Mòbil a classe: ¿Prohibir o motivar el seu ús?

Segons un estudi de l'INE, un de cada quatre nens espanyols té el seu primer mòbil als 10 anys.

Close up of a man using mobile smart phone
photo_camera El mòbil, una extensió més del nostre món

A partir de setembre d'aquest any 2018, la llei prohibirà als estudiants francesos usar els telèfons a l'escola. El president francès, Emmanuel Macron, busca amb aquesta nova llei de desintoxicació dels joves i impulsar una generació sense addicció a les pantalles.

Des de gener de 2017, els treballadors francesos posseeixen el dret a desconnectar en sortir de la feina. Aquesta reforma en el codi laboral regula l'ús de les tecnologies de la comunicació i garanteix que es respecti el temps de descans. Ara, aquest criteri s'ha aplicat a les hores lectives en escoles infantils, primàries i secundàries, prohibint l'ús dels mòbils.

La nova regulació determina que només els majors de 15 anys podran disposar del seu telèfon a l'escola, sempre que facin un ús responsable i positiu d'aquest. Respecte a aquestes edats, l'Executiu de Macron no ha presentat unes mesures concretes que els centres hagin d'aplicar, ja que opina que cada centre ha d'actuar segons el seu propi criteri, sempre dins de la llei i obrint el debat a quin és i si existeix el punt adequat d'ús en els centres educatius.

Molts experts es pregunten si es pot aprofitar la dependència dels joves a l'ús del mòbil en benefici de la seva educació. Aquest corrent s'ha anomenat M-learning. Encara que l'ocupació dels mòbils a les aules pot tenir desavantatges, són molts els experts que animen al seu ús com a eina educativa per les seves múltiples beneficis. De fet, hi ha professors que fan servir aplicacions de missatgeria per les seves classes. Una d'elles és TokApp, l'objectiu de comunicar als col·legis i pares s'ha expandit no només a un altre tipus d'institucions com associacions i ajuntaments.

TokAppMolts docents la usen també amb els seus alumnes per enviar deures i avisar-los directament, fer preguntes per veure qui contesta abans o crear microcontes en què cada alumne mana una frase diferent per afegir-la a la història general, explica Edelmiro Just, director adjunt de la companyia gallega.

Els defensors del M-learning asseguren que l'ús del mòbil a classe proposa infinites possibilitats per als alumnes. Poden treballar o comunicar-se entre companys, millorant així la participació i les seves habilitats comunicatives. Més enllà de l'ús dels mòbils a classe com a eina didàctica, no podem oblidar que la seva funció bàsica és la de comunicar-nos.

A partir de quina edat regalar un telèfon al nostre fill? La importància de la cadena col·legi-família

Com reflecteix l'últim estudi de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sobre Equipament i ús de tecnologies d'informació i comunicació a les llars a Espanya (2016), el nombre de nens que tenen mòbil a una edat primerenca segueix creixent. En 2016 un de cada quatre nens de 10 anys tenia un mòbil. Ara per ara gairebé el 80% dels nens espanyols majors de 12 anys tenen un telèfon intel·ligent propi.

Segons els experts, no es pot establir una edat concreta a la qual regalar-li un telèfon a un nen, ja que depèn de les seves necessitats i circumstàncies. És important que els pares sentin les bases de comportament que el nen ha de complir en l'ús del mòbil, tant abans de comprar-lo com després, i educar-lo en un ús responsable.

Per aconseguir els objectius educatius, és important que pares i professors mantinguin unes pautes similars per afavorir l'aprenentatge i evitar confusions. Si, com defensen en TokApp, la comunicació entre escola i família és eficaç i segura, per què pot necessitar un alumne un telèfon a classe?

Obviant la nova tendència del M-learning, en molts casos la realitat familiar obliga l'alumne a estar connectat. D'aquest tema sorgeix la qüestió de la comunicació entre el centre i les famílies, que és clau en l'educació dels infants. Normalment se li presta poca atenció, però hem de ser conscients que els pares necessiten estar informats i el col·legi conèixer el context familiar de l'alumne, assenyalen des de TokApp.

Comentaris