17.02.2019 |
Territoris.cat

El Casal El Rostoll de Tàrrega demana la retirada de la creu amb motiu de les obres de remodelació de la plaça

Creu de terme de Tàrrega
Creu de terme de Tàrrega
El Casal El Rostoll de Tàrrega demana la retirada de la creu amb motiu de les obres de remodelació de la plaça

El Casal Popular El Rostoll ha demanat a l’Ajuntament de Tàrrega la retirada del monument de la Creu de Terme de la plaça Major per la inscripció franquista que hi ha gravada al seu basament, amb motiu de les obres de remodelació de la plaça que s'iniciaran a la tardor.basament_creu_de_terme

L’associació constata que aquest element arquitectònic, catalogat al cens de simbologia franquista com a creu de terme transformada en creu als caiguts, és una rèplica de la creu, dipositada al Museu Comarcal de l'Urgell. La inscripció fou gravada al basament en homenatge a les víctimes del bàndol nacional quan es va decidir la seva reubicació a l'espai central de la plaça Major, durant els anys 50 del segle XX.

L’espai on es va situar la creu és un dels llocs més transitats de Tàrrega i ni la ubicació, ni el moment del seu trasllat, ni el fet d'afegir al basament la inscripció van ser actes neutres ni innocents tal com afirmen membres de l’entitat.

Els membres d’El Rostoll demanen al govern municipal ser més proactius i no amagar-se rere criteris tècnics. Creuen que la retirada de la creu és una qüestió política i de compliment de les lleis vigents de la mateixa manera que retirar totes les plaques franquistes de l'Instituto Nacional de la Vivienda  dels carrers de Tàrrega.

Comentarios