La Granadella acull una jornada sobre la collita avançada d'olives

Per la seva part la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya anuncia que augmentarà un 30% la producció d’oli d’oliva

Foto Curs Oli a la Granadella
photo_camera El Centre Cívic acull periòdicament propostes vinculades amb l'oli.

Demà dia 8 d’octubre, al Centre Cívic de la Granadella es realitzarà una jornada tècnica amb el títol “Collita avançada d’olives. Estratègia per a l’elaboració i comercialització d’oli verge extra”.

La collita avançada d’olives és una estratègia utilitzada per alguns productors d’oli verge extra. El fet d’elaborar oli d’olives més verdes li dóna unes característiques organolèptiques particulars que són apreciades per alguns consumidors. També té el seu interès analitzar la finalització avançada de la collita d’olives per evitar els riscs de partides afectades per les gelades hivernals. Aquestes estratègies de recol·lecció i elaboració per partides i qualitats d’oli diferenciades segons el moment de collita, pot a ajudar a gestionar millor la qualitat dels olis produïts pel molí i poder oferir, en la comercialització, un catàleg d’olis de màxima qualitat adaptat a les preferències dels consumidors.

La presentació de la jornada anirà a càrrec de Carlos Gibert, alcalde de la Granadella i de Ramon Baró, director de l’Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques. A continuació l’investigador de l’IRTA de Mas de Bover, Esteve Martí, realitzarà una explicació tècnica sobre l’elaboració de l’oli verge extra amb olives de collita avançada. Per acabar es realitzarà una taula rodona i debat amb representants de tres empreses de la zona que ja realitzen aquesta pràctica: Eduardo Pons, responsable de l’empresa Pons Tradició, SLU, de l’Albagés; Venanci Guiu, de l’empresa Molí dels Torms-Olicatessen; i Marcel Vidal, representant de la Cooperativa de Bellaguarda.

L’acte està organitzat per l’Escola de Capacitació Agrària de les Borges Blanques, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Granadella.

Augment del 30% de la producció d'oli d'oliva

Per la seva part la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha anunciat que preveu un increment del 30% en la producció d’oli d’oliva per aquesta campanya. Per tant, en relació amb l’any passat, es podrien produir unes 8.000 tones d’oli de més.

Segons dades de les cooperatives, la producció se situaria en unes 35.000 tones front les 26.000 de la temporada 2013/14. Del total, unes 26.500 tones es produirien a les comarques de Tarragona; 6.800 tones, a Lleida; 900 tones, a Girona, i 800, a Barcelona.

El responsable d’oli d’oliva de la FCAC, Antoni Galceran, explica que “enguany, s’ha recuperat bastant la producció a la zona amb major volum de producció de Catalunya, que són les comarques del Baix Ebre i el Montsià, on s’ha aconseguit controlar molt millor la mosca de l’olivera”.

Així mateix, Galceran argumenta l’augment de producció perquè “les condicions meteorològiques han estat bones i ha plogut suficientment. Quant a qualitat, també creiem que serà un any bo per a l’oli. Arran de la davallada de producció que es preveu en el conjunt de l'Estat, tenim la confiança que el preu en origen es podria recuperar una mica després de la caiguda de l’última campanya”.

Comentaris