Helena Maleno, 'és vergonyós que es prioritzi el control migratori per sobre del dret a la vida'

Lliurament Reconeixement Ànima Helena Maleno 2
photo_camera Helena Maleno signa el llibre d'honor de l'Ajuntament de Mollerussa

La fundació Centre d’Iniciatives Solidàries Àngel Olaran (CiS), i l’Ajuntament de Mollerussa atorgaven enguany el reconeixement Ànima –premi internacional a la tasca humanitària i solidària, de persones o entitats – a la periodista i fundadora de l’ONG Caminando Fronteras, Helena Maleno.

Un reconeixement com a conseqüència del seu compromís amb la defensa dels drets humans i per salvar les seves vides a les persones, especialment dones i menors, que intenten travessar la Mediterrània

Lliurament Reconeixement Ànima Helena MalenoHelena Maleno, que resideix a Tànger, no va poder assistir a l’acte de lliurament del premi, que es va celebrar el 9 de novembre, per la causa que té oberta al Marroc, que l’hi impedia la lliure circulació, des de feia cinc mesos. Un procés en el qual se l’acusava d’afavorir la immigració il·legal i el tràfic de persones.

I és que la tasca de Maleno, des de fa anys, alertant a Salvament Marítim dels naufragis de pasteres a la deriva, l’hi ha comportat atacs, agressions i amenaces. L’agost de 2014 va ser agredida verbalment i sexualment a Tànger arran d’un incident en què veïns marroquins armats van atacar a un grup d’immigrants subsaharians, davant la presència i la passivitat de la policia marroquí.

Helena Maleno, amb els representants del Centre d'Iniciatives Solidàries i l'alcaldeAquesta persecució ha arribat fins al punt, que la Policia espanyola va obrir una investigació per intentar relacionar-la amb les màfies de tràfic de persones per les seves trucades a Salvamento Marítimo. La Fiscalia va portar el cas a l’Audiència Nacional, que no va veure cap delicte i va arxivar la causa l’abril del 2017. Però un tribunal del Marroc, basat en la mateixa documentació de la policia espanyola, també l’ha citat a declarar en diverses ocasions pel mateix expedient arxivat a Espanya, i l’hi va impedir sortir del país. El pròxim 27 de desembre està citada a declarar a Tànger, altre cop, i podria ser condemnada a presó.

Així ho explicava personalment Maleno, el passat 10 de desembre, després que la pressió popular i de les entitats fes possible la seva sortida del Marroc, hi participava en el primer acte públic, que va ser recollir el reconeixement Ànima, de la mà de l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona i del president del Centre d’Iniciatives Solidàries Àngel Olaran, Josep Maria Pujol.

Un reconeixement que l’activista va qualificar, com el reconeixement a una tasca i una forma meravellosa de protegir la solidaritat

Helena Maleno i el seu missatge en el llibre d'honor de MollerussaMaleno va ser molt contundent en les seves explicacions, en assegurar, que és una vergonya que els governs, en especial l’espanyol, intentin criminalitzar la solidaritat, amb una clara voluntat de prioritzar el control migratori en detriment al dret a la vida.

La periodista, assegura que en la commemoració dels trenta anys de l’aparició del primer cadàver en les costes del sud, encara s’activi la llei d’estrangeria abans que els protocols d’assistència a víctimes. Tenint en compte que la majoria dels migrants fugen de territoris en conflicte.

Maleno considera que el control les fronteres s’han convertit en un gran negoci, per a les empreses de tràfic d’armes, així com de persones, que acaben com esclaus, o en les xarxes de sexuals en països europeus

Maleno, destaca que les fronteres ja no són una línia que divideix territoris, sinó una zona de control on es violen sistemàticament els drets de les persones amb total impunitat

Els guardonats pels Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa 2018Maleno explicava que al sud d’Itàlia, les màfies treballen amb migrants que exploten amb sous irrisoris. O les adolescents de la RD del Congo, d’entre 10 i 12 anys, que es prostitueixen als carrers de París, amb documentació falsa que les acredita com a majors, perquè no puguin ser detingudes. Són nenes, que són explotades en territori europeu, per a persones europees.

Helena Maleno explicava, que cal consolidar una aliança per la solidaritat, s’hauria d’impulsar una cooperació al desenvolupament ordenada, i no tant una migració ordenada. La cooperació encara se suporta sobre una relació colonial amb la qual les grans empreses actuen com a depredadors de recursos, amb els que s’enriqueix occident, però no reverteixen en el desenvolupament dels països. Un fet que amb tota certesa ajudaria a reduir els fluxos migratoris. 

Comentaris