Les Borges inicia el seu primer projecte de pressupostos participatius

L'alcalde Enric Mir presenta els primers pressupostos participatius de les Borges
photo_camera L'alcalde Enric Mir presenta els primers pressupostos participatius de les Borges

L’Ajuntament de les Borges Blanques ha presentat, aquest dijous 4 de juliol, els primers pressupostos participatius de la ciutat en un acte públic i obert a tota la ciutadana, a la Sala Maria Lois, al primer pis de la Biblioteca Marquès d’Olivart de la capital garriguenca, que ha estat encapçalat per l’alcalde Enric Mir.

Així, el consistori ha iniciat aquest procés que es preveu que duri fins a finals d'any i que, per aquest primer any, disposarà d'una inversió de 50.000 euros dels pressupostos de l'any 2019, i en el qual podran participar tots els homes i dones, majors de 16 anys, i empadronats a les Borges Blanques des de fa més de 2 mesos. 

L’equip de govern també donarà per iniciada la primera de les cinc fases de les quals consta aquest procés, la de presentació de propostes, que s’allargarà fins el pròxim 27 de juliol 

Presentació dels primers pressupostos participatius de les BorgesPer tal de poder fer arribar les propostes, l'Ajuntament de les Borges posa a disposició de la ciutadania un formulari en format paper perquè puguin presentar les propostes presencialment a l'Ajuntament (recepció de 09 a 14h) o a la Biblioteca (dilluns de 15 a 21h, dimarts a divendres de 10 a 14h) on hi trobaran uns dispositius electrònics, en forma de columnes amb pantalles tàctils, per digitalitzar la butlleta en paper. Igualment, també es podran presentar propostes digitalment mitjançant un formulari digital, vinculat a l’enllaç https://participacioborgesblanques.blogspot.com/p/presentacio-propostes.html, el qual és accessible des de qualsevol dispositiu mòbil i ordinador personal. 

Una vegada finalitzada la fase inicial de presentació de les iniciatives, arribarà el torn de la deliberació de les propostes recollides, que es farà en base als criteris de d’elegibilitat i ordenació de les mateixes, per fer-ne una preselecció. Arribats a aquest punt els tècnics municipals faran una valoració de la viabilitat de les mateixes que donarà lloc a la selecció de les 15 propostes finals, el 30 d’agost.

A partir del 20 de setembre, el consistori presentarà a tota la ciutadania les propostes finalistes, i el dia 24 de setembre s’obrirà el termini per participar en la selecció i votar un màxim de 3 opcions preferides per persona, fins el dia 14 d’octubre

A partir de l’endemà, i fins el dia 4 de novembre, es duran a terme les valoracions dels resultats. Finalment, a partir del dia 5 de novembre i fins el 7 de desembre, l’Ajuntament durà a terme la presentació i difusió pública de la proposta o les propostes, en el cas que n’hi hagi més d’una, que hagin estat escollides democràticament per la majoria de borgencs i borgenques.

Segons ha exposat l’Equip de Govern, els acords finals presos en el debat del procés participatiu al pressupost seran vinculants i seran elevats a l’aprovació del Ple Municipal, a efectes de la seva aplicació en el pressupost municipal del 2019., i s’han compromès públicament a fer-ne el seguiment posterior per a garantir-ne la seva correcta execució

L’Ajuntament anirà informant a la ciutadania de totes les novetats i avenços del procés participatiu, a través dels canals habituals, i per a tots els que desitgin més informació, ha creat un bolc a Internet per a poder conèixer amb detall tots els elements d’aquesta nova proposta, accessible des de qualsevol dispositiu a l’adreça https://participacioborgesblanques.blogspot.com/. Igualment, per a fer-ne un millor seguiment a les xarxes socials, també han creat les etiquetes #prenpartborges i #borgesparticipa.

Criteris d’elegibilitat de les propostes

No poden superar la quantitat global destinada a la partida de pressupost participatiu corresponent a l’any 2019 de 50.000€.

Han de ser competència municipal i no poden dependre de finançament exterior; també han de ser d'interès general per a la ciutat, no només per a col·lectius concrets.

No poden ser actuacions plurianuals: no han d’afectar el pressupost de més d’un any, i han de ser actuacions amb començament i final.

Han de tenir un cost de manteniment sostenible, i no han de suposar la contractació de nou personal.

Han d’aparèixer a la partida d’inversions, i s’ha de poder ampliar aquesta partida a altres despeses en properes edicions del procés.

No han d’estar incloses en altres actuacions vinculades a la recepció de possibles subvencions externes.

Han de ser sostenibles financerament segons la normativa vigent, han de ser legals i no han de comprometre pressupostos futurs.

A la proposta hi han de figurar les dades de la persona que l’ha elaborat (nom i cognoms, DNI i telèfon i/o adreça electrònica de contacte).

Comentaris