Entrevista que el periodista i escriptor concedir al departament de comunicació de la Federació

L'escriptor gironí Martí Gironell amb autoritats i representants dels sardanistes
photo_camera L'escriptor gironí Martí Gironell amb autoritats i representants dels sardanistes

La Federació Sardanista de les Comarques de Lleida va lliurar, en el transcurs de la Nit de la Sardana que va tenir lloc el dissabte 17 de novembre a Vallfogona de Balaguer,  el guardó “Rotllana” al periodista i escriptor gironí Martí Gironell per la seva vinculació amb el món sardanista i pel suport manifest a la consecució de la “Sardana per la Llibertat” que va tenir lloc el 30 de juny amb l’encerclament de l’Estany de Banyoles per part de milers de sardanistes.

Gironell va participar en la 3a edició de les jornades sardanistes “Enganxa’t” que van tenir lloc a Manlleu el març de 2017 amb la conferència “Contrapunt per no abaixar els braços", en la qual el periodista i escriptor, va defensar la dansa catalana i va remarcar la necessitat en el fet que cal insistir i persistir per visualitzar la sardana.

El compositor Xavi Piñol, en el seu últim enregistrament, estrena la sardana Ítram, basada en el protagonista (Martí, escrit al revés) del llibre El pont dels jueus. La sardana vol reflectir el caràcter del jove protagonista de la novel·la basada en les converses que escriptor i músic van mantenir. Ítram va ser estrenada el 2017.

Martí Gironell, nascut a Besalú, és periodista i escriptor. Col·labora habitualment en diferents mitjans de comunicació i com escriptor les seves obres han estat reconegudes amb premis tan importants com el Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica el 2008 per la seva obra “La venjança del bandoler” o amb el Premi de les Lletres Catalanes per la novel·la “La força d’un destí”.

Martí Gironell va publicar la seva primera obra “El pont dels jueus” l’any 2007. Amb més de 100.000 còpies i traduïda a diversos idiomes, la novel·la s’ha convertit en un referent de la novel·la actual. Altres obres destacades d’en Gironell són: L’Arqueòleg, L’últim Abat, Strapo i l’última Once upon a time.

  • Sr. Gironell, en una entrevista va dir que “si escoltes a les pedres, et parlen” Néixer a un poble amb tanta història com Besalú ha marcat el seu camí com a escriptor de novel·la històrica?

No tinc cap dubte que haver nascut en un poble pel d’història com Besalú determina aquest caràcter de voler saber i aprofundir en el passat. Per mi escoltar les pedres vol dir saber escoltar, mirar, valorar el patrimoni que ens envolta i que ens han llegat els nostres avantpassats. I això inclou també les tradicions, la música, la cuina...

  • La seva obra El pont dels Jueus, va coincidir en el temps amb altres publicacions de novel·les històriques tant en l’àmbit nacional com internacional. A què deu vostè l’interès per aquest tipus de novel·la per part dels lectors?

L'escriptor gironí Martí GironellLlegeixo obres de teatre, de poesia, novel·les el contingut de les quals m’interessi no només de novel·la històrica. Però sí que és cert que crec que les persones en general ens agraden aquelles novel·les que ens transporten a un passat que ens interessi, que ens permeti viatjar a unes èpoques que no hem ni vist ni viscut però que ens atrauen. Sóc del parer que la novel·la històrica sempre manté uns bons nivells de lectura perquè ens agrada saber què ha passat quan nosaltres no hi érem. I aquest gènere et permet capbussar-te en el passat i ,si es fa bé, t’hi trobes!

  • Que el va atraure de la història de Jean León (Ceferino Carrión) per escriure una obra dedicada a aquest personatge dels anys 50?

Em va fascinar la història de superació, d’esforç i de sacrifici de Ceferino Carrion per voler aconseguir el seu somni sense deixar de tocar de peus a terra. Però també em va captivar el fet de la força de voluntat d’algú que creu en ell mateix i en els seus projectes malgrat les circumstàncies adverses i no para de treballar i pencar per canviar el seu destí. I per aconseguir-ho acompanyat d’uns personatges secundaris de luxe.

  • Sr. Gironell; que representen els premis en la seva carrera com escriptor?

Un reconeixement a la feina feta. Són una empenta perquè a tots ens convé un revulsiu d’aquestes característiques. Et dona més visibilitat i al mateix temps t’atorga la responsabilitat de no abaixar els braços i de voler continuar treballant.

  • Parlant de premis, la Federació Sardanista de Lleida li ha lliurat el premi Rotllana per la defensa pública que ha fet vostè de la nostra dansa. Com veu vostè el moviment sardanista en el moment actual?

Em fa molta il·lusió que m’hagin atorgat aquest guardó i els ho agraeixo. Fa molts anys que estic vinculat a la sardana. Des de la ràdio del meu poble on fèiem un programa de sardanes, a presentar concerts de sardanes i tenir contacte directe amb músics, compositors i cobles fa que ho visquis des de dins però amb la perspectiva d’algú que és fora del circuit. Veig que les noves generacions entenen que com en altres disciplines perquè no es perdi o no es mori una tradició cal saber-la fusionar amb les noves tendències. I en el moviment sardanista es va cap aquí i crec que de manera molt encertada. Recordo que és una tendència que java començar fa uns quants anys Santi Arisa amb la Sardanova. Llavors se’l van menjar però ara s’ha entès que és el camí a seguir no només per a sobreviure sinó per marcar un nou perfil sardanista que no està renyit amb la tradició.

  • Creu que hi ha un desinterès generalitzat per la cultura popular i per cultivar i defensar les tradicions?
  • Depèn per on et moguis. Hi ha sectors que no els interessa i d’altres que no només els interessa sinó que treballen perquè la resta també ho trobi interessant. Crec que la diferència rau en mirar de no voler convèncer ningú per força sinó anar-lo seduint de mica en mica perquè vegi com n’és d’important i el que li pot aportar conèixer les tradicions, la cultura popular i tot el que se’n deriva.
  • Creu possible que algun dia un sardanista sigui el protagonista d’una obra d’en Martí Gironell?

No ho sé!!! No se sap mai! Perquè no?? I tant! En les novel·les, com en la vida, tot és possible només t’ho has de proposar!

  • Ens pot avançar quin projecte té en cartera? El veurem aviat al capdavant d’algun programa de televisió?

Tinc tres projectes engegats i aviat n’hi haurà un que haurà de prendre avantatge. Encara no sé quin però tots tres són de caràcter històric.

Moltes gràcies a Martí Gironell per atendre’ns i li desitgem molts d’èxits.

Comentaris
Més a Tres i fora