26.10.2021 |

QUÈ LLEGIR AQUEST SANT JORDI?

La irreductible (Lleida) ens recomana...

Miracles i espectres-Les combatents-La Irreductible
La irreductible (Lleida) ens recomana...

El passat mes de desembre obria les portes un espai de cultura independent a Lleida: la llibreria la irreductible, una llibreria de literatura generalista que aposta sobretot per segells independents i de qualitat. Per la inquietud dels seus fundadors, Raquel Fontecha i Joan Roure, la irreductible és més que una llibreria; també és un espai cultural que pretén situar a Lleida en el centre del mapa literari, així com un espai de reflexió vinculat al feminisme, La Irreductible Lleida 3la diversitat i allò 'glocal'. 

La llibreria alberga presentacions de llibres, exposicions temporals d'artistes locals i el talent del territori que té alguna cosa a dir. L'espai, emmarcat en l'excepcional passeig que discorre en paral·lel al riu Segre, també té un punt de lectura des d'on es pot llegir tot gaudint de les millors vistes panoràmiques de la ciutat. 

La Irreductible Lleida 1Els llibreters de la irreductible es declaren enamorats de la Literatura, la cultura i contracultura que els envolta, i creuen en qualsevol iniciativa, per petita i local que sigui, i en el seu poder d'influir en les persones del voltant.

Més que llibreters, es declaren prescriptors i tractaran d'orientar cada lector en el descobriment de nous mons literaris.

“Volem poder descobrir als lectors noves maneres de gaudir de la literatura, amb lectures que els treguin de la seva zona de confort”, diu Joan Roure, cofundador de l'espai

Per aquest Sant Jordi, aquests prescriptors, entre molts altres que ens recomanaran de manera personalitzada, ens proposen atrevir-nos amb dos títols:

  • Les combatents. La història oblidada de les milicianes antifeixistes (Berger, Gonzalo / Balló, Tània / publicat per Rosa dels Vents) els-combatents

Totes les protagonistes d'aquest relat són dones que van decidir afrontar l'embat dels sollevats mitjançant la lluita armada. La seva entrega i participació com a combatents en la lluita contra el feixisme va ser cabdal en l'estratègia bèl·lica per part del bàndol republicà. Però, a mesura que la guerra anava avançant, les seves organitzacions les van relegar a tasques a la rereguarda, fins i tot desprestigiant la seva condició com a milicianes. Finalment la història les va oblidar. Però qui van ser aquestes combatents? A quins fronts van lluitar? Com es va produir la retirada de les dones del front? Què van fer fins a la derrota de l'any 39? Quin va ser el seu destí final? La recerca per tal de reconstruir les seves biografies i recuperar així el paper fonamental que van exercir en els fets històrics seran el fil conductor per explicar els fets des d'una perspectiva de gènere

  • Miracles i espectres (Joan Barceló i Cullerés, publicat per Editorial Fonoll) 

L’aparició inesperada d’una marededéu de formes sospitoses; el rector que engendra un ésser angelical; la meuca melosa a qui fan un sentit homenatge; l’enterramorts del tractor que amaga passions inconfessables; el faldiller que conversa amb el seu mixonet; les guineus, els gossos, els gats i altres bestioles que busquen recer a l’empara de la lluna; els amants insensats que enfolleixen per les males llengües; la Lulú que descobreix la marihuana; el sorprenent dia en què el cor del poble emmudeix...   miracles-i-espectresDe tot això, i més, parlen les narracions de Joan Barceló aplegades a Miracles i espectres, una autèntica meravella de llengua, lirisme i humor que capta unes formes de vida rural avui en extinció. A l’ombra de la Serra Roja, el poble de Vacalforges i els seus habitants singulars, de bellesa feréstega i universal, són escrutats amb mirada sarcàstica per l’autor de Menàrguens, que en fa un dels mites literaris més rellevants de les lletres catalanes de les darreres dècades.

LA IRREDUCTIBLE

La irreductible

Carrer Jaume II, 7

25001 Lleida

Tel. 973 0181681 [email protected] 

Instagram: @lairreductible 

La irreductible (Lleida) ens recomana...
comentaris