Des del 26 de setembre

Censura i art, sobre la taula a Lleida gràcies al col·leccionista Tatxo Benet

El Centre d'Art la Panera i el Museu de Lleida acullen un total de 31 peces que han patit diverses formes de censura

tatxo2

'Línies vermelles. La censura a la col·lecció de Tatxo Benet' és la nova mostra temporal que a partir de dissabte 26 de setembre es podrà veure al Centre d'art la Panera i al Museu de Lleida.

Pla general on es pot veure l'obra 'Silence Bleu' de Zoulikha Bouabdellah, a la mostra 'Censored' de Tatxo Benet, a la Panera de Lleida, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal)

El muntatge està format per 31 peces i ofereix al públic per primera vegada l'oportunitat de descobrir una col·lecció dedicada a obres d'art que han patit censura en alguna de les seves formes

'Censored' reuneix artistes tan diversos i polifacètics com Ai Wei Wei, Charo Corrales, Robert Mapplethorpe, Abel Azcona, Larissa Sansour, Antoni Tàpies o Pablo Picasso.

Pla obert on es pot veure l'obra 'Not dressed for conquering HC04 transport', de Ines Doujak, a la mostra 'Censored' de la col·lecció de Tatxo Benet, a la Panera de Lleida, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal)

Tot i que la primera peça de la col·lecció censurada de Benet va ser la dels presos polítics independentistes, l'empresari ha explicat que va ser a partir de l'obra 'Silence Bleu' de Zoulikha Bouabdellah, que va decidir començar a investigar com afectava la censura a l'art arreu del món.

L'objectiu de Benet és crear un museu per exhibir totes aquestes peces, però mentrestant segueix la recerca d'ubicacions, l'equip de 'Censored' vol organitzar exposicions temporals arreu per donar visibilitat a la col·lecció.

L'exposició té l'objectiu d'obrir un debat de reflexió sobre els motius que han portat a què aquestes obres hi hagi hagut escàndols després de la seva creació

Al muntatge no hi falta l'espectacular 'Shark' de David Cerny que representa Sadam Huseín dins una peixera; la instal·lació 'Always Franco' d'Eugenio Merino o la polèmica peça d'Abel Azcona sobre la pederàstia entre moltes altres. També es pot descobrir de primera mà la monumental 'Partenón de libros' de Marta Minujín; o la peça 'Not dressed for conquering' d'Inés Doujak, que va comportar la dimissió de Bartomeu Marí, aleshores director del MACBA.

Pla mitjà on es pot veure l'obra 'Always Franco', de Eugenio Merino, a la mostra de la col·lecció 'Censored' de Tatxo Benet, a la Panera de Lleida, el 23 de setembre de 2020. (Vertical)
La col·lecció de Tatxo Benet continua creixent i ja en formen part més de 100 peces entre pintures, escultures, instal·lacions, gravats, fotografies i peces audiovisuals. Algunes provenen d'Espanya, altres de França, Turquia, Argentina, Xina o Estats Units. Totes elles han patit la censura, ja sigui per motius polítics, religiosos, socials, morals o culturals.

La mostra que es pot visitar a la Panera s'estén també a un parell de sales del Museu de Lleida, vol posar l'accent en les històries de censura, i per tant en la repressió a la llibertat d'expressió que envolta les peces.

Precisament al Museu de Lleida hi ha la dels 'Presos Polítics', el primer lloc de Catalunya on es va exposar després que Tatxo Benet la comprés

Pla mitjà de l'obra 'McJesus', de Jani Leinonen, a la mostra 'Censored' de la col·lecció de Tatxo Benet, a la Panera de Lleida, el 23 de setembre de 2020. (Horitzontal)

Comentaris