Leader Ponent obrirà una nova línia d'ajuts per a projectes de desenvolupament rural

Els ajuts seran a fons perdut i, la major part, seran destinats a projectes del sector privat, tot i que també es destinarà una part del pressupost al sector públic: un 90% serà pel privat, mentre que només un 10% serà pel públic
Vista aèria dels regadius i del Canal d'Urgell - Territoris.cat
photo_camera Vista aèria dels regadius i del Canal d'Urgell.

L'associació Leader Ponent presenta una nova convocatòria d'ajuts per a projectes de desenvolupament rural en les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, les Garrigues i el Segrià Sud, que es preveu que s'obri a finals d'aquest mes d'octubre. La línia, segons Teresa Fuentes, gerent de l'associació, estarà oberta durant un mes des del dia de la seva publicació.

Les bases ja s'han publicat i es poden consultar al seu web

Els ajuts seran a fons perdut i, la major part, seran destinats a projectes del sector privat, tot i que també es destinarà una part del pressupost al sector públic: un 90% serà pel privat, mentre que només un 10% serà pel públic. En paraules de Fuentes, es prioritza el sector privat perquè "són el veritable motor del desenvolupament econòmic del territori i, sobretot en el moment en què ens trobem, hi hem de donar el màxim recolzament". Tot i així, també es dona suport al sector públic perquè, segons explica, "de vegades també pot incentivar projectes que desenvolupin activitat al territori".

f14778fa-ce01-49f4-9e4c-78393889c2e3El gerent del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, Carles Esquerda; el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i de l'Associació Leader Ponent, Rafel Panadés; i la gerent d'aquesta associació, Teresa Fuentes

El pressupost destinat a aquestes ajudes és de 763.660 euros i, per la línia del sector privat, s'hi poden acollir persones físiques, microempreses, petites i mitjanes empreses. Pel que fa al sector públic, s'hi poden acollir ajuntaments, consells comarcals, entitats municipals descentralitzades, fundacions i associacions, sempre i quan tinguin en la seva formació més d'un 25% d'entitats locals. En el sector privat, les ajudes, que poden ser fins al 40% a fons perdut, es mobilitzen seguint dues línies d'actuació: l'agroalimentària i la no agroalimentària. Pel que fa al sector privat, fins al 80% a fons perdut, les línies d'actuació són tres: manteniment del patrimoni natural i cultural, la mitigació del canvi climàtic i l'impuls d'activitats econòmiques al territori.

Fuentes ha insistit en què, malgrat que els possibles beneficiaris poden ser molt diveresos i que la puntuació de les candidatures es farà seguint múltiples paràmetres (es valora el perfil del beneficiari, com ara l'edat, el gènere o la dimensió del seu municipi; i també el perfil del projecte en qüestió), aquest és un ajut "que vol incentivar la vida a l'entorn rural per tal que la gent hi pugi continuar vivint i no hagi de marxar a viure a la ciutat".

Fuentes també ha remarcat que, en aquesta convocatòria, destaca l'acompanyament molt acurat per part de l'associació tant dels aspirants a l'ajut com dels beneficiaris. És per això que, que des d'aquest mes d'octubre realitzarà jornades virtuals cada divendres a les 9.30 hores, amb inscripció prèvia, per tal d'informar sobre la convocatòria i resoldre tots els dubtes tècnics dels aspirants.

Els beneficiaris del Pla d'Urgell

Fins ara, a través d'aquestes convocatòries (5 des del primer any de publicació, al 2016), s'han aprovat un total de 19 projectes al Pla d'Urgell, amb una inversió aprovada -realitzada per empreses- de 2,8 milions d'euros i amb un ajut concedit de 537.000 euros d'ajut concedit. 

Leader Ponent

Leader Ponent és una entitat sense ànim de lucre constituïda l’any 2015 que té l’objectiu de promoure i recolzar activitats que garanteixin el desenvolupament econòmic sostenible al món rural.

És un dels 11 Grups d’Acció Local (GAL) de Catalunya seleccionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), i els seus eixos d'actuació són quatre: gestionar una línia d’ajuts per a la creació, ampliació o millora d’empreses al món rural; desenvolupar projectes que responen a les necessitats del nostre territori i coordinar i participar en altres projectes de cooperació amb altres Grups d’Acció Local; organitzar jornades tècniques de formació; i crear espais de debat en diferents àmbits que incideixen al territori.

Gustum i Espais Naturals de Ponent són alguns dels projectes de cooperació amb què estan treballant al territori

Compten amb el cofinançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya (DARP) i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Comentaris