16.05.2021 |
Territoris.cat

El patrimoni històric industrial de Cal Trepat vist per 23 fotògrafs

Presentació del llibre de fotografies sobre Cal Trepat
Presentació del llibre de fotografies sobre Cal Trepat - Ajuntament de Tàrrega
El patrimoni històric industrial de Cal Trepat vist per 23 fotògrafs

L’Ajuntament de Tàrrega va presentar aquest dimarts un nou volum de la col·lecció de publicacions pròpies dedicades a posar en valor el patrimoni històric industrial del Museu Trepat. Es tracta del llibre titulat Cal Trepat, la mirada dels fotògrafs, una obra col·lectiva que reuneix 230 instantànies captades a l’antiga factoria targarina de maquinària agrícola. Les imatges, en blanc i negre i color, corresponen a 23 autors d’arreu de Catalunya i són fruit de visites realitzades al Museu Trepat.

Cada autor ha aportat una desena de fotografies i un petit text, bastint fins a un total de 290 pàgines

Els noms participants també són ressenyats aportant un petit perfil biogràfic. Els fotògrafs han abocat la seva mirada a Cal Trepat mitjançant art, tècnica i imaginació, tal i com s’ha afirmat a la presentació celebrada al Museu Tàrrega Urgell. A l’acte hi han intervingut la periodista Anna Sàez i el director dels Museus de Tàrrega, Jaume Espinagosa, acompanyats del director de Cultura, Oriol Martí, i la regidora de Patrimoni, Memòria Històrica i Turisme, Ivonne Pont, la qual ha agraït la generositat, professionalitat i estima vers el principal exponent del passat industrial de Tàrrega.

La gènesi del llibre, quart lliurament de la col·lecció Claus Trepat, arrenca quan la direcció del museu detecta l’interès dels amants de la fotografia per l’equipament cultural des de la seva inauguració l’any 2012, tant des dels àmbits professional com amateur. La publicació esdevé un homenatge a les persones que amb les seves captures fotogràfiques han contribuït a divulgar i testimoniar la vàlua de l’antiga factoria, emblema de la segona revolució industrial catalana. Joan Fontcuberta, Premi Nacional de Fotografia i autor del llibre ‘Trepat’ publicat l’any 2014, és un dels autors que figuren al llibre.

Fontcuberta inaugurà amb aquest treball la primera edició del festival Embarrat i llavors definí Cal Trepat com un 'tresor' per als fotògrafs

A la vegada, Tàrrega reconeix l’estret lligam entre l’art de la fotografia i l’empresa J. Trepat. A tall d’exemple, treballadors de Cal Trepat fabricaren les màquines estereoscòpiques de Jaume Calafell per visualitzar fotos en relleu.

El llibre reuneix els treballs dels autors Lluís Agea, Albert Bardina, Núria Boleda, Amadeu Bonet, Anna Calafell, Jordi Codina, Aleix Cruz, Stephanie Emory, Joan Fontcuberta, Ester Gasol, Josep Giribet, Josep Mañà, Stefan Mauzer, Llorenç Melgosa, Marc Melgosa, Víctor Merencio, Roser Miarnau, Gemma Peris, Toni Prim, Jaume Solé, David del Val, Dayron Vera i Jesus Vilamajó.

El patrimoni històric industrial de Cal Trepat vist per 23 fotògrafs
comentaris