Arranca un nou camp de treball en el jaciment ibèric del Pla de les Tenalles

Activitat està impulsada per la Direcció General de Joventut de la Generalitat i gestionada per Quàlia, l’àrea de projectes educatius de l'Associació Alba de Tàrrega

Participants al camp de treball i els arqueòlegs, i els representants de les entitats
photo_camera Participants al camp de treball i els arqueòlegs, i els representants de les entitats

El jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, propietat de l'Ajuntament de Tàrrega i situat vora la població segarrenca de La Mora, acull fins al 29 de juliol un camp de treball d'arqueologia dirigit a joves d'entre 14 i 18 anys. La iniciativa, impulsada des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, aplega 24 nois i noies d'arreu de l'Estat espanyol. Els arqueòlegs del Museu Comarcal de l'Urgell, adscrits a la Regidoria de Cultura de Tàrrega, són els encarregats d'organitzar la tasca tècnica al jaciment de la vall de l'Ondara mentre que monitors de l'entitat educativa Quàlia s'encarreguen de la gestió. 

promocionar el patrimoni cultural entre els joves i alhora la inclusió de les persones discapacitades


Treballs en el jaciment del Pla de les Tenalles interiorEl camp de treball té el doble objectiu de promocionar el patrimoni cultural entre els joves i alhora la inclusió de les persones discapacitades. El caràcter inclusiu del camp de treball rau en el fet que els joves inscrits també participen en les tardes en activitats formatives i de lleure interactuant amb els usuaris de l'Associació Alba, dedicada a la integració social. Com a tasques encarregades, els participants del camp de treball delimiten el jaciment cercant les restes de cases d'ús domèstic de l'ibèric tardà. Així, coneixen la disciplina arqueològica, les tècniques d'estudi i l'ús dels diferents instruments que requereix la intervenció. Paral·lelament també realitzen activitats al Talladell, població on s'allotgen i on duen a terme alhora la rehabilitació dels jardins de Cal Gassol, els quals s'obriran al públic aquest estiu.

La descoberta científica del poblat és mèrit de l'historiador verduní Ramon Boleda, qui realitzà les primeres excavacions el 1952


El Pla de les Tenalles és un poblat ibèric de dimensions mitjanes amb una cronologia que abasta del segle IV aC als volts del 200 aC i que s'abandonà dins el context de la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos. La presència de nivells d'incendi en algunes cases excavades apunten a una possible destrucció del poblat en el decurs d'aquest conflicte. L'assentament està situat al capdamunt i part dels vessants del tossal anomenat Comalleret. La descoberta científica del poblat és mèrit de l'historiador verduní Ramon Boleda, qui realitzà les primeres excavacions el 1952. Posteriorment, el jaciment passà a mans de l'Ajuntament de Tàrrega arran de les excavacions per part de l'antic museu de la localitat, promogudes per Joan Tous Sanabra.

Comentaris