Infermeres i Infermers proveeixen d'equips de protecció als centres assistencials lleidatans

Els equips de protecció més bàsics resulten a vegades inexistents i altres inaccessibles amb uns preus desorbitats o uns terminis de lliurament inassumibles, una situació que es viu encara amb més estrès en l'àmbit de la contenció en la qual la urgència marca la distribució

Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida
photo_camera Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha posat la lupa en els centres assistencials durant aquesta crisi sanitària de la COVID19 i ha creat una estructura per proveir els equipaments residencials de Lleida de material sanitari. Una iniciativa que, amb poc més de 20 dies d'activitat, ja proveeix més d'una quarantena d'equipaments arreu de la província.

Les Infermeres de Lleida centren l'esforç a aconseguir Equips de Protecció Individual (EPIs) principalment mascaretes, guants, bates, granotes, peücs o gorros, així com productes desinfectants per a la higiene de mans i/o instal·lacions. Per a obtenir els materials s'han obert vies de subministrament diferents que van des de la donació d'estocs per part d'empreses o material de nova creació per part de grups organitzats de voluntariat; l'obertura de línies de producció de viseres 3D i bates sanitàries; o la compra de material homologat amb fons propis i/o donacions en metàl·lic.

Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida 1Montserrat Gea, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida , ha explicat que mai haguéssim pogut imaginar una escassetat de material sanitari com la que estem vivint. Els equips de protecció més bàsics resulten a vegades inexistents i altres inaccessibles amb uns preus desorbitats o uns terminis de lliurament inassumibles. Una situació que es viu encara amb més estrès en l'àmbit de la contenció en la qual la urgència marca la distribució.

Per a nosaltres i els residents dels centres assistencials una mascareta pot ser la diferència entre la vida i la mort

No oblidem que en aquest tipus d'equipaments hi viuen persones amb un alt risc de contagi i una salut molt delicada. Una situació que va estructurar aquesta iniciativa, El nostre objectiu principal és vetllar pel benestar d'aquestes persones, un sector que el Col·legi coneix molt bé. Ho hem aconseguit gràcies a la col·laboració de voluntaris que s'encarreguen de la logística i empreses i persones que ens proveeixen de material i fons. Per la nostra part, les Infermeres de Lleida, assumim la prospecció de necessitats, avaluem els riscos i dimensions dels centres per coordinar la distribució sota criteris sanitaris i intentem comprar tots els productes que es necessiten i no en disposem, diu Gea.

Entre els centres assistencials que reben material sanitari del COILL es troben els centres Acudam (Mollerussa), Aspamis (Alcoletge), Aspros (Lleida), Acollida Raimat (Raimat), Ilersis (Lleida), Mèdic La Sentiu (La Sentiu), Clínica Mentalia (Lleida) o el CRAE Servei Atenció a les Persones Paeria (Lleida). Pel que fa a les residències de gent gran es subministren els centres de Bellpuig, Bètula Alba (Almacelles), Bon Lloc (Lleida), Bona Estada (Almenar), Caser (Lleida / Oliana), Comtes d'Urgell (Balaguer), GSS Lleida Balàfia-1 (Lleida), Hestia (Balaguer), ICAD (Mollerussa), Josep Jaques (Mollerussa), Josep Torrent (Vila-Sana), Joviar (Lleida), L'Onada (Borges Blanques), L'Anunciata (Juneda), La Nostra Llar Sant Jaume (Lleida), Llar de Sant Josep (Lleida), Llar dels Nostres Avis (Gimenells), Llar L'Esplai (Alpicat), Llar Santa Anna (Castell Del Remei), Mirador del Segrià (Rosselló), Municipal Medina (Arbeca), Sagrat Cor (Benavent de Segrià), Sant Joan de Déu (Lleida), Sant Josep (Malpartit), Sant Pere Claver (Verdú), Senior (Bellvís), Verge De Montserrat (Lleida) o Verge del Castell (Cubells). A més, s'ha col·laborat amb CAPs –Àger, Alpicat, Balaguer o Tàrrega–, els hospitals universitaris Arnau de Vilanova i Santa Maria, o l'equip de Llevadores Assir-Lleida per fer front a moments crítics en què ha estat molt difícil aconseguir material.

La Campanya de donacions de Material Sanitari, que va arrencar el 20 de març i va comptar amb el suport de la Cambra de Comerç de Lleida en la difusió, va rebre molt bona acollida entre el sector empresarial i grups de voluntariat que en produeixen. S'han rebut lots de material del ; a més d'alguna donació particular.

Les línies de producció subministren viseres 3D, acció conjunta amb la Universitat de Lleida –a través del GREiA (Grup de Recerca en Energia i Intel·ligència Artificial) de l'Escola Politècnica Superior i el GRAP (Grup de Recerca en AgròTICa i Agricultura de Precisió) de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària–; mentre que la producció de bates sanitàries de TNT hidrofugat va a càrrec de les empreses Texere i Toldos Torrente que han adaptat la seva activitat per donar suport al COILL.

Per últim, el COILL destina fons propis a la compra de material homologat a demanda, en funció de les necessitats dels centres assistencials. Adquisicions que s'han pogut incrementar amb la donació en metàl·lic de particulars com les que han fet els diputats al Parlament de Catalunya: Gemma Espigares, Montserrat Fornells, Marta Vilalta o Bernat Solé. En acabar l'emergència sanitària, el COILL publicarà l'import de les inversions, donacions i els escandalls de distribució de producte. 

Comentaris