Mercè Porté: “El món enveja les nostres Infermeres i a casa nostra se’ns vol amagar”

El COILL denuncia que la reforma universitària considera la Infermeria com a disciplina menor

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida s'oposa a la inscripció de la Infermeria, com a disciplina menor de l'Àmbit de Coneixement 'Especialitats de la Salut', tal com proposa el projecte del Real Decret sobre organització Universitària.

 

Foto © Ariadna Creus i Àngel García - Banc d’Imatges Infermeres
photo_camera El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida s'oposa a la inscripció de la Infermeria, com a disciplina menor d'"Especialitats de la Salut'. Foto © Ariadna Creus i Àngel García - Banc d’Imatges Infermeres

El Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) s'uneix al Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) per fer front a la reorganització plantejada pel Ministerio de Universidades.

En el seu Proyecto de Real Decreto por el que se establece la organización de las enseñanzas universitarias y del procedimiento de aseguramiento de su calidad, segons la COILL, s'eclipsa la Infermeria, que no apareix com a tal en la relació dels Àmbits de Coneixement als quals es podran inscriure els títols universitaris oficials de Grau i de Màster, "relegada al calaix de sastre d'Especialitats de la Salut", tal com ha denunciat Estrella Martínez, degana del Consell.

I és que l'esborrany sotmès a exposició pública, elimina l'ordenació actual estructurada en cinc branques –Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut, Ciències socials i jurídiques i Enginyeria i Arquitectura– establint 28 àmbits de coneixement.

"Una decisió nefasta a curt, mitjà i llarg termini per a la nostra professió. Les infermeres no som les germanes petites de la salut i aquesta consideració de disciplina menor és un pas enrere que trasllada la Infermeria més moderna, més científica i més autònoma que ha existit, al segle passat", explica Martínez.

El Consell i el COILL lamenten que el projecte legislatiu, a més de no resoldre qüestions bàsiques i encara per desenvolupar que afecten la formació dels estudiants del Grau d'Infermeria, agreugi qüestions cabdals com ara la producció de coneixement o l'atractivitat dels estudis. En aquest sentit, Mercè Porté, presidenta del COILL, es mostra "desconcertada" i diu que no poden entendre "com en una situació de pandèmia tan terrible com la que vivim i mentre els Estats es mobilitzen per solucionar el dèficit mundial d'infermeres amb recursos i incentius per incrementar el nombre de places i promocions universitàries, sovint amb la nostra formació i capacitació professional com a referència, aquí se'ns fa recular. El món enveja les nostres Infermeres i a casa nostra se'ns vol amagar".

Des del Consell s'aposta per una acció coordinada de totes les organitzacions infermeres, a tots els nivells professionals i àmbits territorials. "Cal estar alerta perquè aquest decret podria fer trontollar la qualitat formativa, derivada de la infradotació dels recursos propis dels estudis de Grau d'Infermeria; cronificar la precarietat laboral de les noves generacions; o alentir el desenvolupament de les especialitats infermeres i el reconeixement de la categoria professional al que tantes portes ens barra", ha dit Estrella Martínez.

Comentaris