El Festival Embarrat retorna la creació contemporània a Tàrrega

El festival d’art contemporani tindrà lloc al Museu Trepat el divendres 28 i dissabte 29 de maig, amb un programa que inclourà performances, concerts i debats, i una exposició oberta fins a l’1 de juny

 

Presentació la setena edició del Festival Embarrat @Territoriscat
photo_camera Presentació la setena edició del Festival Embarrat @Territoriscat

Tàrrega celebrarà la 7a edició del festival de creació contemporània Embarrat el divendres 28 i dissabte 29 de maig, amb l’exposició oberta fins a l’1 de juny. Enguany, el Museu Trepat de la capital de l’Urgell acull de nou aquest certamen artístic ja que, a causa de la pandèmia, l’edició de 2020 d’aquesta mostra d’art contemporani no es va poder celebrar. L'Embarrat 2021 exhibirà el treball de sis artistes contemporanis en l’exposició col·lectiva “Un món fràgil. De la resiliència a la resistència”.

El director de l'Embarrat Jesús VilamajóEn aquesta edició de l’Embarrat, el curador lleidatà Jordi Antas, comissari convidat, i Jesús Vilamajó, director del festival, ens proposen una reflexió sobre el concepte de fragilitat i vulnerabilitat. Durant el cap de setmana d’obertura l’exposició, el festiaval s’acompanyarà de performances, concerts i debats que un cop més ompliran les naus de l’antiga fàbrica Trepat.

 

Conferència inaugural híbrida

“Anormalitat i vulnerabilitat” serà una conversa, a través de la pantalla, entre les autores del llibre "Fils: cartes sobre el confinament, la vigilància i l'anormalitat" (Arcàdia, 2020). L’Embarrat comptarà amb la presència d’Ingrid Guardiola a la Nau 5, que mantindrà una conversa amb Marta Segarra, en línia des de París. El confinament ha fet més evident que vivim en interdependència amb les persones, amb les altres espècies, que vivim en un món connectat, més enllà de les connexions tecnològiques. Molta gent ha descobert una vulnerabilitat que ignorava. La pandèmia, alhora, ha imposat protocols socials molt estrictes, normativitzant encara més la nostra relació amb nosaltres mateixos i amb els altres per garantir un retorn utòpic a una impossible normalitat. La conferència, que reflexionarà al voltant de totes aquestes qüestions, tindrà lloc divendres 28 de maig a les 20 hores.

 

Un món fràgil. De la resiliència a la resistència, l'exposició col·lectiva

Els artistes que conformen l’exposició aportaran la seva visió de les fragilitats de la societat i del nostre món a partir dels seus projectes artístics. L’adveniment de la pandèmia de la Covid-19 ha fet visible una certa consciència generalitzada sobre la fragilitat de l’ésser humà. Aquesta vulnerabilitat serà el punt de partida de la programació de l’Embarrat entorn del concepte Un món fràgil.

Cartell del Festival Embarrat 2021Marco Noris, amb Dins de la pell de la terra (entre cims i cavallons), exposarà la seva instal·lació centrada en el fet sagrat del caminar i la relació que s’estableix amb elements com la terra, la pedra, l’aire o la pols. La peça, acompanyada de vídeos, s’instal·larà a les Naus 1-3, la foneria de Cal Trepat. D’altra banda, Laia Estruch Mata ens portarà la seva obra Moat 1, una estructura de ferro que s’activa a través de la paraula, la melodia, la veu i el cos, que trobarem situada al terrat del Museu Trepat. La Nau 18 també esdevindrà un espai de projecció de l’obra The Eye’s Speech –or was it the I Speech? de Eulàlia Rovira, una narració sobre el culte i la fragilitat de la nostra societat.

