Arriba el Dansàneu 2019: dansa, música i cultura d'altura

El festival reviu un any més a 1000 metres d'altura sota els encants de Sol Picó, Premi Nacional de Dansa i Marco Mezquida, un dels pianistes més reconeguts del moment

A la frescor de gairebé 1000 metres d’altitud, la confluència entre dansa, música i cultura populars ha preservat al llarg dels anys la vida i riquesa patrimonial i natural de les Valls d’Àneu. Fruit d’aquesta relació n’és Dansàneu, Festival de Cultures del Pirineu, que any rere any combina aquests béns preuats d’aquestes valls amb una proposta cultural diversa amb dansa i música d’arrel d’alta qualitat. Un punt de celebració i festa que reviu cada estiu en aquest territori únic amb la dansa com a epicentre, tot incorporant atractius de disciplines artístiques, culturals, socials i econòmiques de tot l'àmbit transpirinenc.

Sol Picó i Marco Mezquida - DansàneuA les portes d’una nova edició, que esclatava el dimarts 25 de juny amb un Premi Nacional de Dansa com és Sol Picó, junt amb el reconegut pianista menorquí Marco Mezquida, el festival ofereix un programa valuós i amb molta personalitat, que es desenvoluparà al llarg dels municipis d’Esterri d’Àneu, Alt Àneu, Espot i La Guingueta d’Àneu i Escaló, entre el 25 i el 30 de juny. Grans noms del panorama de dansa contemporània actual junt amb referents de l’àmbit musical es reuniran en escenaris únics com són els temples i joies patrimonials i històriques de les Valls d’Àneu per presentar les seves propostes i espectacles més innovadores i, alhora, vinculades a la tradició.

Una experiència que, de ben segur, marcarà poderoses imatges i vivències en retines i memòria del públic

L'esclat d'aquesta edició

Així, ha estat el duo de la ballarina i coreògrafa Sol Picó, un autèntic referent de la creació contemporània i Premi Nacional de Dansa, i el pianista mallorquí Marco Mezquida, una de les veus musicals més actives i interessants del moment, que han inaugurat aquesta edició del Dansàneu des del temple espiritual de les Valls d’Àneu, Santa Maria. La seva proposta porta el nom de Cita a cegues, i es desvelarà a dos quarts de vuit del vespre. Un maridatge amb els vins del celler Castell d’Encús al sortir de l’església completaran la inauguració d’aquesta edició carregada de propostes de gran nivell.

Entre aquestes, trobem el programa doble del dimecres 26 de juny amb el pianista'Teia' - Dansàneu i improvisador Carles Marigó com a doble col·laborador amb el pianista Mezquida i el ballarí i actor Jaume Sangrà, a l’església dels sants Just i Pastor; el diàleg artístic entre el multiinstrumentalista Eduard Inista i la ballarina Gemma Galera a l’església de Sant Pere de Sorpe del dijous 27 de juny; o l’acció artística a Escaló, el concert de Lídia Pujol a Isil, el tast de Teia inspirat en les falles pirinenques i el concert a l’aire lliure a Esterri d’Alidé Sans el divendres 28. El programa inclou excursions amb visita guiada, com la que es farà el mateix divendres a Sant pere del Burgal i, a més, com a novetat, introdueix alguns breus apunts divulgatius de l’espai patrimonial on es programa l’activitat de forma prèvia als espectacles, de la mà d’experts com Albert Velasco, professor de la Universitat de Lleida, i Ferran Rella, escriptor i president del Consell Cultural de les Valls d’Àneu.

Dissabte, dia d'estrenes: la ciutat s'arriba a la muntanya

El dissabte 29 de juny el festival viurà una jornada intensa i carregada de propostes que faran ambient de cara a una de les nits més màgiques d’aquestes contrades, com és la nit de les falles a València d’Àneu. Així, la jornada s’obrirà des de Santa Maria d’Àneu, on es presentarà el projecte en residència des de l’inici del festival que ha guanyat el darrer Premi Delfí Colomé: Àer, una proposta atrevida de la ballarina, creadora i pedagoga Laia Santanach que fusiona dansa contemporània i música electrónica i que replanteja la dansa tradicional popular del contrapàs amb la seva música des d'una mirada actual i personal.

Un primer tast del projecte es va poder veure fa només uns dies al festival Sismògraf d'Olot amb un gran èxit de públic i crítica

I és que aquesta serà una jornada d’estrenes ja que, després de la preestrena d'Àer, i en format de doble programa, Santa Maria d'Àneu acollirà l'estrena de noves coreografies de l'esbart Sant Martí de Barcelona vinculades a l'espectacle Espero meravelles que la formació que dirigeix el coreògraf David Martínez va articular en col·laboració amb els músics Mirna Vilasís i Xavi Múrcia i que es presenta com un homenatge a la figura de la poeta Montserrat Abelló.

'Espero Meravelles' de l'esbart Sant Martí - Dansàneu

Dansàneu acollirà encara una altra estrena en aquesta jornada: serà a partir de les set de la tarda, al pati de la Llar d'avis d'Esterri d'Àneu -també gratuït- i amb el tenora Jordi Molina i l'esbart Ciutat Comtal com a protagonistes. Retrat en groc és el nom del darrer projecte del mutipremiat músic de Torroella de Montgrí. Una proposta valenta i reivindicativa que es presenta al Dansàneu en el seu format de quartet i que suma la dansa de l'esbart que lideren Teresa Agustí i Lluís Calduch, que coreografiaran per a l'ocasió una selecció de temes del disc que Molina va presentar a finals de 2018.

Amb aquestes flamants propostes, Dansàneu posarà punt i final a aquesta jornada de dissabte anant-se’n de falles a València d’Àneu, on el festival s’hi sumarà programant una primera actuació a partir de dos quarts de nou del vespre, a càrrec del ballarí Magí Serra i Arnau Obiols (veu i percussions), que ja havien actuat a presentació de Dansàneu el mes d’abril a Barcelona.

Després d’aquesta nit intensa, el festival clourà l’edició el diumenge 30 de juny amb propostes ja des de les dotze del migdia, amb l’homenatge al Bestiari de Josep Carner al Carrer Major d’Esterri d’Àneu de la mà del sextet de músics liderat per l’acordionista Carles Belda i la cantant i contrabaixista Gemma Abrié i sota el paraigua creatiu del NewCat. Ja a la tarda, a l’excel·lent escenari de les Planes de Son, l’espai Mon Natura Pirineus, el Dansàneu clourà aquesta edició presentant un dels espectacles més rellevants produïts durant el 2018 en col·laboració amb L'Auditori de Barcelona (cicle Escenes) i el Mercat de les Flors: Sa Mateixa, tot un espectacle que, amb la cantant maraconina Joana Gomila i la ballarina Lali Ayguadé, juntament amb el també ballarí Magí Serra i els músics Laia Vallès i Santi Careta, ens aproparà als ressons i misteris de la memòria col·lectiva.

La venda anticipada online d’entrades per als espectacles, que finalitza el proper 25 de juny coincidint amb l'inici del festival, es pot fer a través dels webs www.dansaneu.cat i www.aneu.cat.

Comentaris