Lo Cercacurts clausura la primera dècada amb un nou premi al millor curtmetratge Fantàstic

El festival de curtmetratges de Montornès de Segarra Lo Cercacurts es consolida i ha clausurat aquest dissabte la desena edició amb 51 curts a competició i set guardons. L'actriu Aina Clotet s'emporta el premi al millor curt en llengua catalana per "Tiger" amb el seu debut com a directora; conjuntament amb "14 anys i un dia" de la castellonesa Lucía Alemany.

L'equip de Lo Cercacurts amb els i les guanyadores, finalistes i membres del jurat
photo_camera L'equip de Lo Cercacurts amb els i les guanyadores, finalistes i membres del jurat

Montornès de Segarra, 9 de juliol de 2016.- El festival de curtmetratges Lo Cercacurts ha tancat la  desena edició amb èxit de participació i es consolida com una cita cinematogràfica amb gran potencial a les terres de Lleida. Al llarg de sis jornades, més de 700 espectadors han assistit a la projecció dels 51 curtmetratges programats en sis categories de competicó.

El municipi de Montornès, seu del festival, ha acollit aquest dissabte la sessió de clausura i lliurament de premis que posa punt i final a sis dies de projeccions programades a diferents poblacions de la comarca de la Segarra. És el cas de la ciutat de Cervera, que va acollir el passat 1 de juliol la inauguració del festival amb més de 200 espectadors, el poble de Montlleó, el castell de Concabella i els niclis de Palouet i Montornés. En aquests espais amb encant especial s'han projectat els 51 curts finalistes, sorgits dels 655 inscrits enguany, i s'ha dut a terme una taula rodona conduïda per Judith Colell, directora de cinema i presidenta del jurat de Lo Cercacurts. També s'ha comptat amb una sessió dins la Mostra de Cinema Etnogràfic de Catalunya organitzada pel Museu Comarcal de Cervera, on es va veure la sessió de finalistes de la categoria Documental Rural.

Per primera vegada, després de deu anys de trajectòria, el festival ha entregat el premi Galacticat al Millor curmetratge de cinema fantàstic/SCIFI, fruit de la sinergia existent amb la Mostra de Cinema Fantàstic de Ponent de Tàrrega, que enguany arribarà a la tercera edició. El premi Galacticat s'ha afegit als guardons al Millor curt Entorn Rural, Millor curt de Temàtica Lliure, Millor Documental Rural, Millor curt en Llengua Catalana, Millor curt de les Terres de Lleida i, per últim, el Premi del Públic que se sabrà a la gala de lliurament de premis. Tots els curts guanyadors, es projectaran en diferents sales de cinema del Circuït Urgellenc.

Concretament, el palmarés de l'edició 2016 de Lo Cercacurts han recaigut a mans de:

“NO ABORTAMOS” d'Alberto Rodríguez i Marta Onzaín (Madrid). Premi al millor curt entorn rural

“HOSTAL EDÉN” de Gonzaga Manso (Madrid). Premi al millor curt temàtica lliure

“SOM PASTOR” de Borja Zausen (Santa Eugènia, Mallorca). Premi millor curt documental rural

“14 ANYS I UN DIA” de Lucía Alemany (Traiguera, Castelló) i “TIGER” d’Aina Clotet (Barcelona). Premi ex aequo al millor curt en Llengua Catalana

“A L’OMBRA DE LA MUNTANYA”, de Neith Sentís (Lleida/Manchester).Premi al millor curt de Les Terres de Lleida

“CENIZO” de Jon Mikel Caballero (Navarra). Premi “Galacticat” al millor curt Fantàstic/SCIFI

"NO ET TIRIS, ENCARA" de Marta Gascon (Barcelona). Premi del públic.

L'acte de lliurament de premis ha comptat amb la presència dels membres del jurat Ramon Termens, director lleidatà de reconeguda trajectòria, i Francina Verdés, directora lleidatana de documentals. A més, s'ha comptat amb Vicenç Roig, conseller de Turisme del Consell Comarcal de la Segarra, Rosa Ribas, vicepresidenta del Consell Comarcal de la Segarra, Montse Fornells, Diputada de Junts pel Sí, Marta Huguet, coordinadora del festival Lo Cercacurts i Robert Garcia, director de Lo Cercacurts. L'acte ha estat conduït i teatralitzat pel col·lectiu de teatre Familia Matafaluga.

Clausura i desè aniversari Lo Cercacurts

La jornada de clausura a Montornès ha obert amb una sessió de curtmetratges finalistes,  que ha anar seguida del tradicional sopar popular a l'aire lliure amb carn a la brasa i pa amb tomàquet, i de la sisena i última sessió de curtmetratges. Com cada any, la pantalla gegant instal·lada a l'exterior del Local Social ha delectat als espectadors amb la darrera i més especial selecció de curts.

Amb motiu del desè aniversari del festival, durant la jornada de clausura del dissabte s'ha projectat el video commemoratiu dels 10 anys de Lo Cercacurts realitzat especialment  per a l'ocasió. Al mateix temps, durant la vetllada, s'ha pogut contemplar una exposició de cartells de les 10 edicions de trajectòria del festival.  

Local_Social seu de LoCercacurtsEntre les activitats paral·leles organitzades pel desè aniversari, a més, el diumenge 3 de juliol va tenir lloc una taula rodona al castell de Concabella sobre el procés de creació d'un curt o un llargmetratge, on van intervenir el director David Casas, guanyador i nominat als Goya, la directora de cinema i presidenta del jurat Judith Colell i l'actriu lleidatana Marta Romero, coneguda pels seus papers a les sèries "Gran Nord" o "Gran Reserva", i a la pel·lícula produïda a Lleida "Noa". El mateix 3 de juliol, es va programar un taller teòrico-pràctic una vintena d'assistents van poder participar en directe i experimentar sobre tècniques de direcció d'actors i idear històries pensades per a pel·lícules que es podrien filmar a la comarca de la Segarra.

Crida per augmentar la participació lleidatana

Els organitzadors del festival Robert Garcia, Marta Huguet, Vicenç Roig i David Sans, estan molt satisfets tant pel que fa al nombre d'obres participants a la 10ena edició del festival, així com dels assistents i el suport rebut per diferents col·lectius i empresaris de la zona que han col·laborat en part en els premis (des d'una estància a una casa rural de la zona o un lot de productes de proximitat i ecològics, entre altres).

Des de l'organitzacó del festival es vol destacar a més l'alta qualitat de les obres inscrites a concurs i el discret augment dels curtmetratges realitzats a les Terres de Lleida. Tot i així, han fet una crida per a què es presentin més curts lleidatans. Amb aquest objectiu, treballaran de cara a la propera edició, intentant implicar universitat i centres dedicats a la formació audiovisual a Lleida.

Comentaris