Les cassoles de tros de Juneda creuen fronteres

Les cassoles de tros de Juneda estan sent ara mateix notícia a Culinary Backstreets, una guia mundial dedicada als locals i menjars de tot el món.

Imatge de la notícia publicada a Culinary Backstreets
photo_camera Imatge de la notícia publicada a Culinary Backstreets.

Les cassoles de tros de Juneda estan sent ara mateix notícia a Culinary Backstreets, una guia mundial dedicada als locals i menjars de tot el món. Aquesta guia cobreix l'escena dels àpats més autèntics i ofereix visites guiades sobre els aliments i plats més diversos de tot el món.
Gràcies a un article signat per Sam Zucker i publicat el 7 de juliol, Juneda i les seves cassoles estan fent un viatge per tot el món. La publicació apareix sota el títol CB on the Road: The Catalan Stew Masters of Juneda, que vindria a ser Els Mestres catalans de l’estofat de Juneda
El text comença amb una descripció del paisatge de les Garrigues i del seu passat fins arribar al que és avui, per poc a poc anar-se centrant en Juneda. Explica aleshores com, a finals de maig, els 2.000 habitants del poble es reuneix a La Banqueta de Juneda protegits del sol per un dosser de fulles que abasten el canal, per competir en un concurs de guisat completament únic i deliciós conegut com el Concurs de Cassoles de Tros
Qualifica aquest concurs com a tot un esdeveniment gastronòmic que s’emmarca dins un cap de setmana ple d'esdeveniments. Sobre la cassola de tros, comenta que és un recipient rodó de fang utilitzat per cuinar al forn o sobre un foc obert, encara que la paraula també pot descriure el producte comestible final preparat en aquests recipients antics. Afegeix aleshores que la cassola estrella de les Garrigues és el cassola de tros, i precisa que tros és una paraula catalana que poques vegades s'utilitza fora de la província de Lleida, i que es podria traduir com parcel·la o bocí de terra. La història –continua l’autor- explica que en el passat els agricultors passaven tot el dia al camp, al tros, motiu pel qual s’havien d’endur se casa tot el que havien de menjar durant el dia. Així, portaven carn (salsitxes i costelles de porc) i havien de completar aquest àpat amb allò que poguessin trobar al tros o compartir amb altres pagesos veïns. Per tant, la cassola de tros era un guisat d'ompliment amb una base de vegetals. 
El text explica també que, en l'àmbit d'aquest clàssic de Juneda, hi ha dues varietats principals: la d’hivern, carregada de patates i espinacs, i la d’estiu, que inclou tomàquet, pebrot, albergínia i carbassó. No obstant això, els veterans diuen que, durant el concurs, la gent combina els estils, utilitzant tots els ingredients disponibles per crear quelcom especial. Parla després del procés de cocció, dient que, històricament, quan els agricultors arribaven als camps, encenen el foc ben d'hora, usant les branques mortes d'oliveres i ametllers. El procés de cocció és llarg, començant per l'enfosquiment de les costelles de porc i salsitxes, a continuació, la cocció de la ceba i l'all, seguit pel de les verdures, els cargols i les patates. Finalment, s'afegeix botifarra, pebre, bitxo picant, etc. 
Diu també que els experts comenten que la cassola de tros és millor quan es cuina al matí i després es deixa refredar una mica, abans de ser escalfada a foc lent abans de dinar. Se centra després en el concurs de cassoles, on diu, entre altres coses, que un dels premis que té el guanyador és el dret a fanfarronejar durant un any davant els rivals i veïns, i comenta com és la festa del menjar, amb llargues taules comunals a l’ombra al costat oposat del canal de reg per gaudir fins ben entrada la tarda El text acaba donant detall de com es pot arribar a Juneda i dels indrets més típics del poble, citant el carrer de la Font, el d'Àngel Guimerà, el carrer Fondo, etc. 
Quant a l’autor, Sam Zucker és un home polifacètic: cuiner, escriptor de viatges, fotògraf,..., ha utilitzat aquesta àmplia experiència professional i la seva especial vinculació amb Barcelona i Catalunya per publicar en diferents mitjans de comunicació, com ara Zoom PR, Barcelona Metropolitan, Barcelona Cooking, Bon Appetit Culinary Center, etc. Originari de Boston, Sam va estudiar espanyol durant la seva llicenciatura a la Universitat de New Hampshire. A continuació, va passar a formar-se com xef en el prestigiós Culinary Institute of America, a Nova York, i obtenir un certificat d'introducció de la Cort de Màster Sommeliers el 2013. Actualment viu a Barcelona i treballa en mitjans digitals com a Account Manager de màrqueting i creador de continguts, a més de dedicar-se a les seves particulars excursions culinàries, tasts de vins i a escriure. Podeu llegir el text íntegre al link: http://www.culinarybackstreets.com/barcelona/2015/cb-on-the-road-14/.
 

Comentaris