Apunts de llengua

Informació sobre temes de llengua i sobre recursos lingüístics

Vocabulari d'Internet

Lan Party Diumenge (8)

Vocabulari d'Internet

Moltes paraules de l'àmbit de la societat de la informació i Internet provenen generalment de l'anglès, però ja formen part del nostre vocabulari quotidià. El TEMCAT (Centre de Terminologia de Catalunya) s'encarrega de normalitzar-les i donar-los la forma escaient en la nostra llengua. Aquí teniu un recull de les més usuals. 

Adreça electrònica (en anglès e-mail, electronic mail address) i correu electrònic (en anglès e-mail, electronic mail). El correu electrònic és el mitjà pel qual es poden enviar i rebre missatges d'un ordinador a l'altre. La forma correu electrònic també designa el missatge que s'envia. L'adreça electrònica, en canvi, és l'adreça a la qual s'envia el missatge. 

Baixada o descàrrega (en anglès download): acció de copiar programes, fitxers, etc., d'un ordinador remot a un de local, generalment a través d'Internet. El verb corresponent és baixar o descarregar.

Bàner (en anglès banner): Espai publicitari en una pàgina web, generalment de forma rectangular, el qual, quan s'hi fa clic, permet d'accedir al web o a una altra pàgina de l'anunciant.

Blog (en anglès blog o weblog): pàgina web, generalment de caràcter personal i poc institucional, amb una estructura cronològica que s'actualitza regularment i que presenta informació o opinions sobre temes diversos. La persona que gestiona un bloc o que és aficionada a navegar per aquest tipus de pàgines web s'anomena bloguer o bloguera.

Càmera web (en anglès webcam): Perifèric consistent en una càmera de vídeo digital de dimensió reduïda, que permet d'enregistrar, transmetre i difondre imatges en temps real per mitjà d'una xarxa telemàtica, generalment Internet. 

Cercador o motor de cerca (en anglès search engine i en castellà buscador): algorisme de cerca d'informació per Internet, majoritàriament basat en la coincidència de paraules clau de pàgines web dels diferents servidors connectats a Internet. En un cercador es fan cerques i solen tenir l'opció de fer cerques avançades. 

Ciberespai: espai virtual en què els internautes duen a terme les seues activitats. 

Electrònic: dit de les dades representades, transmeses o emmagatzemades en format digital. Així, parlem, per exemple, de bústia electrònica, comerç electrònic, bitllet electrònic, correu electrònic, llibre electrònic, botiga electrònica, banca electrònica...En anglès, usualment, abreugen la forma electronic amb una e- al davant de la paraula (e-book, e-mail, e-commerce...), cosa que no fem en català. 

En línia (en anglès on line): dit del recurs que és controlat per un ordinador o per un sistema informàtic i amb el qual, mentre dura aquesta situació, es pot establir connexió operativa sense intervenció humana significativa. Així, parlem de diccionaris en línia, reserva en línia, ajuda en línia, inscripció en línia...

Enllaç (en anglès link): element en un document, generalment d'hipertext, que permet de connectar amb altres documents o parts de documents. 

Galeta (en anglès cookie): fitxer amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació d'un internauta que visita una pàgina web, que el servidor envia al disc dur de l'ordinador de l'internauta. 

Internauta / cibernauta: usuari d'Internet

Llista d'adreces d'interès o llista de preferits (en castellà favoritos i en anglès book marks): conjunt d'adreces de pàgines web que un internauta visita i desa en la memòria del navegador a fi de poder accedir-hi fàcilment en ocasions posteriors. Una adreça concreta que un usuari desa en la memòria del navegador a fi de poder accedir-hi fàcilment en ocasions posteriors és un preferit o una adreça d'interès

Extret de : http://www.elmasnou.cat/ARXIUS/serveicatala/Pindola_78_gener_2013.pdf

Comentaris