El Govern proposa que Lleida entri en la fase 1 en reduir-se el risc de contagi

El Govern proposa que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passin també a la fase 1 el pròxim dilluns i deixa de moment en l'aire el plantejament sobre la regió metropolitana de Barcelona
Proposta desconfinament Fase 1 en la Regió Sanitària de Lleida
photo_camera Proposta desconfinament Fase 1 en la Regió Sanitària de Lleida

El Govern proposa que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passin també a la fase 1 el pròxim dilluns i deixa de moment en l'aire el plantejament sobre la regió metropolitana de Barcelona. Així i tot, executiu català estudia una proposta parcial per a l'àrea metropolitana, que no serà completa, de passar a la fase 1, segons va indicar aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés després de la reunió del pla Procicat .

D'aquesta manera, si tot continua sobre el previst, les sis comarques que formen la regió sanitària -Garrigues, Noguera, Segrià, Segarra, Urgell i Pla d'Urgell-, podrien afegir-se dilluns a la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran –Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alt Urgell, Alta Ribagorça, Val d'Aran i Cerdanya–, que ja va entrar a la fase aquest passat dilluns, i així veure disminuïdes les seves restriccions

Cal recordar que en la fase 1 ja podran obrir les terrasses de bars i restaurants al 50% de la seva capacitat, els centres de culte al 30% i es podran fer reunions de fins a deu persones tant al carrer com en l'àmbit privat de les llars, a més de reprendre's l'activitat als comerços de menys de 400 metres quadrats sense necessitat de cita prèvia, però amb un 30% de l'aforament, i també estan permesos els desplaçaments entre localitats de la mateixa regió sanitària

Clients d'un restaurant el primer dia de la fase 1 de desescalada a l'Alt Pirineu i AranSegons Vergés, estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya Central i Tarragona i en risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l'Alt Pirineu i Aran i l'Ebre amb dades del 9 de maig, i va explicar que en aquests dos últims casos, és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen, i qualsevol salt provoca un canvi. En general, va insistir que la tendència és decreixent, i els riscos moderats no són d'aquells que s'hagin d'agafar amb pinces. És per això que ja des de dimecres a la tarda i durant aquest dijous, s'està estudiant una proposta per a la regió metropolitana. Vergés va destacar que la incidència acumulada del virus des de fa catorze dies és la que es fa servir més com a base per prendre les decisions del canvi de fase i també es mira la incidència acumulada dels set dies per identificar canvis de tendència. Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país, va exposar la consellera.

Estat l'alarma i voluntaris a LinyolaA Lleida hi ha una incidència acumulada de 48 pels catorze dies i de 15,4 pels set dies, mentre que a l'Alt Pirineu i Aran és de 29 i 25,3 respectivament. A Girona és de 81 i de 35,4, i a la Catalunya Central de 65 i 24,9. A Barcelona ciutat aquestes dades serien ara mateix de 89 i 36, a la Metropolitana Nord de 38 i 16 i a la Metropolitana Sud 55 i 20. Finalment al Camp de Tarragona les xifres són de 18 i 10,5 i a les Terres de l'Ebre de 18 i 12,4.

En els darrers dies s'han fet moltes proves a residències que alteren el resultat, tenint en compte la densitat de població, ja que és rellevant per analitzar el risc de rebrot d'una zona determinada

La consellera de Salut afegeix que el Govern ha preferit demanar el pas de la fase 0 a la fase 1 en alguns territoris, abans que pressionar per fer el pas de la fase 1 a la fase 2 en altres tot i que deixar catorze dies per passar d'una fase a l'altra tampoc és inamovible. També va indicar que no s'ha descartat mai fer propostes per àrees bàsiques de salut, o més aviat per agrupacions d'àrees bàsiques de salut.

Desinfeccions a FondarellaCatalunya és dels territoris que està proposant mesures més prudents, que no vol dir restrictives, va destacar Vergés.

Correm el risc que la gent es pensi que ja s'ha acabat tot

Estem en fases de desconfinament en una epidèmia que està ben activa, va apuntar. Correm el risc de lesionar encara més l'economia si no fem aquestes passes de la manera més segura possible, si intentem avançar prenent decisions pensant que no ens fa-ran tornar enrere, va defensar.

Comentaris