El debat de Tàrrega fa visible que la cultura és punt d'unió entre els diferents partits

El debat ha servit per marcar els reptes de la legislatura vinent com l'augment del sòl industrial amb l'ampliació del polígon del Boscarró Nord, la gestió del futur del Castell o la casa Pedrolo, entre d'altres

Els caps de llista de CUP, Junts, ERC, PL i PSC durant el debat electoral organitzat per Ràdio Tàrrega - Foto Jordi Vinuesa
photo_camera Els caps de llista de CUP, Junts, ERC, PL i PSC durant el debat electoral organitzat per Ràdio Tàrrega - Foto: Jordi Vinuesa

L'alcaldessa, Alba Pijuan, encapçala la llista d'Esquerra Republicana de Catalunya - Acord Municipal (ERC-AM). La Candidatura d'Unitat Popular Tàrrega-Alternativa Municipalista (CUP-AMUNT) fa un canvi, Laia Recasens pren el relleu de Daniel Esqué al capdavant de la llista anticapitalista. El veterà Silveri Caro és la cara visible del Partit dels Socialistes de Catalunya - Candidatura de Progrés (PSC-CP). L'exalcaldessa, Rosa M. Perelló, torna a obrir la llista de Junts per Tàrrega - Compromís Municipal (CM) amb l'objectiu de tornar a l'alcaldia.

Miguel Angel Rubio canvia Ciutadans, que no concorre als comicis, pel Partit Popular (PP) i encapçala la seva llista. Valents es presenta per primer cop obrint llista amb Ruben Vazquez, número tres de Ciutadans la legislatura passada. L'excandidat del partit d'extrema dreta Plataforma per Catalunya (PxC) a Agramunt, Jordi Cots, encapçala Mà Estesa per Tàrrega - Ara Pacte Local (Ara PL). El grup d'ultradreta VOX, repeteix amb el candidat Eduard Pallerola.

El 2019 es van presentar nou candidatures, de les quals quatre van obtenir representació: Junts, ERC, CUP i PSC. Enguany, hi haurà vuit grups que intentaran fer-se un lloc al consistori local

El debat electoral i les diferents propostes pel municipi

Junts, ERC, CUP, PSC i Ara PL van debatre aquest dijous al teatre Ateneu sobre els principals reptes de ciutat que tindrà la capital de l'Urgell els quatre anys vinents. Hi van participar com a grups amb representació al consistori o que tenen drets electorals segons la instrucció de la Junta Electoral Central. La periodista Laura Alcalde va moderar aquest debat organitzat per Ràdio Tàrrega.

Economia

L'economia va encetar la jornada. L'augment del sól industrial va ser un punt d'ampli consens entre els partits. Junts va proposar la creació de la marca Tàrrega i l'establiment la ciutat com a motor econòmic. Rosa M. Perelló va retreure al govern actual la "paralització" del polígon del Boscarró Nord. El socialista Silveri Caro va contestar a l'exalcaldessa que "s'ha anat seguint tots els tràmits sense aturar-ho en cap moment". La CUP va subratllar la seva proposta de fiscalitat progressiva adaptada a la realitat targarina i la creació d'una borsa de comerços i de treball juvenil. Alba Pijuan va treure pit de la gestió del govern que presideix fent gala de la disminució del deute de 9,5 a 4,7 milions (més de 2 milions extra demanats per invertir en la ciutat), segons va apuntar Laia Recasens, i de la bona acollida de les campanyes de Bons. Pijuan va cloure la intervenció apostant per donar continuïtat a les polítiques d'acompanyament a les empreses locals.

Urbanisme i infraestructures

El següent punt de debat va ser infraestructures. Silveri Caro va iniciar el seu torn de paraules recordant tots els reptes que tindrà la ciutat en aquest àmbit. En són exemples l'hospital d'atenció intermedia, l'ampliació del CAP i la variant de la C-14. "Nosaltres no parlarem d'obres farahóniques que no depenen de nosaltres" va retreure Laia Recasens. La número u dels anticapitalistes va continuar amb l'aposta cupaire per la creació d'una empresa publica que gestioni l'aigua. Quelcom que no comparteixen totalment amb els seus socis de govern: ERC i PSC creuen que s'hauria d'esperar a tenir un informe que permeti coneixer si es bona opció o no la municipalització del servei.

Els candidats van estar d'acord amb donar continuïtat al canvi de l'enllumenat per led

Àmbit social i cultura

En clau d'atenció a les persones Rosa M. Perelló va comentar que el seu partit pretén "posar les persones al centre" amb una Tàrrega que garanteixi la igualtat d'oportunitats. Perelló va explicar les tres potes del seu programa per aquest punt: educació que pugui garantir un futur als joves, suport a la gent gran i esport amb la proposta de posar en marxa la primera fira de l'Esport. Les candidates de CUP i ERC van coincidir en subratllar la importància d'unes polítiques d'habitatge actives. 

El dia 17 de maig l'Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya (APGCC) va organitzar un debat en matèria de cultura a Tàrrega. La iniciativa La Cultura a Debat va comptar amb els mateixos grups que l'acte organitzat per Ràdio Tàrrega. En aquest primer debat va queda palesa l'avinentesa entre els principals grups locals en matèria de cultura. Tots els candidats van convergir en el fet que Tàrrega és una capital cultural de referència amb la Fira com a punta de llança. També es va subratllar la importancia del call jueu, la figura de Manuel Pedrolo i el futur repte del castell.

Pel candidat socialista un dels reptes de la següent legislatura serà aprovar el pla directori del castell per poder projectar ajudes que donin vida a l'edifici

Pacte Local va acabar el debat posant sobre la taula la proposta de reformar l'Ateneu i fer-lo de titularitat municipal, tot compatarnt-lo amb l'Amistat de Mollerussa. Per la seva banda, la CUP va aprofundir sobre la idea d'una oficina de gestoria per a reduir la càrrega burocràtica de les entitats. Junts i PSC van debatre sobre la ubicació de l'Oficina d'Atenció Ciutadana, que té un lloguer massa elevat segons apuntava l'exalcaldessa.

Els resultats de les eleccions de 2019

Junts va ser la força més votada amb 2.436 vots i va obtenir una representació de set regidors. 1.716 persones van escollir l'opció d'ERC, representada amb cinc regidors. La CUP va ser la tercera força targarina més votada amb 1.128 vots i una representació de tres regidors. El PSC va ser votar per 859 persones i va ser l'últim partit amb representació al consistori amb dos regidors.

Tàrrega En comú Podem amb 339 vots, Ciutadans amb 239, Partit Popular amb 141, VOX amb 102 i Lliures amb 24 no van assolir representació.

Un tripartit d'esquerres

La legislatura passada Junts va guanyar les eleccions amb un 34,7% dels vots i va obtenir set regidors. Tanmateix, ERC, en minoria amb cinc regidors, va sumar forces entre els altres partits representats al consistori per fer un canvi al govern local. La número dos del partit independentista, Alba Pijuan, va substituir in extremis al cap de llista Òscar Amenós, qui abans de ser nomenat alcalde va renunciar a l'acta al·legant "motius personals". ERC va pactar primer amb la CUP, que tenia tres regidors, i poc després amb el PSC, que en tenia dos. Els tres partits han governat durant aquesta legislatura formant un tripartit progressista.

Comentaris