Altrament, l’artista Helena Vinent, amb la col·laboració de Ricardo Pérez-Hita, presentarà Error Code: 502 Proxy Error al Laboratori, un espai del museu que s’obrirà per primer cop al públic de l’Embarrat. L’obra és una videoinstal·lació que explora la visió subjectiva generada pels mitjans digitals. A més, la Nau 4 acollirà l’obra Espai reservat de Maria Monseny i Triquell, un projecte realitzat en el marc del programa de Suport a la Creació de FiraTàrrega. La instal·lació interactiva planteja la voluntat de les persones per mirar —i renunciar— als seus propis privilegis. Finalment, als despatxos comercials de la fàbrica trobarem el projecte Sincronies de Marc Larré. Un seguit d’escultures i vídeos que investiguen la temporalitat sincrònica i la consciència en el temps.

 

Accions performatives i concerts

El tret de sortida de les activitats artístiques de l’Embarrat arribarà divendres 28 de maig amb Moat 1, de Laia Estruch, al terrat del museu. El primer dia tancarà amb el concert La entrega del músic BELA, acompanyat de Miquel Casaponsa, que entrarà en diàleg amb l’obra de Marco Noris a la foneria. El segon dia del festival comptarà amb la performance Error Code: 502 Proxy Error d’Helena Vinent en col·laboració amb Ricardo Pérez-Hita; el concert electrònic amb música en directe de Borifax; una segona sessió de La entrega de BELA i finalitzarà amb el concert visual A Taste Of Nature, a càrrec de la violoncel·lista Björt Rúnarsdöttir i l’artista visual Alba G. Corral.

 

Visites lliures, aforament limitat i activitats amb reserva prèvia

L’excepcionalitat de l’actualitat ha obligat l’organització del festival a adaptar-se a les actuals mesures de restricció i prevenció contra la Covid-19. L’edició actual mantindrà l’accés i circulació per l’exposició de manera lliure i gratuïta, tot assegurant que es manté l’aforament permès de cada espai en tot moment. El públic podrà accedir als debats, performances i concerts havent complimentat prèviament els formularis d’inscripció a través del web de Cultura Tàrrega: www.culturatarrega.cat. En aquesta edició, a diferència de les anteriors edicions, l’Embarrat es veurà obligat a prescindir del servei de bar i de restauració.

El festival obrirà les portes de l’exposició el divendres 28 de maig a les 18 hores i es podrà visitar lliurement, amb aforament controlat,  fins a les 22 hores. El dissabte 29 de maig romandrà oberta d’11 a 15 hores i de 17 a 22 hores, i comptarà amb els artistes presents a cada espai de 18.30 a 20 hores. Diumenge 30 de maig, continuaran les visites lliures a l’exposició, aquest cop amb la presència dels comissaris, d’11.30 a 14 hores. Dilluns 31 de maig i dimarts 1 de juny, l’exposició quedarà oberta per a visites prèviament concertades.

 

Petit Embarrat. Un kit per emportar i muntar a casa

En aquesta edició, el Petit Embarrat també s’adapta a les mesures de seguretat actuals. Les  activitats que es portaven a terme a la fàbrica amb els més petits es transformen en un kit per emportar i muntar a casa. El Petit Embarrat proposa el muntatge d’una peça d’art cinètic on la interferència aèria provoca moviment i canvis en l'atmosfera que l'envolta. El kit es pot encomanar al correu [email protected] o recollir-lo durant les dates del festival a la recepció del Museu Trepat, fins a esgotar existències.

Instal·lacions de l'EASD Ondara

Col·laboració amb Escola d’Arts Ondara

El Museu Trepat i l’Escola d’Arts Ondara de Tàrrega, han col·laborat en aquesta ocasió en el projecte artístic Matriu, elaborat per l’alumnat d’aquest centre de formació artística, el qual es presentarà el divendres 28 de maig a la Nau 19. L’escola també ha arribat a un acord de voluntariat amb l’Embarrat, el qual acollirà dues alumnes del centre que tindran l’oportunitat de viure el festival des de dins i de manera propera als artistes.

Embarrat està organitzat per l’Ajuntament de Tàrrega i el Museu Fàbrica J. Trepat de Tàrrega, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida, el  Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Centre d’Art La Panera de Lleida.

Comentaris