El 25N a l'Urgell: tot l'any contra la violència masclista

Lectura del Manifest davant la Casa Consistorial de Tàrrega -  Ajuntament de Tàrrega
photo_camera Lectura del Manifest davant la Casa Consistorial de Tàrrega - Ajuntament de Tàrrega

En el marc del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, la plaça Major va acollir l’acte institucional del 25N a la capital de l’Urgell, durant el qual es va llegir el Manifest de l’Institut Català de les Dones. Tàrrega va expressar el seu ferm rebuig contra la xacra de les violències masclistes fent un minut de silenci en memòria de les dones assassinades per violència masclista, culminat amb un llarg aplaudiment i on van participar representants polítics, Policia, Mososs, teixit associatiu i ciutadania.
“El temps s’ha esgotat per als agressors masclistes. No hi haurà espai per a la impunitat”, proclamava el Manifest. “Els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”, també es denunciava al text. En aquest sentit, l’alcaldessa, Alba Pijuan Vallverdú, va declarar que “cal accentuar la prevenció contra la violència masclista ja que aquesta xacra social, malauradament, no remet".

Durant aquest any, el Consell Comarcal de l'Urgell ha atès 46 dones que han estat derivades a serveis psicològics i/o d’advocacia. D’aquestes, 22 eren víctimes de violència de gènere, física o psicològica, així com d’agressions sexuals

El mateix dimecres es va fer una segona concentració a dos quarts de 8 del vespre amb una encesa simbòlica de llums mitjançant els telèfons mòbils, sota el lema Una llum, un feminicidi; i la Font del Pati de Tàrrega es va il·luminar de color lila. La Regidoria d’Igualtat de Tàrrega també coordina un programa d’actes de sensibilització fins al 10 de desembre dins la campanya Digues Prou, No Estàs Sola” que es desenvolupa cada any des del 2014.
El cicle d’activitats prosseguirà avui dijous amb la conferència virtual La no història de la dona a càrrec de la historiadora i escriptora Assumpta Montellà a les 19.30 hores a la biblioteca. En una trobada online, la ponent posarà de relleu les restriccions i impediments socials que han patit les dones al llarg dels segles. Les places són limitades i cal fer reserva prèvia.
El divendres 27 a les 20 hores a l'Espai MerCAT prendrà el relleu l’espectacle teatral Ofec! de la companyia Les Cícliques, que denuncia l’opressió de la violència imposada pel sistema patriarcal a les dones.
Posteriorment, el dijous 10 de desembre a les 19 hores s’impartirà online la xerrada Violències sexuals i mitjans de comunicació amb Ana Burgos García, antropòloga, periodista i coordinadora de l’Observatori Noctàmbul@s.
La Biblioteca Pública de Tàrrega – Germanes Güell serà un altre dels escenaris de la programació i acollirà durant el desembre l’exposició Amparo Poch i Gascón. El compromís d’una dona lliure, recorregut sobre la trajectòria vital i professional de la destacada metgessa, escriptora, activista, anarcofeminista i cofundadora el 1934 de la revista Mujeres Libres.

Fruit de les diverses accions desenvolupades d’uns anys ençà dins la campanya Digues prou, no estàs sola, Tàrrega també disposa d’un ampli ventall de material didàctic per prevenir i lluitar contra la violència masclista. La Regidoria d’Igualtat ha aplegat banderoles, fulletons, “violentòmetres” i punts de llibre en un lot que es posa a disposició dels centres educatius i entitats. També s’hi ha afegit una nova guia de recursos pedagògics editada aquest any pel consistori.

Comentaris