Es presenta a Lleida la primera cooperativa que pretén canviar el model energètic

La primera cooperativa energètica a l'estat espanyol que ofereix la possibilitat de consumir energia produïda a partir de fonts renovables, a més de potenciar nous projectes energètics renovables.
Equip que promou la Cooperativa Som Energia
photo_camera Equip que promou la Cooperativa Som Energia

Aquest dimecres es presenta a Lleida Som Energia, una cooperativa persegueix ser el motor d'un moviment social, a llarg termini, d'un canvi del sistema energètic, l'acte tindrà lloc a la Coordinadora d'ONGD a les 19:30h. Els valors que vol promoure són la participació de totes les persones associades, la transparència i el control democràtic, l'autonomia, l'educació i informació, la col·laboració amb altres cooperatives i l'enfocament cap a la comunitat local. 

La fase de comercialització es va iniciar el setembre de 2011, tant per comprar com per vendre electricitat verda. L'energia està certificada 100% renovable sense sobrecost, i es ven a un preu similar a la tarifa TUR.

Les persones sòcies ja poden realitzar una inversió responsable en projectes d'energies renovables. Els projectes potencials poden ser: instal·lacions fotovoltaiques de 10 a 1.000kW, sobre teulada o integrades en edificis, aerogeneradors de 2MW aprox. en mini parcs, cogeneració amb plantes de biogàs de 500kW, centrals de producció d'aigua calenta amb Biomassa, ...

Hi ha altres cooperatives energètiques europees com Ecopower a Flandes amb 40.000 membres, Enercoop a França amb 9.000 membres, EWS a Alemanya amb 110.000 clients, i Greenpeace Energy també a Alemanya amb 100.000 clients.

Fer-se soci/a és ben senzill:

• Inscripció a través del web

• Pagament de 100 €, aportació al capital social

• Ja pots contractar la llum i consumir electricitat verda certificada.

• També pots invertir en Som Energia

• Pots ser soci-col·laborador

Actualment hi ha més de 4.113 persones sòcies en tot l'estat espanyol, i la inversió total és de 1.811.100 euros.

Molts socis/es han mostrat la seva voluntat d'ajudar en la difusió de la iniciativa i contribuir en l'èxit del projecte. És per això que es va impulsar la creació dels grups locals de treball, que funcionen de forma autònoma i tenen principalment les funcions de difondre el projecte i explicar la filosofia de la cooperativa, animar a més persones a sumar-se a Som Energia i, alhora, cercar projectes renovables per la seva zona d'actuació (municipal, comarcal o una altra, en funció de la seva massa crítica).

També tenen la funció de crear un espai de trobada entre els socis/es de la seva zona que ajudi a augmentar la implicació i participació de més persones. Normalment aquests grups organitzen xerrades, fires, reunions amb agents locals i ajuntaments, etc.


Comentaris