30.09.2020 |
Territoris.cat

Lleida gestiona la primera sala de seguretat biològica de Catalunya

Teresa Jordà visita la nova sala de bioseguretat del laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya -  ETSEA
Teresa Jordà visita la nova sala de bioseguretat del laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya - ETSEA
Lleida gestiona la primera sala de seguretat biològica de Catalunya

Lleida incorpora una nova baula a la cadena de valor afegit dels sectors de l'agricultura i la ramaderia amb el desplegament de la primera unitat de seguretat biològica, que formarà part del Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya, ubicat a la capital del Segrià. Des d'aquest equipament es gestiona la vigilància sanitària de malalties animals i plagues del país.

ETSEA Lleida

La nova sala de seguretat biològica consisteix en un equipament avançat que dóna més valor al Laboratori i del qual disposen poques institucions a Catalunya, amb unes sales complexes que preveuen en poc espai diverses mesures d'elevada seguretat

El Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal lleidatà és el servei oficial de suport tècnic per al diagnòstic de les malalties previstes en els programes oficials de vigilància, control, lluita i erradicació en matèria de sanitat animal i vegetal de la Generalitat de Catalunya. El centre analitza anul·lament al voltant de 430.000 mostres procedents de 6.000 explotacions catalanes que suposen un total d'unes 500.000 anàlisis, de boví, oví/cabrum, porcí, abelles, èquids, conills i gossos.

Teresa Jordà visita la unitat de seguretat biològica, en el laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de CatalunyaPel que fa a la sanitat vegetal, es prenen una mitjana d'unes 9.000 mostres anuals en el marc de campanyes i per a diagnòstic clínic a les explotacions i a qualsevol particular, cosa que suposa fins a 40.000 anàlisis.

El passat dijous la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, va visitar el Laboratori de Sanitat Animal i Vegetal de Catalunya a Lleida, un equipament que va descriure com a indispensable a l'hora de 'garantir l'estatus sanitari del nostre país i les oportunitats que ens dóna pel que fa a la viabilitat de les granges i explotacions agrícoles, i l'accés als mercats exteriors i d'altres estats membres. Jordà, també va destacar el paper important del servei la detecció ràpida de malalties i en la gestió de mostres en moments de crisis sanitàries.

Per la titular d'Agricultura, el nou laboratori i els professionals que el gestionaran donaran resposta, sobre la base de la seva condició de laboratori de sanitat animal i vegetal de Catalunya, als reptes presents i futurs en l'àmbit de la salut animal i vegetal

 

Vers un concepte global de salut

Aquest Laboratori és hereu d'una xarxa sanitària de laboratoris que fins a l'any 2011 comptava amb vuit unitats distribuïdes arreu de Catalunya. A partir de llavors, els diferents centres es van anar unificant i centralitzant, fins a arribar a la constitució actual d'un únic laboratori oficial en sanitat animal i vegetal a Catalunya.

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària  al Campus Universitari d'AgrònomsSituat al Campus Universitari d'Agrònoms, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), el Laboratori depèn del Servei de Prevenció en Salut Animal i del Servei de Sanitat Vegetal de la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP).

Lleida gestiona la primera sala de seguretat biològica de Catalunya
comentaris