Investiguen una empresa de Soses per la mort d'una vintena d'aus suposadament pels residus emmagatzemats en dues basses

Les aus trobades mortes a la bassa de l'empresa
photo_camera Les aus trobades mortes a la bassa de l'empresa

Agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil de Lleida han pres declaració aquest dimecres en qualitat d'investigat al representant d'una empresa de fertilitzants de Soses per un suposat delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

El cos va obrir una investigació del 28 de març en tenir coneixement que s'havia produït un abocament d'aigües residuals en un camp

Durant la inspecció al lloc, els agents van comprovar que, a més de l'abocament que provenia de l'empresa, dins de les seves instal·lacions hi havia dues basses que acumulaven residus líquids d'una coloració ocre i d'una olor intensa i en la seva riba una vintena d'aus mortes totalment cobertes per una mena de quitrà.

El Seprona va constatar que es tractava de residus caracteritzats com a perillosos, que poden provocar un dany substancial en la qualitat de l'aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora

Agent del Seprona prenen mostres de la bassaEl Seprona va prendre mostres del residu que contenien les dues basses i les va enviar a l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. També van recollir els cadàvers de les aus, que van ser traslladats al Centre de fauna salvatge de Vallcalent de Lleida.

Del resultat de les anàlisis toxicològiques efectuades, s'ha pogut determinar que es tracta de residus irritants i corrosius caracteritzats com a perillosos, que poden provocar un dany substancial en la qualitat de l'aigua superficial i en els aqüífers i un risc per a la salut de les persones i per a la fauna i la flora.

De l'informe veterinari de la necròpsia efectuada als animals, es desprèn que la mort va ser provocada per la seva exposició i contacte amb la substància química i per la inhalació del producte. El mateix informe va confirmar que entre les aus mortes hi havia diversos exemplars d'abellerol, cabusset comú, gaig blau i una altra del gènere 'tringa', aus incloses en l'annex d'espècies protegides de fauna salvatge autòctona.

Comentaris