Lleida, pionera en el projecte europeu de transformació socioeconòmica

 La Diputació presenta un projecte estratègic que es vol implementar a les Terres de Lleida, Pirineu i Aran
Imatge del moment de la signatura del conveni - Diputació de Lleida
photo_camera Aragonès i Jordà signen un conveni amb la Diputació de Lleida per a desenvolupar el projecte - Diputació de Lleida

“Un territori basat en un model d’economia verda, circular i altament digitalitzada, que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci que el converteixin en un lloc atractiu per viure i treballar. Un territori que  compti amb els suports europeus necessaris per projectar-se cap al futur i contribuir així a l’assoliment dels ambiciosos objectius globals, com els ODS o el Pacte Verd de la UE”. Amb aquestes paraules ha definit el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, la visió de futur sobre el territori lleidatà, en la presentació del Projecte per a la transformació econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, que ha tingut lloc aquest matí a la Sala d’Actes de la Diputació de Lleida i en el qual l’han acompanyat el vicepresident del Govern, en substitució de la presidència i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès; la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà; i la delegada del Govern davant de la Unió Europea, Meritxell Serret, que hi ha intervingut des de Brussel·les.

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha posat de manifest que l’acord “ha de ser una iniciativa de referència per a altres territoris de Catalunya, per convertir aquesta situació de crisi en una oportunitat de canvi”. Durant la seva intervenció, el vicepresident ha ha posat com a exemple l’anunci de l’Àrea 5G “que ha de donar eines per avançar en aquesta transformació econòmica del territori”. Finalment, Aragonès ha destacat que “el compromís del Govern és fer del Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, aprovat el passat mes de juliol, un autèntic pla de país, amb voluntat de sumar i que sigui àmpliament compartit”, una cosa que només es pot fer "enfortint la cultura de la col·laboració”.

Es tracta d’un projecte estratègic a 8 anys vista, que compta amb un pressupost inicial en la seva primera fase (2020-22) de 17,7 milions d’euros compromesos per part de les diferents entitats i institucions del territori que li donen suport a través d’una trentena d’actuacions

El projecte està coordinat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida mitjançant l’Oficina Tècnica per la Transformació, la qual avui s’ha oficialitzat amb la signatura del conveni per a la seva creació.

El Grup Promotor

Aquest projecte de transformació econòmica té com a punt de partida la unió institucional, representada per una coalició d’entitats "compromeses amb el canvi", denominada Grup Promotor. Aquest grup està integrat inicialment per les entitats de suport a la promoció econòmica vinculades a la Diputació de Lleida (el propi Patronat de Promoció Econòmica, Globalleida i el CEEI) juntament amb la Universitat de Lleida, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, el Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la Cambra de Comerç, l’IRTA, la Comunitat General de Regants del Canal d’Urgell, així com diversos ajuntaments de la demarcació, entre ells la Paeria.

El mètode per desplegar-se preveu l’adhesió i participació progressiva de la ciutadania, el teixit empresarial, l’administració local i d’altres centres d’investigació i educatius del territori. En aquest sentit, el projecte dota de suport econòmic i tècnic les administracions locals perquè puguin participar activament de la transformació.

Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida:

La voluntat és ara buscar la complicitat de la ciutadania i les aliances estratègiques al territori per fer efectiu aquest desig de futur. I només podem fer-ho si ho fem tots junts, institucions i societat civil, amb l’objectiu d’aconseguir un territori de futur i pròsper en què els nostres fills no es vegin obligats a haver de marxar per falta d’oportunitats

Teresa Jordà ha celebrat que aquesta iniciativa sorgeixi de la suma d’esforços i talents entre les administracions i que, per tant, permeti avançar en la implantació de polítiques que treballin en camps com l’emergència climàtica, l’envelliment de la població i la transició digital.

Un mètode pioner a Europa que té Lleida com a referent

El projecte compta amb una metodologia pionera per al seu desplegament anomenada Agenda compartida, que compta amb el suport de la Generalitat i l’aval de la Unió Europea. Aquesta metodologia implica la participació activa de tots els agents del territori i està destinada precisament a articular els processos i les dinàmiques necessàries per fer efectiu el canvi mitjançant un model de governança participativa. Talarn ha destacat que la seva intenció "no és crear noves estructures, sinó optimitzar les existents", motiu pel qual "el paper de Globalleida i els CEEI serà clau per fer de cadenes de transmissió al territori".

Els representants de la Generalitat de Catalunya han confirmat l’alineació de la iniciativa amb la voluntat del Govern d’impulsar la "transició cap a la sostenibilitat del model econòmic català". Així, segons ha explicat la delegada de la Generalitat a la Unió Europea, Meritxell Serret: “el plantejament està alineat també amb l’enfocament de la política de recuperació i de cohesió de la UE per al període 2021-2027”. En aquest sentit, ha dit que “aquest projecte no és només estratègic per a Lleida sinó també per a Europa, ja que la UE està impulsant aquest canvi de model econòmic i necessita tenir territoris que actuïn com a motors i Lleida en podria ser un”.

Aquest projecte es desenvoluparà de forma participativa i amb un horitzó de 8 anys que han de servir en una primera fase per generar la governança i els grups de treball capaços d’identificar projectes, actuacions o programes innovadors necessaris per materialitzar les  oportunitats identificades. La segona fase té l’objectiu de fer efectives aquestes iniciatives optimitzant l’ús del fons europeus per part dels diferents tipus de beneficiaris. “Ens trobem davant d’una oportunitat històrica en què els territoris rurals són un valor emergent a Europa i l’hem d’aprofitar. La Diputació, com a institució, ha d’estar en aquest moment al costat de les persones per apuntalar el futur, actuar com un motor per a transformar el model econòmic del nostre territori", ha subratllat Talarn.

Les línies estratègiques per generar "nous motors econòmics"

En la configuració del projecte, els agents s'han fixat en set línies prioritàries a través de les quals volen conjugar renidment i sostenibilitat en un nou model socioeconòmic: la valorització de la matèria orgànica, la millora de les cadenes alimentàries, la valorització dels serveis mediambientals, la valorització dels boscos, la digitalització, l'ocupació verda i l'eficiència energètica i generació d’energies renovables.

Comentaris