La recuperació de l'Estany en la biodiversitat de les Terres de Lleida

El Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana organitzarà el dissabte 15 de desembre, la Segona Jornada de Patrimoni Natural, durant la qual es donaran a conèixer diversos estudis que s'han fet a l'estany en relació a la seva recuperació.
Activitats ornitològiques al Parc natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana
photo_camera Activitats ornitològiques al Parc natural de l'Estany d'Ivars i Vila-sana

La Segona Jornada de Patrimoni Natural serà una oportunitat per donar a conèixer diversos treballs de seguiment que s'han fet a l'estany des que es van comencar a inundar les terres l'any 2005 fins que es va donar per culminat el procés de recuperació, l'any 2009. A la jornada, també es donaran a conèixer els resultats d'estudis fets els darrers sis anys per a informar de l'impacte i l'aportació de la recuperació de l'espai natural en la biodiversitat de les Terres de Lleida, especialment pel que fa al patrimoni natural de les zones humides d'interior.

Des del 2005, s'ha constatat un increment espectacular d'espècies d'aus, que ha passat de 112 esècies a 235, que hi habiten o hi tenen pas actualment. Quant a mamífers, s'han comptabilitzat fins a 29 esècies, de les quals 10 són de rat-penats. Pel que fa a la flora, s'han identificat 422 tàxons diferents. En resum, l'estany aplega un conjunt important d'esècies animals i vegetals que hi troben l'entorn adequat, un medi que va deixar d'existir l'any 1951 i que no va començar a recuperar-se fins a l'any 2005. A més de posar en relleu l'evolució de l'espai natural, del paisatge i diversos aspectes ecològics i naturals de l'estany d'Ivars i Vila-sana, s'abordarà la comptabilitat de la recuperació amb les activitats i usos de l'etorn (ramaders i agrícoles) i amb la presència de visitants. Entre altres coses, també es plantejarà els reptes que continua tenint el Consorci per a gestionar l'estany, com ara la millora de l'hàbitat i el control de les espècies invasores, la millora de la qualitat de l'aigua amb la recirculació o bé la potenciació dels visitants alhora que es conserva l'espai natural i l'hàbitat de les espècies que s'hi detecten. 

Aquesta jornada s'adreça especialment a naturalistes, tècnics, estudiants, veïns i a tothom interessat a conèixer els valors naturals i paisatgístics de l'estanys d'Ivars i Vila-sana. La jornada és gratuïta però cla inscriure's prèviament. Tindrà lloc aquest dissabte a la Sala d'Actes del'Espai Cultural dels Canals d'Urgell (Casa Canal Av. Jaume I, 1 de Mollerussa).

Programa de la jornada
9.00 -9.15 h. Confirmació de la preinscripció.
9.15 -9.30 h. Presentació i obertura. Francesc Fabregat, president del Consorci de l’Estany d’Ivars i Vila-sana.
9.30 -10.00 h. Estat d’execució del Pla d’usos i gestió de l’estany. Toni Costa, director tècnic del Consorci i de La Llena Ambiental.

10.00 -10.30 h. Seguiment (2005-2011) de l'estany d'Ivars i Vila-Sana. Balanç hídric, balanç tèrmic i característiques limnològiques bàsiques. Roger Pau, Nines Marin, Lluís Miguel i Antoni Palau del Departament de Medi ambient i Ciències del Sòl de la UdL.
10.30 –11.00 h. Evolució de la flora i la vegetació de l'estany (període 2006-2011). Josep Antoni Conesa del Departament d'Hortofructicultura, Botànica i Jardineria de la UdL.
11.00 -11.30 h. Pausa cafè
11.30 -12.00 h. Evolució de les poblacions de peixos de l'estany. Daniel Roque, Eduardo Montejano i Frederic Casals, del Departament de Producció Animal (fauna silvestre) de la UdL.
12.00 -12.30 h. Herpetofauna i l'experiència d'introducció de la tortuga d'estany. Delfí Sanuy i Neus Oromí del Departament de Producció Animal (fauna silvestre) de la UdL.
12.30 -12.50 h. Evolució de l'avifauna aquàtica a l'estany d'Ivars i Vila-sana 2005-2012. Joan Estrada, Gerard Bota i Sergi Sales d'EGRELL.
12.50 -13.10 h. Anellament científic d'ocells i seguiment amb aeromodels teledirigits. Sergi Sales , Gerard Bota, Arnau Bonan i Joan Estrada d'EGRELL i Francesc Sardà de SIBOC.
13.10 -13.40 h. Muricecs i altres mamífers de l'estany. David Guixé i Fermí Sort del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i d'EGRELL.
13.40 -14.15 h. Taula rodona sobre propostes de gestió i millora de l'espai, amb la presència dels participants a la jornada i Miquel Rafa de la Fundació CatalunyaCaixa.
14.15 h. Cloenda.
Dinar
16.00 h-18.00 h. Visita naturalista a l’estany.

Comentaris
Més a Comarca