Xerrada sobre contaminació lumínica a 250 estudiants de 4t d'ESO i Batxillerat del Pla d'Urgell

El Teatre l'Amistat de Mollerussa va acollir dimecres la ponència a càrrec de Salvador J. Ribas i emmarcada en la 21a Setmana de la Ciència de Catalunya

CONFERÈNCIA EMMARCADA 1 inteior
photo_camera A la sessió han assistit estudiants de l’Institut Terres de Ponent, l’Institut La Serra, el Col·legi La Salle i del Centre de Formació d’Adults

Al voltant de 250 nois i noies provinents de l’Institut Terres de Ponent, l’Institut La Serra, el Col·legi La Salle i el Centre de Formació d’Adults van assistir dimecres a la conferència La contaminació lumínica o quan la llum esdevé un problema, a càrrec del Dr. Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec, i que va tenir lloc al Teatre l'Amistat de Mollerussa.

La xerrada estava programa des del Servei Educatiu del Pla d'Urgell dins la 21a Setmana de la Ciència i en el marc de la Dinàmica Educativa Comarcal. El departament d'Ensenyament, conjuntament amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, promou aquesta iniciativa als centres educatius amb l'objectiu fonamental de despertar i potenciar l'interès del jovent envers la ciència i la tecnologia. Aquest 2016 se celebra de l’11 al 20 de novembre, amb múltiples activitats a tot el territori català.

Amb aquesta activitat, adreçada a l'alumnat de 4t d'ESO i de Batxillerat dels centres de secundària de la comarca del Pla d'Urgell, el Dr. Salvador J Ribas ha introduït als estudiants en una problemàtica ambiental poc coneguda i que afecta de manera dramàtica l’observació del firmament tant per professionals com per amateurs, com és la contaminació lumínica.

Durant la jornada s'ha posat de manifest que malgrat que Catalunya ha estat pionera en la protecció del cel amb la seva normativa i amb l’especial protecció de la serra del Montsec, avui en dia pràcticament esdevé impossible l’observació de la Via Làctia des d’un nucli urbà o des de prop d’un municipi.

La contaminació lumínica és un problema que no només afecta l’astronomia. Cal tenir present que més de la meitat d’espècies animals són bàsicament nocturnes, de manera que l’absència del cicle dia i nit pot posar en perill la seva supervivència. També ha parlat de com els humans ens veiem afectats amb el que es coneix com a cronodisrupció, les conseqüències de la qual poden ser generadores de malalties molt greus com el càncer.  L’alumnat ha descobert també com es mesura la contaminació lumínica i com contribuir en la reducció d’aquesta contaminació i com ajudar als científics a poder-la avaluar i estudiar, i així treballar en la recuperació del nostre medi natural.

Comentaris