Amb un aforament del 30%, són els únics equipaments que ofereixen activitat cultural a la ciutat

Els museus de Lleida es reafirmen com a espais necessaris i segurs tot i les restriccions

La mostra de l'humorista gràfic Ermengol que es pot veure al Museu Morera de Lleida
photo_camera La mostra de l'humorista gràfic Ermengol que es pot veure al Museu Morera de Lleida.

Les mesures decretades pel Govern la setmana passada per fer front a la Covid-19 han frenat en sec l'activitat cultural. De fet, només arxius, museus, sales d'exposicions i galeries d'art poden continuar rebent públic, encara que amb un aforament del 30%. Això, sumat a les restriccions de mobilitat, fa que els museus de Lleida siguin l'única opció cultural que tenen els veïns de la ciutat en cap de setmana. Davant d'això, el Museu de Lleida i el Museu d'Art Jaume Morera, dos dels principals equipaments lleidatans, s'han reafirmat com a espais segurs i necessaris per donar suport a la societat, especialment en situacions complexes com l'actual. Les restriccions però, han fet baixar encara més el nombre de visitants als dos museus.

A banda d'aquests equipaments, les biblioteques també continuen obertes encara que només ofereixen servei de préstec. Des del Museu d'Art Jaume Morera s'han mostrat "relativament satisfets" que els museus mantinguin l'activitat, ja que "ara per ara són dels pocs referents culturals que la gent té a la seva disposició", explica el seu director, Jesús Navarro.

En aquest sentit, els museus lleidatans es reafirmen com a espais necessaris davant el context de pandèmia. Segons el director del Museu de Lleida, Josep Giralt, aquests equipaments s'estan convertint en "instruments de suport a la societat", donat que a banda de "formar" a les persones també serveixen per "curar, ajudar i acompanyar" en situacions complexes com l'actual. Navarro coincideix amb el director del Museu de Lleida i afirma que actualment el paper dels museus és el de generar espais públics on la gent pot "desconfinar-se de manera controlada" a la vegada que també són una "font d'inspiració, debat i crítica".

A més, Josep Giralt destaca que els museus han de seguir oberts per continuar amb la seva feina de "conservar" el seu fons, ja que no només són espais educatius i de "difusió" de la cultura. "La majoria del personal continua treballant diàriament en documentar i restaurar i això no es pot fer amb teletreball", ha assenyalat.

Així mateix, els directors dels dos equipaments han defensat que els museus són espais segurs, tant pels visitants que hi van per compte propi com pels grups bombolla dels centres educatius. De fet, Giralt celebra que diversos centres d'educació siguin "valents" i continuïn visitant el museu malgrat les circumstàncies. "Cada setmana tenim dos o tres dies on rebem la visita d'escoles", ha afegit.

Fins a l'estiu, el Museu de Lleida ha perdut el 85% dels seus visitants

Tot i així, el nombre de visitants aquests dies ha baixat encara més per les restriccions, ja que, segons Navarro, la gent "tendeix recloure's més a casa". Per la seva banda, Giralt ha destacat que el Museu de Lleida no ha perdut públic lleidatà però sí de la resta del país. El director del museu ha explicat que durant tot el mes d'octubre l'exposició 'Línies vermelles. La censura a la col·lecció de Tatxo Benet', que acull el museu i el Centre d'art La Panera, ha funcionat "molt bé" i que bona part dels visitants "venien fonamentalment de Lleida".

De fet, Giralt considera que el descens de públic es nota sobretot "d'un any a l'altre". Fins a l'estiu, el Museu de Lleida ha perdut el 85% dels seus visitants. El mes d'octubre, en canvi, l'equipament ha "remuntat" i "només" n'ha passat a perdre entre el 55-60%. Un increment que el director del museu atribueix a les exposicions temporals, a les restriccions "no tant angoixants com a l'estiu" i al començament del curs escolar

Comentaris