Es quantifiquen per primera vegada els beneficis econòmics que aporten les aus carronyaires

Així ho difon l'Associació Trenca, dedicada a la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni mediambiental

Aus carronyaires ©Territoris
photo_camera Aus carronyaires

Els estudiosos García-Jiménez, Morales-Reyes, Pérez-García i Margalida han quantificat, per primera vegada, els beneficis aportats per les poblacions d’aus necròfagues a les poblacions i economia local.

Aquests autors han descrit i valorat econòmicament les experiències recreatives i educatives vinculades amb el turisme relacionat amb les aus necròfagues a l'Estat espanyol, concretament en Punts d'Alimentació Suplementària (PAS) per a voltors als Pirineus i la seva important contribució als ingressos en poblacions locals.

Entre febrer de 2018 i gener de 2020, García-Jiménez i els seus col·laboradors van recollir informació sobre la gestió i característiques de 53 dels PAS pirinencs, utilitzant entrevistes telefòniques i qüestionaris

Els resultats estimen que la fotografia i l’observació d’aus carronyaires generen una mitjana de 4,1± 2,2 milions d'euros anuals, que inclouen 2,1± 1,1 milions en beneficis econòmics directes a la població local.

Aquests beneficis materials se sumen a la incalculable contribució d'aquestes aus sobre el benestar i la qualitat de vida humana. Per exemple, mitjançant la seva labor de control de malalties i eliminació de cadàvers de bestiar i d’animals salvatges.

En aquest cas, cal remarcar la feina d'entitats i equips de treball com l’Associació Trenca, dedicada a la conservació i recuperació de la fauna autòctona i del patrimoni mediambiental.

Des del 2010, el projecte de la xarxa de PAS de Trenca ha posat en funcionament quatre canyets on les aus necròfagues s’alimenten de forma regular i segura, estratègicament situats al Prepirineu i Pirineu de Lleida per a millorar l’estat de conservació de les espècies carronyaires més amenaçades. Aquests canyets, al mateix temps, han contribuït econòmicament de manera indirecta en les poblacions locals més pròximes.  

També forma part de la xarxa de La Trenca 'Casa Daniela', a Senterada, des d’on s’albira bona part de la Reserva Nacional de Caça de Boumort, el nucli de l’única colònia de voltor negre dels Pirineus. 'Casa Daniela', a més, està associada a un hide fotogràfic que ofereix a fotògrafs professionals l’oportunitat de fotografiar les quatre espècies europees de voltor (voltor comú i negre, trencalòs i aufrany), juntament amb altres aus rapinyaires, amb una magnífica panoràmica dels Pirineus al fons.

Comentaris