Els secrets del subsòl, motiu d'estudi dels Museus de Lleida i Aran

Des del patrimoni paleontològic de fa 125 milions d'anys al llegat andalusí, passant per l'herència ibèrica i romana, diversos museus fan excavacions durant l'estiu per aprofundir en el coneixements d'aquestes èpoques
arqueologia2
photo_camera Curs d'Arqueologia a Iesso

El Museu de la Noguera, el Museu de la Conca Dellà, el Museu Tàrrega Urgell i el Museu de Guissona, tots ells de la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran, estan desenvolupant sengles campanyes arqueològiques i paleontològiques a fi d'ampliar els coneixements sobre la història i la prehistòria de diferents paratges de la geografia lleidatana.

El Museu de la Noguera desenvolupa entre els 6 i el 24 de juliol la segona campanya d'excavacions del projecte iniciat l'any passat al Pla d'Almatà, el jaciment d'època andalusina més extens de Catalunya, amb un total de 27 hectàrees. Durant la campanya del 2019 es van delimitar 32 fosses d'inhumació i es va treballar exhaustivament en una vintena de tombes, i enguany se'n excaven unes quantes més.

Prèviament, el Museu de la Noguera va organitzar el taller estiuenc d'arqueologia 'Cota Zero' al Castell Formós i el Curs d'Arqueologia per a Estudiants, centrat aquest estiu en conèixer l'urbanisme de l'anomenada Zona dels Forns del Pla d'Almatà.

A la Segarra, el Museu de Guissona ha portat a terme entre el 6 i el 17 de juliol la catorzena edició del Curs d'Arqueologia Ciutat Romana de Iesso, organitzat conjuntament amb la UAB i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica.

De cara al dia 1 d'agost, el Museu de Guissona ha organitzat una visita guiada gratuïta (amb inscripció prèvia) a les excavacions arqueològiques de la plaça Vell Pla.

Pla de les Tenalles 2 (arxiu)
Pla de Tenalles

Els treballs paleontològics del Museu de la Conca Dellà han abastat tres àmbits. En primer lloc, les excavacions fetes al jaciment de Les Gavarres, les prospeccions que es porten a terme des del 13 de juliol en diversos punts dels municipis d'Isona, Tremp i Abella de la Conca per tal de descobrir nous jaciments; i finalment, els treballs paleontològics referents a les antigues Pedreres de Meià.

El Museu Tàrrega Urgell, per la seva banda, té previst fer intervencions puntuals al poblat ibèric del Pla de les Tenalles durant l'agost. L'equip treballarà a l'extrem est del jaciment (on en anys anteriors es va descobrir un pany de muralla considerable) i a l'extrem sud-oest (on es van trobar estructures de fortificació de diferents èpoques, com una torre i un altre tros de muralla) fent tasques de documentació, neteja i protecció (cobriment) de les estructures ja desenterrades. 

Comentaris