i visitants. Va ser així fins que l'any 1973 es buidà, es netejà i començà a recuperar per la seva bona conservació. A partir de les dades històriques que es pogueren extreure amb el seu estudi, la companyia de teatre local, Tour-Mix, va elaborar una història basada en les llegendes i els rumors que corrien de boca a orella per la vila. Un fil conductor que transporta als oients a la vida quotidiana de la pagesia de finals del segle XIX.

Festa derl Pou Bo 10 anys - Mollerussa TV 2Així va ser com l'any 2009 l'Associació d'Amics del Pou Bo va trobar l'excusa perfecta per fer reviure cada estiu les històries succeïdes en aquest entorn, assegurant-se, alhora, la cura i preservació d'aquest vestigi del passat.

 

Torregrossa commemora una dècada de la Festa del Pou Bo
comentaris