La llegenda de la camamilla de Linyola convertida en 'L'Elixir' amb reconeixement internacional

Gerard Barsalà, Àlex Mases, i Mingo Sarradell preparen la camamilla
photo_camera Gerard Barsalà, Àlex Mases, i Mingo Sarradell preparen la camamilla

Diuen els linyolencs que històricament han tingut una fixació amb la camamilla, una planta que la quitxalla local es dedicava a collir, en els marges de les finques, per tal d'aconseguir uns dinerons per poder gastar durant la Festa Major. Al mes d'abril les bicicletes feien autèntics carrerons pel terme de Linyola a la recerca de la camamilla, joves inquiets que conreaven les plantes per després vendre-les al poble, per elaborar les infusions i licors, segons explica Mingo Sarradell.

Gerard Barsalà, Àlex Mases, i Mingo Sarradell presenten el licor L'Elixir de camamillaAquesta activitat tradicional de fa més de mig segle, va deixar empremta en Sarradell, que ha dedicat els darrers quinze anys ha compaginar la seva activitat professional, amb la recerca al voltant de la camamilla, i els licors que se'n podien elaborar.

L'investigador linyolenc ha descobert que la camamilla ha sigut una planta molt apreciada des dels temps del Neandertal, tal com demostren les troballes arqueològiques a la cova d'El Sidrón d'Astúries

La descoberta continua en cultures posteriors com l'egípcia, que anomenaven a la camamilla Planta del Sol, per la seva forma, i pel fet que obre les fulles en els moments més càlids del dia. La planta s'utilitzava com antídot contra la malària, i als faraons se'ls col·locava un ram de camamilla en els sarcòfags, per tal que els acompanyés en el seu traspàs.

Gerard Barsalà, Àlex Mases, i Mingo Sarradell collint la camamillaEn la cultura grega, la matrix - del nom científic matricària- s'utilitzava per remeiar el mal de panxa i per assistir a les dones en el moment del part. I en temps posteriors era considerada la planta contra les adversitats, ja que guaria a altres plantes de malalties i propiciava la recuperació. La recerca de Sarradell l'ha portat a treballar en l'elaboració de licors, que mantinguessin aquestes qualitats digestives i curatives, intentant reduir la quantitat d'alcohol de la maceració i combinant la camamilla amb espècies i botànics, fins a aconseguir una recepta única.

Mingo Sarradell, destaca que la camamilla de Linyola té unes característiques que la diferencien de la d'altres procedències, gràcies a les característiques de la terra, que aporten més dolçor

Aquestes qualitats les van descobrir els alemanys, que als anys seixanta es van dedicar a conrear tota la camamilla que estava al seu abast. La portaven al seu país, i retornaven la pellerofa en forma de sobres d'infusió, i l'essència la convertien en un producte que, sembla ser... curava tots els mals.

Mingo Sarradell va tenir l'oportunitat de conèixer a Gerard Barsalà, un emprenedor d'Almacelles que va fundar l'empresa Elixirs de Ponent, un projecte que va néixer amb l'elaboració del licor Limonetti. Un producte que va estar reconegut amb la medalla d'or en el Catavinum World Wine & Spirits 2017, un reconeixement amb el qual es constatava el mestratge de Barsalà.

Gerard Barsalà, Àlex Mases, i Mingo Sarradell amb el licor L'Elixir de camamilla 1D'ambdues experiències en va sorgir una aliança, d'una banda la recepta original del Mingo Sarradell, de l'altra l'experiència de l'elaborador Gerard Barsalà, que ha fet possible aconseguir el licor de camamilla L'Elixir. Un producte que també compta amb la complicitat del Parc de les Olors de Linyola, on es conrea la camamilla per a la seva elaboració. Àlex Mases, el propietari del conreu, destaca que la camamilla és un símbol per Linyola, una planta de la qual es coneixen dades d'usos i aprofitaments des de fa més de 150 anys.

Dades que constaten que el biotip de la camamilla de Linyola es pot considerar com la millor del món, una planta amb la qual al llarg dels anys els linyolencs n'han elaborat tota mena de licors 

Mases afegeix que aquesta simbiosi de producte, tradició i experiència ha fet possible aconseguir un producte amb un alt valor afegit.

Amb tots aquests components, Elixirs de Ponent amb L'Elixir de camamilla, va tornar a revalidar una medalla d'or en el certamen Catavinum World Wine & Spirits 2019, celebrat a Vitòria el passat mes de febrer. Uns premis als quals optaven 4.000 vins, caves i begudes destil·lades, entre els quals va destacar L'Elixir de camamilla, en la categoria de Vins de licor.

Elixirs de Ponent ha aconseguit transformar la recepta original, adaptant-la als nous hàbits de consum, mantenint les propietats digestives, però incorporant qualitats que aporten les espècies i els botànics, que el fan ideal com a base per fer còctels en l'àmbit de la destil·leria o com a ingredient culinari.

Comentaris