“Les cultures haurien de ser interculturals i no assimilacionistes perquè si una cultura es menja l’altra, perdem milers d’anys de coneixements”

Activitats de l'Associació Unim Cultures
photo_camera Activitats de l'Associació Unim Cultures

Unim Cultures, és una associació d'estudiants universitaris de diferents regions del món que té com a finalitat el foment de l'intercanvi cultural. Treballa diàriament per teixir complicitats i derrotar estereotips. Els impulsors del projecte expliquen quin és el seu objectiu, i a qui volen arribar, en aquesta entrevista de la col·laboradora de Territoris.cat Anna Solé.

Com i amb quina voluntat neix el projecte Unim Cultures? 

Personalment sempre havia tingut el desig de crear un espai on trobar-me amb joves que han viscut experiències semblants a les que jo he viscut. Joves amb inquietuds i neguits per millorar la situació d’altres joves que, per falta d’eines o altres elements de desenvolupament, no han pogut créixer de manera integral. Quan vaig entrar a la Universitat, vaig notar que hi havia altres joves que tenien les mateixes idees que jo, llavors uns quants ens vam unir per donar sentit a tot allò que pensàvem.

Unim Cultures va néixer com a espai on intercanviar i debatre idees. És a dir, la nostra idea era enriquir-nos de les experiències de cada un de nosaltres i després traslladar-les com a exemples d’èxits educatius. Sense pensar-ho som referents per altres joves que volen seguir integrats en el sistema educatiu. En aquest sentit, Unim Cultures també es va crear per lluitar contra el fracàs escolar, actualment el nombre d’estudiants estrangers segueix sent molt baix, sobretot si ens referim d’estudis superiors. Nosaltres, som el fruit de l’esforç de molts pares que han deixat de banda somnis seus per oferir un futur millor als seus fills. Com molts altres pares que ho fan, amb això vull dir que no cal ser estranger per esforçar-se més, però, molts pares estrangers coneixen poc el funcionament del sistema educatiu del país i aquí hi ha molta feina a fer perquè molts casos d’estudiants es podrien revertir si les dues parts, tant l’escola com la família, posen una mica més de la seva part.

També volem promocionar la nostra pròpia cultura, som una generació global perquè compartim diferents cultures, fet que ens enriqueix i ens fa veure el món amb una mirada especial, una mirada que se centra en les persones i no en el país i el sistema, una mirada que posa èmfasi en els valors de la persona i no la seva procedència, una mirada que es projecta al futur, un futur on les persones s’entenen per les seves actituds i no per les seves creences o les seves maneres de vestir. Hi ha molts estereotips que han calat fort en la nostra societat i es donen per fets, però realment no es pot posar en un mateix sac tota una societat perquè com ja és ben sabut, de persones bones i dolentes n’hi ha a tot arreu i nosaltres no volem pagar per actes de persones que fan mal a tothom, sobretot a les persones de la seva mateixa procedència. Les cultures haurien de ser interculturals i no assimilacionistes perquè si una cultura es menja l’altra, perdem millers d’anys de coneixements.

Qui en forma part? (Equip, càrrecs, si hi ha algú q us dona suport...)

Actualment som un grup d’unes 15 persones actives, després hi ha altres persones que ens donen un cop de mà quan les necessitem. Tenim una junta formada pel president, vicepresidenta, secretària, tresorer i una vocal. Sí que hi ha persones que ens donen suport tot i no formar part de l’associació i també fem col·laboracions amb altres entitats.

Activitats de l'Associació Unim Cultures 2Quina seria la vostra feina habitual? (Principals projectes, si feu xerrades, etc.)

Som actius durant el curs escolar, aquest any hem centrat les nostres intervencions sobre l’educació. Entenem l’educació com una eina clau en el desenvolupament dels joves, per aquest motiu hem realitzat xerrades tant a alumnes com a pares amb la finalitat de donar algunes estratègies de cara al futur educatiu. Després, paral·lelament, treballem en altres activitats, com xerrades sobre temàtiques del nostre interès, com per exemple la immigració, xerrades a la universitat per a estudiants d’instituts com a estudiants universitaris. En l’apartat cultural també hem realitzat activitats com ara el sorteig d’una rifa amb productes interculturals i actualment estem treballant en l’activitat de Sant Jordi.

Per acabar aquest curs estem treballant en una gran jornada educativa que segurament tindrà ressò a la ciutat de Lleida.

Com us organitzeu internament? (Reunions, trobades, formes de treball...)

La junta es reuneix cada setmana i, si no és possible, fem servir les xarxes socials per definir les activitats. Tots els membres ens reunim cada quinze dies, tot i que per horaris en algunes reunions no coincidim tot el grup. De fet, per nosaltres és tot un èxit seguir portant a terme les activitats que ens plantegem perquè és molt difícil conciliar horaris, ja que alguns companys estudien al matí, altres fan les classes per la tarda, també en tenim que treballen i estudien i, algunes de becaris. Tot i que tenim junta, les decisions es prenen en grup i tots els membres tenen el mateix dret a decidir sobre les activitats que realitzem.

Activitats de l'Associació Unim Cultures 1Heu aconseguit assolir alguns dels objectius que us vàreu plantejar inicialment? Quins? 

En termes generals estem contents perquè hem pogut tocar els quatre objectius que ens hem marcat com a associació. Aquests són els següents: Promocionar l’educació, fomentar l’intercanvi cultural, oferir suport als nous estudiants universitaris i crear un espai de debat sobre temàtiques actuals.

Des del nostre punt de vista, hem creat un espai de debat que és la mateixa associació i també hem orientat i seguim orientant a nous estudiants, sobretot aquells que s’han sumat a la nostra iniciativa. Però, en referència als altres dos objectius, encara hi ha molta feina a fer i en aquests àmbits sempre es pot millorar sobretot i parlem de cultura i educació.

Quina és la resposta de la gent?

La resposta de la gent és positiva i sorprenent al mateix temps, recordo situacions en les quals organitzàvem parades a la mateixa universitat, les persones que interactuaven amb nosaltres ens preguntaven pels nostres estudis i feien cara de no acabar-s’ho de creure. A vegades el nostre subconscient té massa assimilades les respostes que ens donaran els altres i quan no és així ens sorprenem.

En general la resposta de la gent és molt positiva i estem molt contents que sigui així, sobretot pel moment polític en el qual ens trobem i esperem que aquesta actitud que tenen vers nosaltres s’extrapoli a la resta de la societat i no es quedi en l’àmbit universitari.

Quin dia ha sigut especial per Unim Cultures?

Creiem que es podrien destacar diferents moments, però ens quedarem amb el dia de la inauguració perquè va ser la demostració de què la ciutat de Lleida necessitava una iniciativa com aquesta. Aquell dia totes les nostres previsions van ser superades, van assistir persones molt importants dins de l’àmbit cultural i social, professors, familiars, amics. Aquell dia ens va donar coratge i ganes de seguir endavant amb la nostra proposta.

Ahmed El marrakchi, vint-i-sis anys, president de l’Associació Unim Cultures. Nascut al Marroc i veí de Mollerussa des de fa setze anys. Els meus estudis els he realitzat entre Mollerussa, on vaig cursar l’ESO i el Batxillerat.I Lleida, on he cursat el CFGS d’Animació sociocultural, Grau en Educació Social, el Màster en Gestió i Avaluació de la Intervenció per a la Transformació Social i actualment acabo d’iniciar la tesi doctoral.

Comentaris