Fondarella reuneix més de 5.000 persones en la Mostra d'Oficis i Artesania

El programa de la mostra ha inclòs la presentació del llibre del periodista Francesc Canosa Fumar-se el franquisme, una obra dedicada als pagesos de les comarques de la plana de Lleida que cultivaven tabac.

Mostra d'Oficis Antics de Fondarella, preparan les orelletes ©JosepAPérez
photo_camera Joan Reñé observa com s'elaboren les típiques orelletes.

Fondarella ha tancat una primera dècada de la Mostra d'Oficis i Artesania, fidel a l'objectiu de divulgar les tradicions, els costums, i la manera de viure de fa molts anys, una proposta cultural i de lleure que ha reunit, aquest diumenge, més de 5.000 persones, una xifra que demostra la consolidació del certamen.

Oficis antics que es poden veure a la Mostra de Fondarella.L'alcalde de Fondarella i president de la Diputació Joan Reñé ha explicat que el que vam pretendre i hem anat consolidant és valorar la manera de viure de la gent de fa unes quantes generacions, mostrant oficis antics la majoria dels quals ja no es duen a terme. Poder-los conèixer ens dóna també un referent de què érem, on érem, on anàvem i on hem arribat. A la gent gran els permet recordar que es feia quan eren joves, i a la gent jove li dóna la possibilitat de veure de primera mà que feien els seus padrins.

Entre les activitats programades, Reñé ha destacat el Oficis antics que es poden veure a la Mostra de Fondarella.taller de caliquenyos que mostra una feina que va desenvolupar molta gent durant la postguerra generant una economia de suport molt important pel municipi, i l’altre és un taller on padrines del poble mostren com es fan les tradicionals orelletes, unes postres típiques de Festa Major que es feia a totes les cases del poble.

El públic també ha pogut participar en la presentació del llibre Fumar-se el franquisme, del periodista i escriptor Francesc Canosa, un compendi de relats amb les vivències de pagesos de les comarques de Oficis antics que es poden veure a la Mostra de Fondarella.la plana de Lleida durant el període de postguerra, entre ells Fondarella, Torregrossa, Torres de Segre o Juneda, que es dedicaven a la producció de caliquenyos.

El públic ha gaudit de les escenificacions d'oficis, com el cabassaire, el picapedrer, la teixidora, el forjador de ferro, el bufador de vidre, la joiera artesana, la tintorera, el gravador artístic, l’espardenyer o el matalasser, entre la trentena que hi participaran. Aquesta escenificació es completava amb una quarantena de parades de venda de producte de proximitat, així com una quinzena de productors que participen en el projecte Gustum, dedicat a la promoció dels productes agroalimentaris locals de qualitat.

Comentaris