Els Canals d'Urgell tindran més proteccions per evitar que la fauna salvatge s'ofegui

Arran del confinament derivat de la Covid-19 i l’ampliació de les restriccions també per a la caça s’ha produït un increment de les poblacions de fauna salvatge i un desplaçament d’aquestes a la zona regable per la falta d’interacció amb les persones
Imatge de cabirols en els marges del Canal d'Urgell @ACN
photo_camera Imatge de cabirols en els marges del Canal d'Urgell @ACN

La Comunitat de Regants dels Canals d’Urgell porta a terme des de fa anys la implantació de mesures de protecció de la fauna salvatge per evitar que s’ofegui als canals de reg. En aquest sentit, i en coordinació amb el cos d’Agents Rurals, al llarg dels anys s’han anat estudiant mesures a aplicar i implementant diferents sistemes de protecció i salvament de la fauna afectada.

Arran del confinament derivat de la Covid-19 i l’ampliació de les restriccions també per a la caça s’ha produït un increment de les poblacions de fauna salvatge i un desplaçament d’aquestes a la zona regable per la falta d’interacció amb les persones.

El risc d’ofegament d’animals i persones en caure als canals revestits de formigó és evident i difícil d’evitar, fet que ens preocupa i per aquesta raó, la Comunitat de Regants ha actuat millorant i ampliant els sistemes de rescat i salvament. Cal tenir en compte que la majoria dels trams dels Canals d’Urgell estan revestits de formigó i els trams no revestits, a banda de ser trams amb menor cabal, els animals tenen moltes facilitats per sortir-ne pel seu compte.

Proteccions per evitar ofegament de fauna als Canals d'Urgell @ComunitatCanalsUrgellSi inicialment les mesures estaven bàsicament destinades a instal·lar sistemes de salvament per persones (escales, rampes de sortida, salvavides a les basses), des de fa uns anys també s’han anat incorporant mesures destinades a prevenir l’ofegament de les diferents espècies animals que poden caure al canal i morir ofegades en no poder sortir de manera diligent.

Segons ha explicat el president de la Comunitat dels Canals d’Urgell, Amadeu Ros, “El projecte mediambiental i de modernització dels Canals d’Urgell preveu una de les vies verdes més llargues d’Europa i contemplarà tot tipus de mesures de protecció de la fauna”.

Mesures per evitar l’ofegament als Canals d’Urgell
Les mesures implementades per la Comunitat de Regants, d’acord amb les directrius de l’Administració i que es vénen portant a terme al llarg dels canals revestits són:

  1. Rampes o sortides per a vehicles, persones i animals, amb total facilitat per sortir a la superfície atès que tenen un pendent baix, amb base sòlida de formigó i l’aigua està en quasi repòs. Al llarg del canal n’hi ha un total de 44 de construïdes, que representa aproximadament una sortida cada 4 quilòmetres de canal.
  2. Elements flotants tipus corxeres per orientació i senyalització de les rampes. En cadascuna de les rampes hi ha col·locats uns elements flotants al llarg del canal i en diagonal, direccionats cap a la sortida de la rampa, per tal de dirigir els animals caiguts cap a la sortida.Aquest element tindria una eficiència elevada de salvament per la caiguda de persones, atès que apart de senyalitzar la sortida permet agafar-se i sortir.
  3. Rampes d’evacuació de fauna, construïdes al costat de les parets de formigó dels canals, amb simulació de rampa de fusta i escales per tal de facilitar la sortida dels animals. N’hi ha construïdes al llarg del canal 5 unitats. Hi ha una previsió per aquest 2021 d’ampliar el nombre en 5-10 unitats més. Alhora es complementaran totes les rampes de fusta amb la col·locació de corxeres creuant el canal per tal de millorar la visibilitat de la sortida i direccionar els animals cap allí.També està previst col·locar rampes als murs de les retencions i elements de comportes.
  4. Deflectors o desviadors de fauna. Fa 5 anys es van col·locar dos elements com a pla pilot, consistent en uns taulons flotants al mig del canal i davant de les rampes per desviar els animals. El resultat no va ser del tot favorable i per aquest motiu no s’ha ampliat la seva implementació, atès que les corxeres són tant o més efectives i més senzilles i fàcils d’instal·lar i mantenir.
  5. Les basses de reg de la Comunitat (basses de Juneda i Artesa), a part de tenir un tancament metàl·lic perimetral, tenen amplies rampes d’accés per les quals es pot sortir fàcilment. També hi ha situats diferents salvavides repartits per la seva superfície.
  6. Escales per a l’accés i la sortida de persones, situades al llarg dels canals i en nombrosos indrets.

Pla de salvament de les espècies

En un altre àmbit, durant l’any i en els períodes de buidatge dels canals, la Comunitat de Regants executa el corresponent Pla de Salvament de les espècies de fauna aqüícola, on es realitza el rescat de peixos autoritzat pel DARP. Aquestes tasques es realitzen de manera periòdica als canals en coordinació amb el Cos d’Agents Rurals.

Comentaris