La postveritat acapara l'atenció dels filosòfs a les XV Jornades de Filosofia

Josep Ma Ardanuy i Josep Forné a les XV Jornades de Filosofia
photo_camera Joan Josep Ardanuy i Josep Maria Forné a les jornades de l'Aula Magna de l'IEI - IEI

En l'era Trump i de les fake news, la postveritat ha recobrat molt d'interès en els últims anys. Aquest mateix tema va ser l'eix central de les XV Jornades de Filosofia a Lleida, que va acollir l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs aquest divendres 6 i dissabte 7 de març.

La Secció de Filosofia de l’IEI ha estat al capdavant de l’organització d’unes jornades que ha comptat amb el suport de la UdL, Òmnium Ponent Lleida, la Societat Catalana de Filosofia, l’IREL i l’Institut d’Estudis Catalans.

Josep Maria Forné, membre de la Secció de Filosofia de l’IEI:

La postveritat és tan antiga com la mateixa política, tot i que en els darrers anys s’ha accentuat a través dels mitjans de comunicació i de les xarxes socials, fins al punt que aquestes pràctiques, consistents en generar i alimentar rumors, a distorsionar de manera interessada la realitat mitjançant o, directament, a explicar falsedats per crear estats d’opinió, són tan freqüents que es feien dignes d’una anàlisi a fons en les Jornades de Filosofia

La lliçó inaugural va anar a càrrec de Francesc Núñez, amb una xerrada titulada Postveritat i Internet, que va donar pas a una primera taula de ponències en què hi van participar Lluís Montull (Comparteixen veritat Agamèmnon i el seu porquer? Memòria històrica i veritat), Núria Vives (A propòsit de Hannah Arendt: veritat i mentida en política) i Josep A. Clúa (La postveritat i el concepte clàssic d’alétheia al món clàssic: alguns exemples).

L’activitat va seguir el dissabte al matí amb la segona i darrera jornada, que va incloure  dues noves taules de ponències, la primera amb Anna Sàez (Arqueologia de la mentida), Josep M. Porta (Història de l’aparença) i Ramon Camats (La veritat de les mentides), i la segona amb Montse Garcia (L’espectacle de la veritat), Joan Garcia del Muro (Postveritat i tribalisme moral), Josep Serra (Què bons que som. Ja no mentim) i Hug Banyeres (La veritat us farà lliures).

Comentaris