La campanya de la fruita arrencarà amb cribratges als treballadors i un punt de vacunació mòbil

Es faran cribratges massius a les empreses durant les dues primeres setmanes de maig, els testos d'antígens i PCR els facilitarà l'administració,  per tenir una foto inicial de la situació i posteriorment, s'aniran fent cribratges seriats per controlar i detectar casos asimptomàtics
Presentació campanya agrícola a Lleida @territoriscat
photo_camera Presentació campanya agrícola a Lleida @territoriscat

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, i la gerent de la regió sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny van presentar aquest dimarts els protocols i les actuacions que és durant a terme en els àmbits sanitari, laboral, i social per afrontar la campanya agrícola d'enguany. El Govern s'ha volgut anticipar per tal que no es tornin a repetir el desconcert de la passada campanya, tal com va destacar Ramon Farré.

Segons Farré per coordinar l'arrencada de la campanya el Govern establirà protocols d'actuació que es puguin adaptar a la situació a través d'un pla de treball per a la gestió coordinada. El delegat assegura que es treballarà conjuntament entre administracions, cooperatives i empresaris agrícoles perquè la campanya sigui segura.

S'ha dissenyat el pla des d'una perspectiva preventiva, multisectorial, multidimensional i amb col·laboració de tots els actors

Presentació campanya agrícola a Lleida (1)Per començar, es faran cribratges massius durant les dues primeres setmanes de maig als treballadors de la campanya de la fruita per tenir una foto inicial de la situació i posteriorment, s'aniran fent cribratges seriats per controlar i detectar casos asimptomàtics. El cribratge inicial es farà a les empreses i els testos d'antígens i PCR els facilitarà l'administració.

Pel que fa a la vacunació, es farà un pla de vacunes a mesura que, vagin arribant els vaccins. Tot i que se seguirà una estratègia territorial, es respectaran els criteris sanitaris i per tant ningú passarà per davant de cap altre, ha assegurat Farreny,

El criteri principal és l'edat i la vulnerabilitat, no es tracta d'una estratègia de vacunació sectoritzada sinó territorialitzada

 

La prevenció, clau contra el coronavirus

La gerent de la regió sanitària de Lleida i l'Alt Pirineu i Aran ha fet èmfasi en la prevenció. Hem d'aconseguir ser capaços entre tots de gestionar una campanya de la fruita el màxim de positiva, sense positius, ha dit, i ha recordat que és tan important vacunar com no compartir el plat, perquè fins que no tinguem immunitat de grup, la vacuna no és infal·lible.

El mateix opina el delegat del Govern a Lleida, que aposta per enfortir les mesures de prevenció, ja que considera que no n'hi ha prou amb fer cribratges i vacunar-se. S'han d'adoptar totes les mesures alhora perquè la complexitat de la campanya s'ha d'abordar des de tots els àmbits i alhora, ha afegit.
Temporers en una màquina de collir fruita en una finca de Penelles

Contractacions per fer seguiment de contagis i contactes

Amb l'objectiu de ser ràpids a l'hora de detectar casos positius i controlar les cadenes de transmissió, Farré ha explicat que es mantindrà un contacte constant amb els ajuntaments i amb les empreses. També es destinarà un centenar de persones per fer el seguiment de brots i contagis perquè en qüestió d'hores es tinguin controlats els contactes estrets i es pugui donar resposta als afectats en cas de vulnerabilitat.

A més, es contractaran 54 persones durant 6 mesos (de maig a octubre) per donar suport a la campanya, amb una dotació d'un milió d'euros

Com l'any passat, els ajuntaments adaptaran espais per aïllar persones contagiades i contactes des del començament i per evitar sobreocupació d'habitatges. Des de la Generalitat, es posarà a disposició per aïllaments i cribratges la Manreana de Juneda i l'alberg de Bellpuig, i demanen a les empreses agràries que també tinguin plans d'aïllament i llocs on poder aïllar els contagiats.

Les instal·lacions de l'alberg de Bellpuig, destinat a acollir temporers positius de covid-19

Ajuts a ens locals

Es destinaran 4 milions d’euros per a la construcció d’un alberg municipal a Lleida i 450.000 euros per subvenir les despeses d’allotjament temporal i la gestió d’un espai d’aïllament i de quarantena per a persones que en precisin al dispositiu que determini l’Ajuntament de Lleida.

Es reservaran, via contracte programa, 125.000 euros per al Consell Comarcal del Segrià per a l’atenció a persones amb contracte temporal i per a l’assistència humanitària a persones que no disposin d’allotjament regular. Els consells comarcals de la Noguera, el Pla d’Urgell i les Garrigues tindran assignades dotacions de 75.000, 25.000 i 25.000 euros, respectivament, amb idèntiques finalitats.

Incentiu a la contractació de proximitat

S’establirà un incentiu de 50 euros per setmana per cada contracte laboral entre maig i octubre formalitzat mitjançant el SOC, amb la condició que s’ofereixi allotjament gratuït al treballador/a o que aquests estiguin empadronats a menys de 40 km del lloc de treball. S’establirà un límit màxim de 200 euros per treballador, equivalent a quatres setmanes de durada de l’incentiu, fins a esgotar la dotació inicialment assignada d’1 milió d'euros. Es formalitzarà una convocatòria específica.

Comentaris