La Cambra de Comerç comptarà amb un laboratori i aules per desenvolupar projectes

Lleida estrena una 'Àrea 5G' per impulsar la innovació digital

Jordi Puigneró, durant la presentació de l'Àrea 5G de les Terres de Ponent, a la Seu Vella de Lleida, el 23 d'octubre del 2020. (Horitzontal)
photo_camera Jordi Puigneró durant la presentació de l'Àrea 5G a la Seu Vella - Cedida pel Departament de Polítiques Digitals

Aquest divendres s'ha presentat l'Àrea 5G de les terres de Ponent, proposta impulsada per la Generalitat, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i dins de l'Estratègia 5G de Catalunya, en aliança amb Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Lleida, la Diputació de Lleida, la Paeria i Telefónica.

L'Àrea 5G de les terres de Ponent, sota el nom de Lleida ON, neix amb l'objectiu d'iniciar un projecte d'implantació de tecnologia 5G que permeti la creació de serveis digitals de valor afegit al territori. Amb la seva posada en marxa, es pretén generar un impacte en el teixit econòmic i social de la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica. En el marc de la iniciativa, s'ubicarà a la Cambra de Comerç de Lleida un Hub 5G, que entrarà en funcionament a principis del 2021, amb un laboratori i aules on s'oferirà formació i en què les empreses podran desenvolupar i testar projectes basats en aquesta tecnologia.

La de Ponent se suma a les Àrees 5G que ja estan en marxa a les Terres de l'Ebre i Barcelona

El projecte es basa en el desplegament de la xarxa 5G comercial de Telefónica a la ciutat de Lleida i la creació d'un laboratori per a l'impuls d'aquesta tecnologia a Lleida. Així, l'edifici de la Cambra de Comerç serà el centre neuràlgic de les activitats d'aquesta Àrea 5G. A la tercera planta, s'hi habilitarà un espai polivalent on hi haurà un laboratori 5G, i on s'hi realitzaran workshops, presentacions i formacions en l'àmbit de la connectivitat intel·ligent. Perquè això sigui possible es farà una inversió per reforçar la infraestructura 5G, que possibilitarà que des del laboratori es puguin desenvolupar tot tipus de pilots i serveis digitals de darrera generació.

L'Àrea 5G de les Terres de Ponent té l'objectiu d'iniciar el projecte Lleida ON d'implantació de tecnologia 5G que permeti la creació de serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les comarques de ponent

La connectivitat 5G per aquesta àrea vol centrar l'esforç en l'impuls de determinats sectors que puguin ser pal de paller per al posterior desplegament pel conjunt de les terres de Lleida atenent a les seves necessitats socials i econòmiques. Aquests sectors estratègics són l'agroalimentari, el sector ramader i de sanitat animal, el sector de gestió i provisió de recursos hídrics, i tot el que fa referència al sector comercial i logístic.

Les particularitats de Lleida -ciutat interior, amb universitat pròpia, centres de rellevància tant hospitalaris com tecnològics i d'investigació, bones comunicacions, mobilitat no extrema, equidistància amb una gran àrea metropolitana i ciutats d'entorn marítim i ciutats d’interior, recinte firal i ecosistema turístic de gran potencial econòmic- la converteixen en una localització ideal per demostrar com la tecnologia 5G pot facilitar el seu desenvolupament econòmic i social, segons ha destacat el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró.

L'àrea aspira a crear un ecosistema d'innovació que promogui el desenvolupament de solucions i serveis finalistes sobre aquesta tecnologia que facin viable i necessària la digitalització sostenible del territori

Innovació des del territori

Amb l'objectiu de potenciar l'ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d'aquesta tecnologia, el Departament de Polítiques Digitals, juntament amb MWCapital i la Fundació i2CAT, ha posat en marxa el projecte Àrea 5G. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l'ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d'ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes amb el desenvolupament de nous productes i serveis basats en la tecnologia 5G.

Més enllà de fomentar les proves de concepte, les àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada, tal i com ha expressat la directora d'Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT, Rosa Paradell

En aquest sentit, Puigneró ha posat de relleu la que "la 5G porta al seu darrere una nova indústria que serà importantíssima per fer front al futur de reactivació i recuperació econòmica". "El que aporta la 5G és feina, molta feina per a tothom; i Catalunya, i especialment les Terres de Ponent, han d'aprofitar-ho", ha dit. En aquest sentit, ha exposat el compromís del Govern per seguir estenent les àrees 5G arreu de Catalunya "per permetre a tot el país exercir el dret a innovar des del territori i per al territori i perquè l'ocupació associada a la 5G també es creï i es quedi al territori".

 

Comentaris