Límits a la navegació i als aparcaments per evitar la massificació de Mont-rebei

El sector del turisme rural s'ha alertat i posa de manifest la preocupació que suposa la massificació de determinats destins i espais naturals que, després del confinament que ha comportat la pandèmia de la Covid-19, han rebut una allau de visitants
Laura Alcalde
Pla mig on es poden veure diverses persones en una embarcació a punt d'iniciar una ruta pel Congost de Mont-Rebei, el 21 de juliol de 2018. (Horitzontal)
photo_camera Diverses persones en una embarcació a punt d'iniciar una ruta pel Congost de Mont-Rebei, l'estiu del 2018 - Foto: Laura Alcalde

La Comissió de Seguiment del Congost de Mont-rebei, reunida aquest dimarts a la Diputació de Lleida, ha acordat la proposta de limitar les activitats de navegació a l'embassament de Canelles i delimitar aparcaments regulats per evitar la massificació de l'espai. Les propostes s'incorporaran al document que realitza Prames, l'empresa adjudicatària dels treballs de redacció del futur Pla d'Usos, per establir una estratègia d'actuació i gestió integral de l'entorn de l'embassament i el congost. Les propostes passen per regular els aparcaments de Corçà i la Pertusa i crear-ne un de nou a Sant Esteve de la Sarga limitant a 500 el màxim de vehicles permesos entre els tres. També es vol limitar a 2.000 el màxim de persones a l'espai en un dia.

A banda de limitar la capacitat dels tres aparcaments, el sistema coordinat de gestió ha d'evitar que els vehicles estacionin a les pistes i les carreteres.

Igualment, es considera que cal establir un màxim d'embarcacions a l'embassament de Canelles per no sobrepassar l'afluència de 2.000 persones en una jornada a tot l'espai

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assegurat que el document final que resulti de les deliberacions amb els municipis implicats busca l'equilibri entre un ús turístic econòmicament responsable i, alhora, sostenible i respectuós amb l'entorn. Per aquestes raons, és important que els municipis de Lleida i la Franja puguin delimitar un sistema de coordinació que passi tant per acordar un màxim d'aparells de navegació com de l'afluència màxima permesa de vehicles. En aquest sentit, ha anunciat que abans que acabi l'any es farà una nova reunió entre els municipis per, entre d'altres coses, estudiar el nombre de persones que poden accedir a través de la làmina d'aigua i com es gestionarà pels ajuntaments aquest flux de persones.

El president de la Diputació d'Osca, Miguel Garcia, ha recordat que les dues diputacions estan complint la seva funció com a mitjancers i facilitadors de l'espai, però que han de ser els municipis els que finalment arribin a un acord en el qual tots se sentin beneficiats en favor de la protecció de Canelles i Mont-rebei.

L'empresa adjudicatària, després del procés de licitació i contractació efectuat per la Diputació d'Osca, és Prames SA, una empresa fundada el 1989 a Saragossa i especialitzada en la redacció de projectes vinculats a l'entorn de la muntanya i el senderisme, serveis cartogràfics, restauració i senyalització de camins de muntanya, així com construcció de refugis.

Aquest Pla d'Usos integral de l'entorn de l'embassament de Canelles i del congost de Mont-rebei és fruit de la col·laboració entre les diputacions de Lleida i Osca, formalitzat al mes d'agost de 2020, amb l'objectiu de fixar les línies generals d'actuació en la zona i establir una pauta per a la promoció i posada en valor d'aquest espai natural a través del turisme com a motor econòmic del territori, minimitzant el risc per a les persones donat l'estat geològic de  la zona.

El model turístic post pandèmia i els riscos de la massificació de visitants

El sector del turisme rural debat a Riner, en el marc de la primera Trobada Descobrir, el model que ha de tenir el sector a deu anys vista. En aquest sentit, s'ha alertat i posat de manifest la preocupació que suposa la massificació de determinats destins i espais naturals que, després del confinament que ha comportat la pandèmia de la Covid-19, han rebut una allau de visitants. El Santuari del Miracle és l'escenari d'aquesta jornada que compta amb més de 200 inscrits i que pretén afrontar els reptes de futur així com impulsar un model de turisme al servei del país. Per això no només hi assisteixen empresaris del sector sinó també productors i emprenedors.

El director de la Trobada Descobrir, Manel Casanovas, ha remarcat la necessitat que el sector de turisme rural arribi a un acord amb la "complicitat del visitant" al destí on vagi. En aquest sentit, ha apuntat que no pot ser que "vinguin a destrossar i a fer només festa". Per això, ha apostat per trobar un punt intermig, ja que el sector està "encantat" que vinguin els turistes però hi ha uns "límits i unes condicions" de les quals cal parlar-ne i posar-les de manifest.

Oriol BoschPla general del públic assistent a la Trobada Descobrir, sobre turisme rural, al Santuari del Miracle de Riner, el 3 de novembre de 2021. (Horitzontal) Foto en AltaEl públic assistent a la Trobada Descobrir, sobre turisme rural, al Santuari del Miracle de Riner - Foto: Oriol Bosch

Casanovas ha defensat també el plantejament d'una mirada "transversal" ja que arran de la pandèmia també s'ha posat de manifest la gravetat de la crisi climàtica que ha fet veure que el model actual de turisme s'està acabat. En aquest sentit, ha apostat per incorporar al sector productors i empresaris com poden ser formatgers locals o forners i altres àmbits de l'agroalimentació. Segons Casanovas, el producte local pot acabar sent com un "fulletó" informatiu del destí que motivi a la gent a voler conèixer com s'ha produït i en quin entorn.

L'economista Miquel Puig ha explicat que a les comarques despoblades el turisme obre la porta a moltes professions i per això és "vital" per a moltes parts del país on no hi ha fàbriques. En aquest sentit, ha destacat el turisme com a única "esperança" per poder diversificar. Així mateix, ha remarcat que el turisme rural necessita construir el seu destí i que una part se n'ha de fer càrrec el sector públic i de l'altra el sector privat. Al públic li ha reclamat treball per a una correcta ordenació –urbanística– dels destins, amb infraestructures i atractius, però també formació per al sector. Al privat, Puig ha insistit en l'aposta per la promoció.


El model a deu anys vista

La Trobada Descobrir sota el lema 'Un turisme al servei de futur, al servei del país', és una doble jornada de treball que organitza la revista Descobrir Catalunya en col·laboració amb l'Agència Catalana de Turisme, Turisme de Barcelona, les Diputació de Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona, i l'Agenda Rural de Catalunya.

És la primera vegada que el gruix del sector que representa el món rural s'emplaça a debatre i pensar com ha de ser el turisme de qualitat, a deu anys vista, per defensar i protegir el territori, donar-lo a conèixer i, alhora, convertir aquesta activitat en una font de riquesa amb activitats econòmiques menys estacionals i més diversificades.

L'objectiu és afrontar els reptes de futur i contribuir a un nou model de turisme que ja va proposar en les cinc mesures del Manifest Descobrir, que es va donar a conèixer ara fa un any. Aquest cinc eixos troncals preveuen incorporar criteris de sostenibilitat en les polítiques de turisme; promoure el turisme de proximitat com a objectiu de país; augmentar la qualificació dels negocis turístics i substituir els llocs de treball precaris per ocupació de qualitat així com ordenar l'activitat.

Al finalitzar la segona jornada, dijous 4 de novembre, es donaran a conèixer les conclusions dels dos dies de treball. La colenda anirà a càrrec del conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent

Comentaris