Una cita amb el cinema documental

DocsBarcelona arriba a la seva divuitena edició apostant pel gènere documental, la internacionalització del certamen i la consolidació de Barcelona com a capital del documental amb el reforç de la seva àrea professional i formativa. Del 25 al 31 de maig passaran per l’Aribau Club, el CCCB i La Pedrera 42 pel·lícules de 26 països.
 
 
Fotograma del film "Dancing with Maria"
photo_camera Fotograma del film "Dancing with Maria"
La programació d’aquesta edició té un to molt coral que abord a històries dels 5 continents amb una ampli ventall de temàtiques: retrats personals de grups i famílies, històries de superació, testimonis de la memòria històrica i de la defensa dels drets fonamentals, reflexions
sobre el medi ambient i l’economia, testimonis d’un món que se’n va i d’un que tot just arriba on els realitzadors posen la càmera per captar aquest moment de transició global i obrir el debat social. Hi haurà una varietat de films ens diferents seccions per a tots els gustos i públics:

Inauguració i Cloenda

Les cerimònies d’inauguració i cloenda són espais de celebració. La divuitena edició de DocsBarcelona s’inaugurarà el dimecres 27 de maig  amb La llista de Falciani i es clausurarà amb Dancing with Maria i l’entrega de premis el diumenge 31 de maig .

Secció Oficial

Secció competitiva que agrupa una selecció dels millors documentals del panorama internacional més recent. Les pel·lícules de la Secció Oficial competeixen pel Premi DocsBarcelona TV3 al Millor Documental i el Premi Nou Talent a la millor pel·lícula dels directors debutants.

Sessions especials

Les produccions més destacades, fora de competició. Descobreix els documentals més impactants de l’escena actual i viatja a través de les petites i commovedores històries que sacsegen el món.

El Documental del Mes 10 anys

El Documental del Mes fa 10 anys i per celebrar el desè aniversari, quin millor espai per fer-ho que al DocsBarcelona. Amb una secció, “El Documental del Mes 10 anys”, que recupera 4 dels títols estrenats en la història del projecte.

Master Classes

La millor manera per conèixer la visió dels creadors en primera persona. Les personalitats més destacades del documental actual ens expliquen les seves experiències i s’enfronten a les preguntes del públic.

ESTUDI DE CAS: La llista de Falciani

Estudi de cas amb l’equip de producció de La Llista de Falciani, una co-producció entre Gebrueder Beetz Filmproduktion (Alemanya) i Polar Star Films (Catalunya) que ens submergeix en la cara oculta dels poders econòmics. El productor Carles Brugueras i la productora executiva Bettina Walter ens expliquen tots els secrets per fer una pel·lícula amb un protagonista com Hervé Falciani.

7 PLANS 7: Signe Byrge Sørensen

7 PLANS 7 és la proposta anual de DocsBarcelona a una personalitat rellevant del món documental, qui amb la tria de 7 plans o seqüències de la seva trajectòria obre el debat sobre el llenguatge audiovisual.

Enguany la productora de The Act of Killing ens explica en 7 seqüències els moments més destacats de la seva filmografia.

Signe Byrge Sørensen va començar la seva carrera com a productora el 1998 a SPOR Media. El 2004 comença a treballar a Final Cut Productions i l’any 2009 decideix fundar la seva actual productora, Final Cut for Real, d’on han sortit alguns dels documentals amb més d’èxit de l’actualitat. L’impacte de The Act of Killing en l’escena internacional, arrasant en els festivals més importants del món, li va valdre una nominació als Oscars 2013. Entre les seves produccions destaquen Returned (2011), The Human Scale (2012),  Last Dreams ( 2013), Cathedrals of Culture – Halden Prison (2014), Life is Sacred (2014) i The Look of Silence (2014). L’any 2014 va rebre el Roos Prize, el màxim guardó del cinema documental danès

DOC-U

Secció dedicada a la producció documental universitària a Catalunya. Un espai d’exhibició pels estudiants de Grau de Comunicació Audiovisual de diverses universitats catalanes. La millor producció s’endurà el Premi DOC-U, que atorgarà el Jurat DOC-U.

En la darrera edició es van exhibir 10 produccions universitàries i Huellas de ausencia d’Ana Monrás va guanyar el premi DOC-U.

Les projeccions d’aquesta edició es faran el divendres 29 de maig a la Sala Teatre del CCCB a partir de les 17:30h.

Docs&Teens

Les sessions pel públic adolescent. Una nova manera de viatjar i descobrir realitats properes i d’arreu.

Docs&Wine

DocsBarcelona t’ofereix l’oportunitat de viure una experiència única. Has pensat mai què pot sorgir de la combinació de documentals i vi? Aquest any volem oferir una nova activitat per gaudir en grup, en un ambient relaxat en què descobriràs noves sensacions.

El dissabte 30 de maig al restaurant Semproniana, la somelier Astrid Goldstein d’El Celler de Can Mata realitzarà un maridatge especial que posarà a prova els participants agrupats en parelles. Després de visionar 5 clips de 5 pel·lícules del Festival, les parelles hauran de maridar cada film amb un dels vins seleccionats. Un joc en què els participants gaudiran d’una nova forma d’aproximar-se al món documental a través del vi. Una pionera experiència sensorial que no et deixarà indiferent.

Premis DocsBarcelona 2015

  • Premi DocsBarcelona Tv3 al Millor Documental, amb una dotació econòmica de 5.000€. Atorgat pel Jurat DocsBarcelona.
  • Premi Nou Talent a la millor pel·lícula dels directors debutants. Atorgat pel Jurat DocsBarcelona, consisteix en una aportació en espècie de 5.000€ per treballs de finishing per a un llargmetratge documental per a la propera obra del director. PATROCINAT PER ANTAVIANA FILMS
  • Premi Amnistia Internacional Catalunya al DocsBarcelona. Atorgat per un jurat format per Amnistia Internacional Catalunya.
  • Premi del Públic a la millor pel·lícula de la Secció Oficial. Atorgat pel públic assistent.
  • Premi DOC-U a la millor pel·lícula d’aquesta secció. Atorgat pel Jurat DOC-U.
  • Premi Docs&Teens a la millor pel·lícula d’aquesta secció. Atorgat pel públic assistent.

Altres Premis:

  • Premi PRO-DOCS al Millor Documental Televisiu. Atorgat per ProDocs.
  • Premi al Millor Prototip del Webdocs Popathon interDocsbarcelona 2015, consistent en una Llicència anual Klynt Pro per cada membre de l’equip guanyador. Patrocinat per Honkytonk Films.

Jurat

  • Xavier Marcé. President de l’Associació Catalana d’Empreses Teatrals, professor universitari, escriptor i col·laborador del diari Ara i el Mundo de Catalunya.
  • Jose Enrique Monterde. Crític de cinema, escriptor i professor universitari.
  • Ada Parellada. Cuinera, divulgadora gastronòmica, escriptora i col·laboradora en diversos mitjans de comunicació.
  • Albert Solé. Director de documentals, productor, guionista i professor universitari.

Jurat DOC-U

  • Joaquim Barceló. Co-director de Dinosaurios (2014)
  • Ana Monrás. Directora de Huellas de ausencia (2014)
  • Jordi Morató. Director de Sobre la marxa (2014)
 

Comentaris