Espais Naturals de Ponent tornen a l'activitat amb descobertes musicals i naturals

Concert Hoven-19
photo_camera El Concert de Hoven en anteriors edicions del cicle - Espais Naturals de Ponent

En plena fase de desescalada, i seguint els protocols establerts per la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat, el projecte Espais Naturals de Ponent ja treballa per reprendre les activitats presencials de descoberta a partir del dia 1 de juliol.

Les propostes, que s’adaptaran per garantir la seguretat dels assistents i de les persones que realitzaran les activitats, començaran el dia 4 de juliol. La primera serà una activitat de caire cultural a l’espai natural de la Serra de Bellmunt Almenara, on el grup Uënsdei amenitzarà el capvespre. L’endemà al matí, el 5 de juliol, es realitzarà una sortida de descoberta dels petits mamífers que habiten a l’espai natural dels Tossals d’Almatret i Riba-roja a càrrec del biòleg Fermí Sort, amb la col·laboració del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

Ioga_ENP19

El passat 17 de març, el projecte Espais Naturals de Ponent havia de presentar públicament el nou programa d’activitats de descoberta per al 2020, però la pandèmia del coronavirus no ho va permetre. Les primeres activitats, que havien de començar el passat 21 de març, també es van haver de suspendre.

Per aquest motiu, i amb el confinament, es van haver de replantejar les activitats previstes i per mantenir viu l’esperit de descoberta dels espais naturals de Ponent des de casa i es van realitzar una sèrie de càpsules formatives online sobre ornitologia, fotografia de paisatge nocturn i també es va realitzar un taller virtual de caixes niu que van tenir molt bona rebuda per part dels seguidors del projecte i de les seves propostes.

Curs Marges-ENP19

Enguany, com és tradició, es realitzaran una sèrie de concerts de petit format pels diferents espais naturals per gaudir de la música, els darrers raigs de sol i dels productes locals de la zona. Hi actuaran grups i cantautors de les Terres de Ponent com The Burning Sky, Meritxell Gené, Hoven o Éphona. A més, també hi ha prevista una obra de teatre a càrrec del grup Xip Xap a l’octubre.

També hi ha previstes una sèrie de tallers de meditació, de Chi Kung, una sessió de diàleg interpretatiu en clau feminista, una caminada poètica i una marxa nocturna.

En aquesta edició tampoc no hi faltaran les sortides per conèixer els ratpenats dels espais naturals de Ponent, els tallers de patrimoni de pedra seca o les rutes geològiques.

Les propostes de descoberta dels espais naturals de Ponent, que començaran al juliol i es preveu que s’acabin al novembre, continuen sent gratuïtes pels assistents però, com a novetat, es plantegen dues campanyes de micromecenatge per conservar la biodiversitat i el patrimoni dels espais naturals.

Les campanyes ja estan publicades al web del projecte i ja es poden fer donatius

A més, els visitants a la pàgina web ja poden descarregar també el quadríptic d’activitats i fer un cop d’ull a l’agenda, on es publicaran els cartells, els llocs on es realitzaran les activitats i els formularis d’inscripció a aquestes.

Espais Naturals de Ponent

El projecte de cooperació Espais Naturals de Ponent, que es va posar en marxa el 2016 impulsat per l’Associació Leader de Ponent, i amb la incorporació del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i Consorci Grup d'Acció Local Noguera - Segrià Nord a la tardor del 2017, té com objectiu realçar els valors dels espais naturals de Ponent, en primer lloc, entre la població local per tal de garantir la seva preservació i, segon lloc, entre la població forana per tal de fomentar l'ecoturisme que ajudi a diversificar i potenciar l'economia al territori.

Les comarques de l'àmbit de Ponent acullen molts elements d'interès paisatgístic, natural i històric, alguns coneguts, però molts susceptibles de ser potenciats i divulgats en un marc d'oferta turística de qualitat.

Des del 2017, s’han realitzat més de 100 activitats de descoberta pels 20 espais naturals de Ponent i per on han passat més de 6.000 persones en el marc d’aquestes. A més, la consolidació del projecte al territori ha permès la signatura de 5 convenis de col·laboració amb els ajuntaments que formen part dels espais naturals com l’Aiguabarreig Segre Cinca, la Vall de Vinaixa, la Serra de Bellmunt Almenara, Anglesola Vilagrassa o els secans de Belianes Preixana.

En els darrers anys també s’ha participat en diferents esdeveniments especialitzats per donar a conèixer els espais naturals com el Delta Birding Festival, el Fòrum ENS o FITUR, la Fira Internacional de Turisme de Madrid. I el passat mes de setembre, es posava en marxa la proposta educativa dels espais naturals de Ponent que va tenir bona acollida en els centres educatius i va permetre la realització de diferents activitats a les aules per explicar els espais naturals i les posteriors sortides de descoberta per als alumnes.

Comentaris