17.09.2021 |

JARC reclama la declaració 'd'emergència' per l'alta densitat de població de conills

Pel intentar pal·liar els danys a l'agricultura, s'han implementat mesures al cultiu de cereal de les comarques de l’Urgell, Segarra i Noguera, així com també als fruiters del Segrià
Els arbres rosegats per la plaga de conills
Els arbres rosegats per la plaga de conills @JARC
JARC reclama la declaració 'd'emergència' per l'alta densitat de població de conills

 Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) demana la declaració d'emergència cinegètica davant la situació de descontrol de determinades espècies de fauna salvatge, la qual s'ha vist agreujada amb la pandèmia segons han expressat en un comunicat. 

Fruiter afectat pels danys causats pels conills que denuncia el sindicat JARCJARC proposa que s’impulsi la figura del caçador professional i, donada la situació crítica que travessen moltes llars de Catalunya, que es destinin els conills abatuts al banc d’aliments o altres institucions socials. De fet, fa més d'una dècada que reclamen una llei de caça a Catalunya que reguli l'activitat cinegètica com a mesura de control de la fauna, ja que, segons afegeixen, a partir de determinades densitats de població es converteixen en plaga, desequilibren el medi natural i comporten riscos sanitaris. A més, defensen altres tipus de mesura, com ara la col·locació de paranys, entre d'altres.

Pel intentar pal·liar els danys a l'agricultura, s'han implementat mesures al cultiu de cereal de les comarques de l’Urgell, Segarra i Noguera, així com també als fruiters del Segrià. Tot i això, segons JARC, en les Zones d’Especial Protecció per les Aus (ZEPA) com les del canal Segarra-Garrigues, amb una extensió de 3.000 hectàrees, la situació s’agreuja per les restriccions que implica.

Aquests reservoris són necessaris”, diu Lluís Viladrich, cap sectorial de Fauna de JARC, però cal que els promotors dotin de recursos per gestionar i controlin les poblacions de fauna salvatge, en aquestes àrees per mantenir l’equilibri natural

El cap de la sectorial de Fauna de JARC, Mauri Bosch, ha posat en evidència la necessitat de posar en marxa mesures més concretes. Per aquest motiu l’entitat sol·licita que es declari l’emergència cinegètica en aquesta zona i, si fos necessari en altres que també pateixen aquest problema. Mentre no hi hagi un pla d’actuacions, apunta Bosch, els agricultors necessitaran indemnitzacions, i si no es poden controlar les poblacions amb l’activitat de la caça, s’hauria de començar a pensar en la figura del caçador professional. Respecte a aquesta proposta, el sindicat agrari diu que l'administració s'ha mostrat favorable, ja que el col·lectiu de caçadors és cada cop més reduït.

JARC reclama la declaració 'd'emergència' per l'alta densitat de població de conills
comentaris