Les denúncies i els decomisos per caça il·legal creixen a les comarques de Lleida

El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, entre els galls fers comissats
photo_camera El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, entre els galls fers comissats

Les denúncies i els decomisos per caça il·legal han crescut al 2017 a les comarques de Lleida mentre que han baixat les infraccions de pesca continental, segons dades dels Agents Rurals. En concret, de denúncies de caça en van posar 292 (206 denúncies a les comarques de la plana de Lleida i 86 al Pirineu), 11 més que al 2016, i es van fer 283 decomisos, 69 més que l'any anterior. El cap dels Agents Rurals a Lleida, Llorenç Ricou, alerta de l'increment de casos de furtivisme professional al Pirineu, on s'han interceptat en els últims dos anys quatre grups organitzats que havien arribat de fora de Catalunya per caçar il·legalment isards, muflons o cabirols amb armes prohibides. Pel que fa als decomisos, una de les actuacions més destacades del 2017 va ser la troballa de quaranta galls fers i altres exemplars d'espècies protegides, tots dissecats, en un domicili particular de Canejan, a la Vall d'Aran. Ara es troben en dependències dels Agents Rurals a Lleida mentre el jutjat de Vielha n'investiga la procedència legal. Una ordre de la Generalitat valora econòmicament cada gall fer amb 1.800 euros. La seva tinença pot constituir un presumpte delicte contra la fauna, castigat amb pena de presó de 6 mesos a 2 anys i multes econòmiques.

L'última actuació contra grups organitzats de furtius va ser a mitjans de novembre quan es van denunciar tres homes a Alins, on havien abatut quatre muflons i un isard, tots mascles, dins la Reserva Nacional de Caça de l'Alt Pallars i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Els furtius duien una arma amb un silenciador acoblat per evitar ser detectats pel so que produeixen els trets i un aparell de visió que juntament amb les característiques de l'arma els permetia fer captures a molta distància. Un d'ells, veí de Jerez de la Frontera, ja va ser denunciat al novembre de 2016 per pràctiques furtives a la zona. De fet, de xarxes de caçadors furtius professionals com aquesta se n'han detectat tres més des del 2016, en dues actuacions a Alt Àneu i una a Espot.

El cap dels Agents Rurals de Lleida explica que "són gent benestant, jove, preparada físicament que intenten abatre el màxim nombre de trofeus cinegètics a les nostres muntanyes" i afegeix que actuen "com si fos una competició". Utilitzen armes prohibides com ara fusells d'un sol tret amb silenciador, sovint els acompanyen guies locals i porten roba i vehicles de camuflatge. "Aquests grups organitzats ens preocupen perquè són perillosos, no respecten la normativa i intenten donar-se a la fuga", assegura Llorenç Ricou.


Material localitzat pels Agents RuralsEl grup especial d'antifurtivisme dels Agents Rurals és l'encarregat d'investigar aquests fenomen i a vegades troben pistes a les xarxes socials on els mateixos caçadors pengen fotos amb els trofeus de caça, encara que els hagin obtingut de forma il·legal. "Si un furtiu no pot esbombar la seva actuació no és feliç, hi ha un component de risc que els motiva", remarca Ricou. En tot cas, com que els infractors fan tot el possible per passar desapercebuts, els Agents Rurals demanen col·laboració ciutadana per localitzar-los.

Les denúncies més freqüents són per ús d'arts i mètodes de caça prohibits, com ara xarxes japoneses o abatibles per capturar ocells fringíl·lids, però també n'hi ha una llarga llista per manca de llicència de caça, manca de permís d'armes, per caçar en espais protegits o sense el permís del vedat. Els decomisos són principalment d'armes, mètodes de caça il·legals i animals vius i morts.

En el cas de la pesca continental, la majoria de les denúncies també són per no tenir llicència o permís, utilitzar mètodes o esquers prohibits, o pescar de nit, quan no està autoritzat. Als llacs d'alta muntanya del Pirineu també s'enxampen encara pescadors que sobrepassen el límit de captures de truites
 

Comentaris