Experiments i enigmes a la Setmana de la Ciència del Col·legi Mare de Déu de Montserrat

Amb motiu de la setmana de la Ciència l’alumnat i professorat del Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques van realitzar activitats dedicades als experiments i enigmes matemàtics.

DSC09223
photo_camera DSC09223

Amb motiu de la Setmana de la Ciència, dimecres passat, l’alumnat i professorat del Col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques van realitzar una activitat dedicada a la part més pràctica de la ciència, els experiments i enigmes matemàtics per treballar alguns conceptes de la física, la química i la matemàtica, on hi va prendre part tot l’alumnat de Primària i ESO.

L’alumnat de 4t d'ESO va dur a terme uns experiments sobre el buit, així com l’obtenció d’un ou ferrat de color verd, llimonada vermella i la determinació del pH amb col llombarda, basant-se en les reaccions àcid-base, que van ser mostrats a l’alumnat de 1r i 2n d'ESO.

Per la seva banda, els estudiants de 3r d'ESO van ser els encarregats d'ensenyar els experiments als nens i nenes de Primària, que van poder observar com podem inflar un globus sense bufar, a partir de la reacció entre un àcid i una base. A més, van aprendre l’escriptura secreta amb llimona, a determinar la informació genètica segons la nostra empremta digital, relacionar els pictogrames que observem als envasos de diferents productes químics amb el seu significat, solucionar diferents enigmes matemàtics i també a observar com un clavell blanc pot adquirir un altre color gràcies a la capil·laritat. En definitiva, una tarda molt especial on els petits i grans de l’escola van jugar i conviure alhora que experimentaven amb la ciència.

També, dins les activitats dedicades a la ciència, l’alumnat de 4t d'ESO que cursa les matèries optatives de física, química, biologia i geologia va assistir a la xerrada La recerca bàsica en biomedicina, a càrrec del senyor Jordi Casanova i Roca, professor d'investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques, on actualment és professor d’Investigació, a més de també ser investigador de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.

L’objectiu de la xerrada va ser presentar als alumnes què pot aportar la recerca biomèdica a la societat i què pot aportar personalment i professionalment seguir una carrera científica. El professor va explicar com els estudis en un organisme model com la Drosophila melanogaster, coneguda coma a mosca del vinagre, han estat i continuen sent fonamentals per entendre el funcionament de processos bàsics en els éssers humans i, en concret, en les causes de les malalties. Pràcticament qualsevol problema que avui es plantegi en el camp de la biologia i de la medicina pot ser estudiat fent servir la Drosophila, com per exemple el càncer, l’envelliment, la drogadicció, les malalties del metabolisme, les malalties neurodegeneratives, entre d'altres.

Comentaris