Visita a la ruta de l'oli i de l'aigua entre Vila-sana i Les Borges

Sangrà, Mir i Bono al molí de Cal Gineret de les Borges
photo_camera Sangrà, Mir i Bono al molí de Cal Gineret de les Borges

El director general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Octavi Bono, ha visitat aquest matí els principals atractius de la Ruta de l'Aigua i l'Oli que discorre entre les Borges Blanques i Vila-sana. Es tracta d'un nou producte turístic per a escapades de cap de setmana, -de divendres a diumenge durant tot l'any-, que uneix la capital de l'oli i l'estany més gran de Catalunya a través del seu patrimoni, natura, cultura i gastronomia, amb un preu tancat que inclou allotjament i totes les visites.

Bono i els alcaldes de Vila-sana, Joan Sangrà, i de les Borges Blanques, Enric Mir, han explorat possibles vies de col·laboració amb l'Administració autonòmica per potenciar aquest actiu turístic.

S'està treballant en dues línies mestres: la divulgació a través de l'Agència Catalana de Turisme, i els plans financers de foment a aquest tipus d'iniciatives per continuar enriquint la ruta

Bono ha pogut gaudir en primer lloc del Centre d'Immersió de Vila-sana (CIM), un espai concebut per proporcionar experiències audiovisuals immersives amb tecnologia d'última generació. Allà ha visionat un documental sobre l'estany d'Ivars i Vila-sana que valora la riquesa de l'ecosistema. A continuació s'ha desplaçat fins al mateix estany, on s'ha interessat especialment pel desenvolupament de les espècies de flora i fauna des que es va recuperar la zona humida

La visita ha continuat a les Borges Blanques, on el director general de Turisme ha entrat al molí de Cal Gineret, un dels 60 que existien a la capital de les Garrigues, datat a finals del segle XIX i del qual es conserven els baixos i els únics cups d'oli visitables a Catalunya. L'espai, que va ser utilitzat com a refugi antiaeri durant la Guerra Civil, ha recuperat les voltes de canó existents on es projecta un espectacular videomapping.

Més enllà del valor intrínsec de la cultura tradicional de la zona i del seu producte gastronòmic estrella, potser el que més sorprèn és l'esforç, l'alta qualitat i la sofisticació dels materials divulgatius que s'han creat per a generar una experiència d'enorme interès i atractiu

L'experiència s'ha completat amb un tast d'oli en els mateixos dipòsits de Cal Gineret i un recorregut per l'Espai Macià, centre d'interpretació de la figura del polític català. Finalment, el director general ha acabat el periple en una de les tradicionals cabanes de pedra seca, molt abundants a la comarca de les Garrigues.

Comentaris