Francesc Pascual també aporta proposta literaria a la diada de Sant Jordi

Pascual ha volgut destacar en aquest treball, el que anomena català nord-occidental, els localismes que reconèixer la gent gran i que desperten la curiositat dels més joves.

Francesc Pascual amb, Pagés, Fabregat i las conductora Lluïsa Solé.
photo_camera Francesc Pascual amb, Pagés, Fabregat i las conductora Lluïsa Solé.

El prolífic escriptor castellnouenc Francesc Pascual va presentar el passat divendres el seu dotzè treball literari, un acte que va tenir lloc a la seu del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, conduït per la corresponsal de Catalunya Ràdio Lluïsa Solé, i amb la presencia de l'autor i l'editor, acompanyats del president de l'ens comarcal Francesc Fabregat.

El treball que porta per títol Camp de concentració. Bolero, editat per Pagès Editors, es una història localitzada a Ponent, però que ben be es podria desenvolupar en qualsevol lloc del país. Segons va explicar Solé,  es tracta d'una  "dona emprenyadora, que no s'amaga de res i va pel que l'interessa", però alhora és de les que "la culpa és del altres". Tot plegat fa que gairebé ella mateixa s'hagi creat el seu propi "camp de concentració". Una combinació que dóna una obra "divertida i aspra". 

Pascual va explicar que el cos de la narració l'ha fet amb el català normalitzat, però per al diàlegs ha utilitzat el català nord-occidental, en el que col·loquialment es vol anomenar "lleidatà". Una estratègia que segons l'autor aproparà la història als lectors més grans, i per altra banda por crear curiositat entre els mes joves, que han estat educats en una llengua més normalitzada que no inclou els localismes.

Comentaris