Arrenca la restauració de l'Arc d'Adà de Llardecans, enderrocat per un camió

Inici de les obres de recuperació de l'arc d'Adar de Llardecans
photo_camera Inici de les obres de recuperació de l'arc d'Adar de Llardecans

Els tècnics de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, amb el suport de l'Ajuntament de Llardecans, van iniciar aquest dilluns els treballs de recuperació de l'arc d'Adà, després que quedés totalment destruït el 31 de març passat quan va ser envestit per un camió, el conductor del qual, va ser detingut pels Mossos d'Esquadra al mes de maig a Maials.

L'Arc d'Adà de Llardecans.El projecte, que dur a terme la secció d'arqueologia de la Diputació dirigida pel restaurador Ramon Solé, s'executarà en tres fases, la primera de les quals és la que es va iniciar dilluns i que es prolongarà al voltant de deu dies. Els treballs consistiran en la neteja i a la identificació de la posició de cadascun de les 34 dovelles que formaven el conjunt, i es restauraran algunes de les peces que van quedar afectades per l'impacte.

L'arc d'Adar, també conegut com a arc d'Adà, de Llardecans, està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional

En la segona fase està previst treballar en la recuperació de la planta del primer edifici al qual pertanyia l'arc d'origen medieval per tenir una visió de conjunt, sota la direcció de l'arqueòleg Josep Medina. L'actuació es preveu finalitzar, col·locant l'arc en la seva posició original, un treball d'una setmana que dirigirà l'arquitecte Josep Àngel Corbella.

Els tècnics analitzen les pedres, ja a terra, amb l'ajuda d'una fotografia de l'Arc d'AdàSegons els responsables de l'actuació, l'espai arquitectònic estarà enllestit en la seva totalitat en un mes i mig, per poder reprendre les visites. El projecte de restauració ha estat finançat per l'Institut d'Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, per un import de 26.000 euros.

Comentaris