Opinió

Estan en perill els forns de pa tradicionals?

L'altre dia, sense saber com, em vaig veure immers en un debat sobre els establiments que comercialitzen pa a un preu molt baix, amb ofertes atractives i d'una qualitat molt dubtosa. Moltes vegades, a última hora ens recordem què falta el pa a taula i a correcuita anem a comprar-lo als llocs més accessibles, ja sigui quant a l'horari, quantitat o preu. El pitjor de tot és que no només ho fem en situacions d'urgència sinó que hi ha molta gent que ja té per costum comprar el pa «low cost» diàriament sense adonar-se'n del gran mal que estan provocant a negocis de tota la vida.

El negoci del pa congelat, de rapida cocció i «low cost» s'ha convertit en els últims anys en el pitjor enemic dels forns de pa tradicionals i sent moltes vegades aquest negoci la sentència de tancament de molts d'aquests establiments amb dècades d'història i trajectòria.

La forta crisi econòmica que hem patit durant els últims anys és moltes vegades l'excusa més utilitzada per la gent per justificar la decisió de comprar aquest pa però realment ens surt a compte?

Podem pensar que per una simple barra de pa no s'arruïnarà o repercutirà greument en cap negoci, però ens equivoquem, el sector del pa mou anualment milions d'euros, milions que malauradament cada vegada més van destinats al negoci del pa congelat de baixíssima qualitat.

Algunes fleques tradicionals, moltes amb un gran llegat generacional darrere, es veuen obligades a adaptar-se a aquesta situació, havent d'abaratir preus fins al punt d'arribar a tenir pèrdues per barra de pa venuda, una situació lamentable i molt preocupant. La situació més extrema d'aquesta problemàtica és ja el tancament del negoci, deixant així un buit difícil de reparar, sigui a la ciutat o municipi on estava ubicat o en l'entorn familiar i laboral dels propietaris.

Aquesta problemàtica no només la trobem en l'àmbit del pa sinó que també la trobem en l'àmbit de la brioixeria i de la rebosteria. En els últims anys, s'han creat grans cadenes d'establiments que ofereixen brioixeria o rebosteria a preus molt assequibles i aparentment d’una certa qualitat, atraient així a un gran nombre de gent i deixant de nou desemparades les fleques tradicionals.

Aquest debat ens ha de fer plantejar moltes coses i sobretot ens ha de fer pensar en aquells negocis on ja anaven els nostres avis i pares a comprar el pa, el croissant de l'esmorzar, les coques de Sant Joan, els tortells de reis o les mones de pasqua, de nosaltres depèn en gran part que puguem conservar negocis amb història i trajectòria i amb un producte i servei de qualitat i proximitat.

Comentaris