Jordi Savall obre l'agenda de concerts de Cervera Capital de la Cultura catalana 2019

Jordi Saball - Fotografia Toni Peñarroya
photo_camera Jordi Saball - Fotografia Toni Peñarroya

El Paranimf de la Universitat de Cervera serà l'escenari en el qual Jordi Savall presentarà El temps retrobat, una selecció de peces que pretén contribuir a un diàleg intercultural entre Orient i Occident, entre l'antic i el nou món. Una proposta que s'emmarca en el programa de concerts de Cervera Capital de la Cultura Catalana 2019. El concert tindrà lloc el diumenge 3 de febrer a les set de la tarda.

Presentació Cervera capital de la Cultura portadaEl viola gambista, estarà acompanyat pel seu fill ​Ferran Savall, i de David Mayoral​, amb els que interpretarà una selecció de cançons que permeten fer una mirada al passat, revivint-les en l'actualitat. Un repertori que vol establir un pont entre diferents civilitzacions i èpoques, utilitzant la memòria a través de la música.

Abans del concert, ​Jordi Savall impartirà una conferència​, en la qual reflexionarà sobre els diàlegs musicals entre diferents territoris i períodes històrics

Podeu adquirir les entrades en aquest enllaç

També al ​Museu de Cervera (de dimarts a diumenge d'11 a 14 h i divendres i dissabtes de 17 a 20 h) i al ​Conservatori (tardes de dilluns a divendres de 17 a 20 h). El mateix dia del concert a partir de les 18.15 h. Places limitades.

Segons el Patronat de la Cultura 2019,

Entendre la cultura d'una manera innovadora, ​capaç de transformar, d'incidir i de reivindicar la mateixa identitat, i expressa igualment la voluntat de presentar una perspectiva cultural de caràcter volgudament universal

Això ens porta a l'experimentació per generar impacte econòmic, és una programació arriscada en tots els sentits, especialment en relació amb la creació de nous públics. En aquest sentit, els responsables municipals han recordat que, com a servidors públics que som, hem d'assumir riscos a favor de la democratització de la cultura.

Concert Jordi SaballEls eixos programàtics de la capitalitat

Pel que fa a la programació de la capitalitat de Cervera, tot i que serà volgudament diversa, interdisciplinària i heterogènia, ​s'articula de manera clara sobre la base de cinc eixos argumentals que, a tall de discurs narratiu i d'intencions, relacionen tots els aspectes de la programació.

Aquests eixos, que alhora esdevenen idees motor, són:

1.    Mirada contemporània
2.    Nous públics
3.    Cultura transformadora
4.    Territori
5.    Transmissió

Mirada contemporània 

Sota el concepte ​Mirada contemporània s’aglutinen accions per entendre el passat com una eina de present, però sobretot de futur. És a dir, s’ha buscat la manera d’explicar el patrimoni entès en el sentit més ampli del terme, a través de noves mirades i des d’una visió actual. 

En aquest eix de la programació, destaquen projectes com el mateix espectacle inaugural, MEM​; els sis ​Diàlegs (intervencions artístiques de diferents creadors en espais distints), o el projecte ​Museu de Carrer​, una aplicació d’​smartphone de nova creació que aproparà el patrimoni local al ciutadà i/o al visitant. 

Nous públics 

Es pretén crear accions inclusives en què tothom s’hi senti representat i interpel·lat. La programació vinculada a aquest eix preveu activitats per a tot tipus de públic, així com maneres de fer que fomentin la introducció de noves disciplines artístiques. 

En aquest context, projectes com les dues edicions emmarcades en el projecte ​Moments Màgics Espais Únics-MMEU (març i juliol), microespectacles multidisciplinaris de petit format que tenen lloc en espais singulars de Cervera o el festival de microteatre A Pèl, amb obres de teatre breus en espais no convencionals, resulten pilars d’aquest eix. També n’és un clar exemple la cançó que ha creat ​La Terrasseta de Preixens​, ​Surt el sol​, com a banda sonora de la capitalitat. 

Cultura transformadora 

Un altre dels propòsits de la programació és que les accions culturals provoquin ​un impacte positiu en l’economia, el turisme, l’educació i, en definitiva, en tota la societat​. ​La programació de la capital cultural de Cervera promou projectes de producció pròpia que puguin esdevenir estratègics. 
Seguint aquestes idees, s’han creat propostes com ​Artèria​, accions artístiques als aparadors del carrer Major de Cervera amb l’objectiu final que aquests espais s’acabin llogant i, per tant, es pugui dinamitzar el centre històric del municipi. També s’emmarca en aquest eix l’exposició Les tres cultures​, una mostra sobre les cultures cristiana, musulmana i jueva, que han deixat empremta en una ciutat d’alt valor patrimonial com Cervera, vistes amb una mirada contemporània. L’exposició tindrà lloc el mes de novembre vinent. 

Campaners de CerveraTerritori 

Territori té dues clares voluntats: d’una banda, posar en valor ​els artistes i creadors del territori i, de l’altra, produir accions culturals i artístiques tenint en compte el territori, però amb voluntat de transcendir els límits geogràfics de Cervera. En els dos casos hi ha una clara voluntat d’elevar l’autoestima de la ciutadania per la cultura i el patrimoni de Cervera i de l’entorn més proper. 

En aquest àmbit, destaquen projectes com ​Córrer la veu​, amb diferents iniciatives a l’entorn de la lectura; ​Bach en dansa​, que fusiona dansa contemporània i música en directe amb la Jove Companyia de l’Escola de Dansa Montse Esteve de Guissona i l’Orquestra de Cambra de la Catalunya Interior​, amb seu a Cervera. També s’hi inclouen altres iniciatives, com ​Lo paper​, un espectacle teatral i musical creat conjuntament per totes les companyies teatrals de Cervera; una ​exposició sobre els germans cerverins Gómez Grau​, que van ser uns reconeguts fotògrafs de grans produccions de Hollywood, o la cantata ​L’espill encantat​, basada en poemes del cerverí Jaume Ferran. 

Transmissió 

Apel·la a la memòria, el reconeixement i l’herència cultural i artística. Engloba aquells projectes en què es transmeten aquests coneixements mitjançant diversos formats, canals i disciplines. 

Entre les propostes més destacades d’aquest eix, figuren el festival de contes ​Segamots​, que tindrà lloc a l’estiu; l’exposició ​Artesans del barroc​, que mostra el patrimoni barroc de la capital de la Segarra; un concert del reconegut artista ​Jordi Savall​, o la ​Trobada Nacional de Diables i Carranquers​, entre d’altres.    

Comentaris