L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha fet 167 intervencions amb el robot quirúrgic Da Vinci

Da Vinci 3
photo_camera Aquest tipus de cirurgia és igual que la cirurgia tradicional laparoscòpica, però instrumentada a través del robot

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha practicat 167 intervencions amb el robot quirúrgic Da Vinci Xi d’última generació des que es va adquirir l’abril de 2019. Les intervencions que s’han practicat formen part de les àrees de Ginecologia (41), Urologia (55) I Cirurgia Digestiva (71).  Aquest tipus de cirurgia és igual que la cirurgia tradicional laparoscòpica, però instrumentada a través del robot.

La nova màquina aporta múltiples avantatges, ja que permet una cirurgia mínimament invasiva, visió en 3D, més precisió i seguretat, menys pèrdua sanguínia i una millor recuperació dels pacients.

Actualment, l’Institut Català de la Salut (ICS) disposa de 8 robots en funcionament en diversos hospitals i especialitats. A l’Estat espanyol, hi ha 70 robots. El de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és el més complet que hi ha a l’Estat i a Portugal. Té 4 braços, doble consola quirúrgica, taula d’operacions sincronitzada amb el robot i simulador virtual per acreditar la formació.

“L’aposta que ha fet la sanitat pública amb aquesta adquisició ens permet oferir a Lleida una cirurgia de màxima qualitat i poder liderar el futur de la robòtica en diferents especialitats”, afirma Jorge Juan Olsina Kissler, director de Processos Quirúrgics de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova. De fet, la doble consola comporta diversos avantatges, com poder compartir instruments i oferir una formació òptima als cirurgians.

Els especialistes que operen amb el robot són cirurgians amb una gran experiència en cirurgia laparoscòpica. Tots ells han seguit una formació acreditada basada en classes teòriques amb examen, classes pràctiques amb simulador virtual, classes presencials a diferents centres europeus i estatals amb alta experiència en robòtica i tutorització amb especialistes en les deu primeres cirurgies. La formació ha acreditat cirurgians, anestesistes, personal d’infermeria, auxiliars i zeladors de l’Hospital.

La inversió que ha fet la sanitat pública en el robot Da Vinci Xi és de 3 milions d’euros. “En el dia d’avui, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova té acreditada la gran cirurgia oncològica i és el millor moment per incorporar un robot quirúrgic”, afirma Olsina. “En un futur podrem ser centre de formació europeu, juntament amb el CREBA”, afegeix.

La cirurgia robòtica a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova es va iniciar el passat mes d’abril a les àrees de Ginecologia, Urologia i, posteriorment, a Cirurgia Digestiva. Progressivament s’hi aniran incorporant altres especialitats.

Comentaris